1000 vragen #67 Welke eigenschap waardeer je enorm in een geliefde ?

1000 vragen over mezelf

Verliefdheid kent geen aan te vinken lijstjes eigenschappen

Sommige mensen hebben een beeld over hoe hun geliefde zou moeten zijn. Of met wie ze wel en niet een relatie zouden willen hebben. In alle eerlijkheid: ik had ook wel een beetje een beeld over wie het wel en niet zou worden, maar de werkelijkheid bleek heel anders. Verliefdheid rekent niet met lijstjes. Zo trouwde ik met iemand die zwaar rookte en laat dat echt een geweldige ‘no go’ geweest zijn op mijn lijstje. Gelukkig rookt hij nu al jaren niet meer en kwam het initiatief te stoppen met roken van hem. Idem met zetelatleet (zonder goed einde !). “Sportief” stond ook hoog op het lijstje en in volle verliefdheid deed hij de eerste jaren echt wel zijn best, maar sportief staat voor hem al jaren gelijk met schaken. Drie uur of meer in stilte op een stoel zitten dus. En laat dat nou net iets zijn dat ik absoluut niet associeer met sportief. Gelukkig wandelt hij toch nog ieder jaar met mij de Vierdaagse. Maar tot zover reikt zijn invulling voor wat ‘sportief’ betreft.

Dingen die ik waardeer in mijn lief

Ik vrees dat ik nogal lyrisch kan zijn daarover, want na al die jaren ben ik nog altijd behoorlijk verliefd. Het gaat maar niet over. Wie denkt dat ik in overdrive zit, weet dus vanwaar het komt. Deze eigenschappen staan niet in volgorde van belang en er zijn er véél meer ! Verliefd, weet je wel ?

  1. Affectie tonen – verbondenheid

    Het zit in kleine dingen. Wanneer we naar het werk vertrekken een kus. Een knuffel tussendoor. Een briefje op de keukentafel. Een dekentje leggen over de andere als die voor TV in slaap gevallen is. Thuis komen van de winkel en een bouché van Cote D’Or op je bureau zien liggen (mijn geval), of een Duveltje (voor hem). Bij elkaar checken of de dag goed was. De verbondenheid is groot, zeer groot. Ook al ga ik alleen weg met de caravan en zijn er hele avonden en namiddagen dat hij weg is. Dat maakt niets uit. We zijn heel erg verbonden. Die kleine tekens voeden dat. Ik vind mijn lief ‘echt lief‘, een eigenschap die ik misschien allerhoogst acht.

  2. Goed kunnen communiceren

    Mijn lief is absoluut geen babbelaar. De behoefte om dingen te zeggen zit er bij hem niet in. Ook niet als het ernstig is. Hij is zeer rustig en introvert. In het begin van onze relatie vond ik dat best lastig. Zelf ben ik immers een spraakwaterval en verwachte evenveel woorden en enthousiasme terug. Zoveel stilte maakte mij bij tijden onzeker. Goed kunnen communiceren staat voor mij gelijk aan wanneer het nodig is rond de tafel kunnen zitten en dingen uitpraten of delen. Daar scoort hij heel goed in !  Het zit ‘m vooral in dat ‘wanneer het nodig is’. Ik kan gerust een uur babbelen over wat op het werk gebeurd is. Hij heeft daar geen behoefte aan. Dat is oké voor mij.

  3. Mildheid

    Mijn lief is mild en rustig. Niet alleen tegenover mij maar tegenover de hele wereld. Ik heb daar veel van geleerd. Zijn grootmoeder gebruikte blijkbaar veel de uitspraak ‘Het is zoals het is’ en ondertussen heb ik dat overgenomen. Zeker nog niet voldoende en ik moet nog véél leren. Ik maak mij gemakkelijk druk over zaken die niet efficiënt zijn, die slecht georganiseerd zijn, die ronduit onrechtvaardig zijn. Ik durf mij nogal te ergeren terwijl ik in vele gevallen niets kan veranderen. Hij heeft daar geen last van. Ik denk dat het zijn leven makkelijker maakt en ik hoop nog zoveel van hem te leren dat ik daarin rustiger word.

  4. Ruimte en vrijheid

    schaken

    Liefde is de andere gelukkig willen zien. Maar dat betekent niet dat we warm lopen voor dezelfde dingen. Je zou daar een punt kunnen van maken. Dat de andere toch mee enthousiast moet zijn voor wat jou gelukkig maakt. Ik geloof niet dat dat echt werkt. Interesse misschien nog wel, maar enthousiast ? Mijn lief is door het dolle heen als het over schaken gaat. Schaken neemt echt een belangrijke plaats in zijn leven en zijn geluk. Ik begrijp niet wat er leuk kan zijn aan drie uur stil op een stoel pionnen verschuiven en je hersenen pijnigen. Maar ik zie dat het hem gelukkig maakt en ik supporter (niet fysiek ter plaatse) mee voor elke wedstrijd. Ik weet waar en tegen wie hij speelt en wat zijn kansen zijn. Hij houdt niet van kamperen, terwijl ik het liefst elk weekend de caravan zou aanhaken. Geen probleem, ik kampeer meestal alleen. Ik kom blij en gelukkig terug.

Dit vind ik allemaal heel belangrijk in een geliefde. Heb ik naar deze zaken gezocht ? Nee ! Het mentale lijstje was echt heel anders. Toch zou ik hem voor niemand anders willen ruilen. Zelfs niet voor iemand die perfect voldoet aan het lijstje dat ik een half leven geleden had ! Dankjewel lief !

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Wat vinden jullie fijn aan jullie geliefde ? Of heeft iedereen ongeveer hetzelfde lijstje ? Wellicht niet ![/perfectpullquote]

“1000 vragen aan mezelf”  gaat terug op een boekje dat een tijd geleden bij Flow zat. Het is een klein boekje en er is geen plaats voorzien om te antwoorden, daarom dacht ik : waarom niet op de blog ? Voor het pure plezier van het schrijven ? Het verzamelen van herinneringen, wat volgens Gretchen Rubin, bijdraagt tot geluk ? Vandaar een nieuwe rubriek : 1000 vragen over mezelf.
Niets weerhoudt je om mee te doen !

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Katrien schreef:

    Hadden het lief en ik elkaar 5 à 10 jaar geleden leren kennen, we waren nooit een koppel geworden. Hij de uitgaander, ik de huismus. Maar dit was gewoon het perfecte moment nu. Hij is lief voor mij, maar geeft me af en toe ook wat aanmoedigingen om m’n grenzen te verleggen. We zijn graag samen maar hebben ook elk onze eigen hobby’s. We vullen elkaar ook goed aan, een topteam. Ik zou em nooit meer kunnen missen :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.