Waar is Bernadette? – Maria Semple

Waar is Bernadette

Waar is Bernadette is een hilarisch boek over een exentrieke familie in Seattle. Zij is een genomineerd architecht die in een vervallen huis woont zonder nog enige interesse in architectuur. Hij heeft een topfunctie bij Microsoft. Bee de dochter is onzettend intelligent. En dan is Bernadette weg.

Don’t judge a book by its cover

Ja, ik weet het wel, een cover zegt weinig over de inhoud van een boek, maar bij dit boek ben ik wel compleet overstag gegaan net omwille van die cover. Geef toe, dat is grafisch toch bijzonder knap? De titel vond ik ook al geweldig, want ja, waar is Bernadette? Wie is ze trouwens? De fancy hippe dame op de cover? Overigens, de titel gaf mij niet de indruk dat het hier om één of andere thriller zou gaan. (Is het ook niet).

Mails, verslagen, documenten, rapporten

Het boek zit ontzettend origineel in elkaar want het is een verzameling van mails, verslagen en rapporten. Mails van Bernadette aan haar digital assistant, mails tussen vrouwen uit het dorp vol roddel over Bernadette. Tussendoor een soort dagboekfragmenten van de dochter. Verslagen van de echtgenoot die voor Microsoft werkt. Krantenartikels over vroeger, over de architectuurprijs die Bernadette ooit won. Een verzameling documenten

Ik had werkelijk geen idee toen ik het boek kocht en dat is maar goed ook. Het boek moet immers staalhard in elkaar zitten wil het nog spannend zijn. Want hoe breng je een verhaal door enkel en schijnbaar losse documenten in een map te lezen? Overigens, waarom zou je überhaupt voor deze manier van werken kiezen?

Bernadette, Elgie en Bee

Het gezin van Bernadette is vrij exentriek. Bernadette is een geniale architecte die het beroep voor eens en altijd de rug heeft toegekeerd. Elgie heeft een topfunctie binnen Microsoft en Bee is een geweldig intelligent kind dat middelbare school loopt. Ze wonen in Seattle waar ze alle behalve passen in een stadje dat gonst van de ongeschreven sociale regels. De vrijdenkende Bernadette trekt er zich niets van aan – laat de rest van de vrouwen maar lekker roddelen.

Het zit magistraal goed in elkaar

Jonathan Franzen is door dit boek geraced, staat er op de omslag en geef toe, een compliment van zo’n auteur kan tellen. Ik mag dan verder niets gemeen hebben met deze beroemdheid, ik liet het boek zelden los. “Waar is Bernadette” is er niet ondanks de vele documenten, maar juist dankzij dat hele dossier. Het is overigens totaal niet toevallig dat het boek op deze manier geconstrueerd is, maar als ik dat zou vertellen zou hier een behoorlijke spoileralert moeten staan en dat wil ik niet.

Waar is Bernadette ?

Het is een alledaagse vraag waarop je antwoorden verwacht als ‘in de keuken’, ‘op haar werk’, of ‘boodschappen doen’. De vraag is ook in die zin gesteld. Het boek heeft niets van een detective of een thriller. Er spelen geen maffiabazen of boosdoeners in het verhaal. En toch is Bernadette van het ene op het andere moment ‘weg’. Hoe dan?

Een uiterst origineel boek met een prachtige verhaallijn en een onverwacht einde. Tenminste, ik had het niet zien aankomen. Anderzijds is het einde zo logisch als iets.

Waar is Bernadette ?

Maria Semple, Waar is Bernadette Te koop bij te koop bij o.a. Bol.com voor € 8,00. Het boek is opnieuw uitgegeven als Rainbowpocket. Het boek telt 333 blz.

Toe aan onstpannende summerreading ? Klik hier voor meer tips.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.