Onervaren

Het staat zowat in àlle boeken over lopen : herstel is belangrijk. Daarmee bedoelen ze dan doodgewoon herstel van een training. Blijkbaar moet je lichaam terug op adem komen en herstelt het zich niet alleen in de rustpauze, het versterkt zich ook.
Nu zit ik nog maar altijd in de aanloop van een betere conditie (dwz 5 km lopen zonder problemen), en zal dat lichaam sowieso wel de rust nodig hebben van mijn onverwachte inspanningen, maar meestal kan ik niet wachten om wéér te gaan lopen.

Eind vorige week werd ik echter geplaagd met het griepvirus. Ik had het dinsdag tijdens het lopen al een beetje gevoeld : een toegenepen droge keel. Tegen donderdag zaten de longen gewoon vast en begon het koortsmetertje te piepen.
Het hele weekend dan maar ‘gerust’, of zal ik zeggen ‘hersteld’.

Nu is het terug dinsdag en de luchtwegen zitten nog altijd vol slijm. Er zitten proppen in mijn oren. Ik zweet met te pletter – en ben niet eens aan het lopen.

Maar het schuldgevoel en de angst groeit. Ik was zo goed bezig, zegt het stemmetje binnenin, straks moet ik helemaal herbeginnen. Hoeveel achterstand loop ik zo niet op ?

Dit is dus het stemmetje van de onervaren loopster. Want ik weet niet of het goed is om te lopen. Straks ga ik lopen en misschien loopt het helemaal niet lekker, waardoor ik gefrustreerd terug naar huis kom… (Ik hoop o zo van niet !)


Les 19 Start To Run : 4′ lopen, 1′ rust, 6′ lopen, 2′ rust, 7′ lopen, 2′ rust, 8′ lopen. (Totale training : 32 min.)
Update : Het ging heel goed. dus geen frustratie. Volgende les 4 x 8′. Dat ‘lijkt’ mij weer een grensoverschrijding, maar zo denk ik er meestal over als het iets nieuws is. Het lopen was dus geen probleem, geen noemenswaardige grotere inspanning dan anders, maar ’the fun’ zat er helemaal niet in, ook niet ‘na’ het lopen. Ik zal dit maar op het conto van die griep schrijven…

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Mikaël schreef:

    Even goed uitzieken en vooral geen schuldgevoel hebben dat je niet gaat lopen. Zo snel gaat je conditie niet achteruit. Lopen moet nog altijd plezant zijn en je hoeft jezelf niet te martelen door ziek te gaan lopen.
    Als je terug beter bent zal het nog even goed gaan, don’t worry !

  2. Gypsy schreef:

    Mooi! Start to run heeft mij ook aan het rennen gekregen. Herken je o-help-achterstand zorg! Valt in de praktijk gelukkig altijd mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.