Boomgaardenwandeling Glabbeek

Boomgaardenwandeling

Deze boomgaardenwandeling maakt haar naam helemaal waar: je loopt door en langs heel wat fruitbomen. Ik liep de wandeling zowel in de herfst als in de lente. Met de appels aan de bomen en bloesems in knop of net uitgebloeid, naargelang de fruitsoort. Deze 7 kilometer lange wandeling is zowel via knooppunten als dmv de zeshoekige bordjes te lopen.

Start aan een bijzondere kerk

Deze wandeling start aan de Onze-Lieve-Vrouw-van-Geboortekerk. De geschiedenis van deze kerk gaat terug tot in de 16de eeuw. In al die eeuwen is er wel een en ander veranderd (en zelfs een compleet nieuwe kerk gebouwd), maar het verre verleden is nooit ver. Interessant is de achterkant van de kerk waar de wandeling eindigt. Je loopt er onder “in palmet geleide en onderhouden linden”. Er is voldoende parking aan de kerk en een aangename picknictafel.

Startpunt boomgaardenwandeling.  Onze-Lieve-Vrouw-van-Geboortekerk

Het kleine gangetje door

Wanneer je met je rug naar de kerk staat en de straat voor je, moet je eerst even naar links en snel terug naar rechts. Het gangetje is bijzonder smal en wordt makkelijk over het hoofd gezien. Het leidt je echter naar de eerste boomgaarden en bijzondere graven. Althans, zo ziet het er uit.

boomgaardenwandeling: een smal gangetje tussen huizen door leid je naar de boomgaarden.
Het supersmalle gangetje.

Graven? Kunst?

Is het kunst? Zijn het graven? Ik heb werkelijk geen idee. Er staat ook geen bord met uitleg. Maar dit kan je dus als wandelaar zien:

Eigenaardige 'tomben', herkomst en betekenis onbekend.
Het blijft voor mij een mysterie wat dit is. Iemand een tip?

Ik vind nergens een beschrijving terug. Op de pagina van Toerisme van Vlaams-Brabant staat dit: “Pepijn van Landen wordt beschouwd als de stichter van deze kerk die werd gebouwd als tegengewicht voor de tempel van de Romeinse godin der Liefde op de gelijknamige Venusberg”. Maar dit gaat ten eerste over de kerk en deze graven (of wat ze ook zijn) behoren geenszins tot de kerk.

De boomgaarden!

Na de smalle gang en wat ik, omdat ik niet beter weet, de graftombes noem, kom je terecht in de boomgaarden. Zowel in de (vroege) herfst als in de lente een fijne ervaring.

Fotogalerij

Praktisch

📏 afstand: Iets meer dan 7 km

📍  Startplaats Kerk Onze-Lieve-Vrouw-van-Geboorte, Dorpsstraat, 3381 Kapellen (Glabbeek)

🅿️ Voor de kerk aan startpunt

🔢 Wandelknooppunten: 94 – 93 – 92 – 91 – 99 – 95 – 94 of volg de zeshoekige bordjes

🍺 Geen horeca

🪑 Enkele

📈 licht heuvelachtig – eerder glooiend

🥾 Half onverhard, check het weer van de voorbije dagen

🗺️ Kapellen (Glabbeek) ligt in de provincie Vlaams-Brabant, op zo’n 21 km ten oosten van Leuven of 9 km ten noorden van Tienen.

Zin in meer wandelingen?

Via deze link vind je een kaart met daarop alle wandelingen.

Of ga naar de database en kies zelf je provincie, afstand, soort etc!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.