Van Blogger naar WordPress

kaboompics.com_Work with coffee

 

Waarom verhuizen van Blogger naar WordPress ?  (Voor wie even niet mee is : zowel Blogger als WordPress is software dat het bloggen makkelijker maakt). 

Eerst en vooral, ik was tevreden over Blogger.  Mijn archieven in Blogger dateren van 2003 en daarvoor had ik nog een andere blog die ook op Blogger draaide. Blogger evolueerde mee en in tegenstelling tot wat er vaak wordt beweerd, vond en vind ik dat je in Blogger best zelf veel kan aanpassen.

Toen kwam er WordPress en omdat ik ICT-minded ben ging ik mij ook verdiepen in WordPress. Mijn sportblog draait al jaren op WordPress.com.  Jarenlang heb ik dus met beide platforms gewerkt.

WordPress.org of WordPress.com ? 

Nog wat later ontdekte ik WordPress.org, ook WordPress dus, maar eentje die je zelf moet hosten. Aanvankelijk waren er grote verschillen tussen de .org versie en de .com versie, waarbij de eerste veel meer mogelijkheden had dan de tweede, maar ondertussen zie ik dat ook de .com versie behoorlijk aan het uitbreiden is, al klopt het natuurlijk nog altijd dat je met de zelf gehoste versie (de .org versie dus) echt wel meer kan doen.
Dat deze blog draait onder .org kan je niet zien omdat ik ze verbonden heb aan een eigen domein.

Maar heb ik dat meer ook nodig ? Dat was de grote vraag. Tot nu toe niet.  Wordpress is groot geworden en vooral voor wat betreft het niet-bloggen. Je kan hele sites bouwen met WordPress waar geen blog aan te pas komt. Maar dit is weblog, dus al die andere mogelijkheden, daar ga ik er niet veel van gebruiken.

Maar waarom dan toch ? Om de eenvoudige reden dat ik er zin in had. Een nieuwe lente een nieuw geluid oftewel mijn blog in een ander kleedje. Zeker ook omdat ik wel eens graag zit te prutsen achter mijn pc.

Van Blogger naar WordPress, is dat veel werk ? 

WordPress.org laat toe om je hele weblog van Blogger te importeren naar WordPress. Nu wordt hier en daar beweerd dat dit een fluitje van een cent is, dat kan nog wel eens tegenvallen.

Heb je een kleine blog, dan zal het nog wel meevallen. Toch gaat dat niet probleemloos. Afhankelijk van je thema (soort sjabloon) herkent WordPress vrij snel je Blogger-content, maar foutloos gaat dat niet.  Zo stonden veel afbeeldingen er bij mij dubbel op, eerst vergroot (uitgelichte afbeelding) en dan weer klein. Ik heb die (deel manueel) moeten aanpassen en ik spreek hier over meer dan 1400 posts.

Blogger kent geen categorieën (een groot voordeel bij WordPress) maar enkel tags, ook daar ging het bij mij een beetje de mist in.

Hoeveel kost WordPress.org ? En wat als je een eigen domeinnaam wil ? 

Beide versies van WordPress zijn gratis.  Je betaalt dus niets om WordPress te gebruiken. De .org versie veronderstelt natuurlijk dat je ergens webruimte hebt, anders kan je niets gaan installeren. Hoeveel je daarvoor betaalt is afhankelijk van de ruimte die je wil en de server die het aanbiedt. Dat kan gratis tot héél veel geld zijn, maar meestal valt dat wel dik mee. Een domeinnaam kan vanaf enkele euro’s (per jaar).

Controleer evenwel altijd of je hosting WordPress ondersteunt. Anders is het veel moeite voor niets.

Heeft het bloggen nog toekomst ? 

Ik heb de opkomst van het bloggen meegemaakt. Toen ik begon waren er nog niet veel blogs. Toen kwam er een tijd dat heel veel mensen een blog hadden en dat ging weer naar beneden toen het impact van Facebook groter werd.

Gezien het aantal boeken dat het voorbije jaar over bloggen geschreven is – door Vlaamse auteurs ! – denk ik dat het bloggen aan een revival toe is.  Heel wat mensen genieten van het persoonlijke van een blog en het rustige tempo – in tegenstelling tot de snelheid van Facebook en Twitter. Tot mijn grote geluk merk ik dat er ook een deeleconomie aan het ontstaan is waarbij mensen heel gratuït hun kennis delen, zij het over tuinieren, naaien, poppen maken of zelfs een blog starten. Bloggers zijn meestal – al dan niet virtueel – zeer sociaal.  Het zijn delers. Dat is al prachtig op zich.

 

 

icoon foto
Credits Photo : http://kaboompics.com/one_foto/568

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. liesbeth schreef:

  ik gebruik momenteel de gratis versie van wordpress..
  en was al een tijd op zoek of ik zo’n widget van mijn ‘goodreads’ kan toevoegen.

  enig idee waar ik dat zou kunnen terugvinden ?
  zit dat in de template vervat ?

  • Kaat schreef:

   Dag Liesbeth,
   ik zie dat je ondertussen de widget gevonden hebt en dat die onderaan je blog staat. Is hiermee het probleem opgelost ? Anders mail je maar. Beide versies (wordpress.com en wordpress.org) zijn gratis, alleen heb je voor de tweede ergens (al dan niet gratis) webruimte nodig.
   Veel succes nog !
   Kaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.