Gelezen: Wie omkijkt / American Dirt – Jeanine Cummins

Wie omkijkt / American Dirt grijpt je bij de keel. Lydia moet met haar zoontje vluchten omdat een drugskartel haar op de hielen zit. Spannend maar ook pijnlijk de realiteit van velen. Lees haar verhaal en maak kennis met ‘La Bestia’ (Het beest), de trein naar de hel die uiteindelijk leiden moet naar de hemel die de Verenigde staten heet.

Aangrijpend en spannend

Lydia houdt met haar gezin en enkele familieleden een verjaardagsfeestje ter ere van haar nichtje dat 15 wordt. Het is een tuinfeest, de barbecue staat op, de kip geurt heerlijk. Wanneer ze even het huis in gaat waar haar zoontje is, hoort ze plots geweerschoten. Ze grijpt haar zoontje en verstopt zich in het huis. Ze hoort hoe soldaten op zoek zijn naar ‘het kind’ en eventuele levenden. Het bloed pompt door haar aders, ze durft nauwelijks ademen, met Luca tussen haar knieën gepropt terwijl ze haar lichaam als een menselijk schild gebruikt. Ze hoort de soldaten grinniken. De kip ruikt lekker, die kan je toch niet laten staan?

Wanneer ze naar buiten gaat ziet ze het bloedbad: haar man, om, haar familie. Allemaal dood.

Lydia weet één ding. Ze moet vluchten. Het kartel Los jardineros (de tuinmannen, bekend om het gebruik van hun wapens: messen, schoppen, machetes) is op zoek naar haar. Lydia woont in Mexcio, waar kartels de plak zwieren.

Het verhaal van vluchtelingen

Wat volgt is het verhaal van moeder en kind op vlucht naar Het Noorden, de V.S. Wie omkijkt / American Dirt is het verhaal van vele vluchtelingen in Zuid-Amerika. Ze komen uit Honduras, Guatemala, Mexico en allerlei landen waar kartels met bloederig geweld het land bezitten. Die kartels zijn georganiseerd en doeltreffend. Wie niet in de pas loopt weet wat hem/haar te wachten staat.

Het beest / La bestia

Lydia besluit uiteindelijk één van de meest gewaagde vluchtmiddelen te nemen, ze maakt gebruik van de goederentrein, bijgenaamd ‘Het beest’ (La bestia) om richting het noorden te reizen. Het gaat hier niet om een zitje in een mooi coupé, maar het reizen op het dak van de trein. Hoe raak je op zo’n trein? Door je leven te riskeren. De treinen worden bij stilstand behoorlijk bewaakt, wat betekent dat je de trein om moet eenmaal hij al in gang is, hopend dat je niet verpletterd wordt door de snelheid. Of je springt vanaf een brug op het dak van de trein. Fingers crossed.

Eenmaal op de trein ben je nergens zeker van. Er heerst anarchie, er wordt gestolen, kartels wachten treinen op om mensen te ontvoeren, vrouwen worden verkracht, ’tolgelden’ moeten worden betaald.
Het is warm en je moet aan eten en drinken geraken. Voor de trein stopt moet je er af, hopende dat ze je niet ontdekken, hopende dat je in het stadje eten vindt.

Wie omkijkt / American Dirt : geen fictie

Wie omkijkt / American Dirt is het geromantiseerde verhaal van vele vluchtelingen uit Zuid-Amerika. De Verenigde Staten is hun doel. Hun doel is veiligheid, niet meer in angst voor je leven te moeten leven. Leven in een land waar wetteloosheid niet de norm is en waar ciriminelen vervolgd worden.

Vriendschap, solidariteit

Het is in Wie omkijkt / American Dirt gelukkig niet allemaal kommer en kwel, al maakt niets het onrecht en lijden van deze mensen goed. Op de treinen is er solidariteit, wordt eten en (even belangrijk !) kennis gedeeld. In de dorpen waar ze tijdelijk verblijven zijn heel wat mensen die gratis voeding en onderdak bieden, op gevaar van hun eigen leven. Dat bleek ook uit de verschillende documentaires die ik naar aanleiding van het boek zag. (Ik was zo versteld van wat ik las dat ik meer wou weten!).

Lydia leert op haar toch 2 zusjes uit Guatemala kennen. Tieners, waarvan eentje met een dodelijke schoonheid. De ellende die ze gezien hebben is hartverscheurend, maar niet uniek. Bijna de hele tocht trekken ze met elkaar op, komen voor elkaar op. Elk met hun verhaal dat nooit meer goed te maken is.

Wie omkijkt / American Dirt – praktisch

Ik las het boek in het Engels (titel American Dirt), maar het is ondertussen vertaald met als titel Wie omkijkt.

Nederlandstalig

Wie omkijkt / American Dirt

Jeanine Cummins, Wie Omkijkt telt 480 blz. en is uitgegeven door uitgeverij Mozaiek. Te koop bij o.a. Bol.com voor € 18,99 (paperback) en als ebook voor € 12,99.

Engelstalig

Wie omkijkt / American Dirt

Ik las het boek American Dirt via Kindle en betaalde er $ 9,29 (€ 8,33) voor.

Meer leestips?

Klik hier!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.