de trein is altijd een beetje reizen

Ik word altijd maar meer fan van het openbaar vervoer. Nee. Onjuist. Ik zie er steeds meer tegenop om met de auto te rijden. Ik geloof dat het openbaar vervoer een rustiger manier is, minder agressief, milieuvriendelijker, socialer. Via Mappy.be rekende ik dat ik vandaag 130 kilometer te rijden had. Enkele rit. dus 260 km. Dan gaat een mens toch eens nadenken. Eerst het naakte kostenplaatje. Van het laatste station had ik geen busrit naar mijn doel. Of ik moest voor de 7 km anderhalf uur bus rekenen. Ik loop sneller ! Een telefoontje naar het taxibedrijf leerde me dat ik ongeveer 2 euro per kilometer moest rekenen. Als ik de kosten van mappy geloofde, dan zou de autorit me rond de 42 euro kosten. De treinrit met taxi kwam net een euro duurder uit. Het besluit was gauw gemaakt : dan maar met de trein en de taxi. Eén euro verschil en ik kon rustig zitten lezen. Het zou een mooi verhaal zijn, een echte reclame voor de NMBS, maar dat was het niet.
3 van de 4 treinen die ik had, hadden vertraging waardoor ik 2 keer mijn verbinding miste. Het ergste vond ik dat de NMBS het niet nodig vond iets te melden. Zo zat ik op de trein richting Gent en die bleef plots staan midden op het traject, met natuurlijk een vertraging als gevolg, dat werd echter niet omgeroepen. In het terugkeren was het net hetzelfde.
Uiteindelijk ben ik zo’n 6 uur onderweg geweest. Gelukkig was het warm in de trein en had ik geen afspraken die niet konden verzet worden. Ik heb er van genoten, maar voor mensen die écht stipt moeten zijn en er op rekenen, is dit toch erg. Ik neem ‘nu en dan’ eens de trein, maar wat met die mensen die alle dagen de trein nemen ?

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Bertzijngedacht schreef:

  Mensen die alle dagen de trein moeten meestal geen 4 overstappen doen hoor 😉

  Ik pendel alle dagen van Gent naar Brussel. Soms durf ik wel eens af te geven op ‘de mannen van den ijzeren weg’ als er weer eens een vertraging is, maar al bij al ben ik een tevreden pendelaar ^^

  Probeer maar eens een boek te lezen als je met de wagen rijdt 😉

 2. Blue schreef:

  Ik pendel ook…
  maar met een stoptrein… die gemiddeld dit jaar (ola en we zijn maar half jaunari) al gemiddeld twintig à dertig minuten vertraging had. Blijkbaar is het slechte weer de boosdoener… maar happy werd ik er niet van. Als alles goed gaat is het wel aangenaam, met een goed boek en in de warmte…
  In de zomer kan de trein dan weer andere nadelen hebben 🙂

 3. Goofball schreef:

  kom jij echt aan een berekening die de trein + taxi goedkoper maakt dan auto? Hmm mijn vriendin maakte ook zo eens een berekening toen ze bij ons op bezoek wou komen (150 km of zo) en zij kwam heel snel aan omgekeerde besluit.

  Ikzelf vind trein ook echt duur, maar ja , heb dan ook de paardechance van een bedrijfswagen te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.