Dinsdagcitaat: hoe u dagelijks wordt gemanipuleerd

citaat header letters

Sinds Trump kennen we allemaal de term ‘nepnieuws’ en wie een beetje de eerste Trumpverkiezing volgde, weet ook al dat er zoiets bestaat als (Russchische!) internettrollen die je handelen en denken willen beïnvloeden via sociale media. Het zijn nepaccounts, zogenaamde ‘mensen’ die van alles beweren en precies weten waar je gevoelig voor bent om je zo over de streep te trekken.

Maar er is meer, veel meer.

Je hoeft maar de krant open te slaan of de TV op te zetten en soms kom je er niet aan dat je als lezer/kijker gemanipuleerd wordt. Objectieve feiten die na enig denkwerk niet zo ‘objectief’ lijken te zijn, straffe beweringen die als ‘incontournalbel’ worden geformuleerd maar dat bij nader inzien toch niet zijn. Het gewag maken van overdrijvingen waardoor er weinig ruimte is om nog iets anders te beweren.

Door Leugens Verleid van Peter Klerks gaat echter verder, want er is meer, véél meer, waar u en ik zich wellicht niet eens ven bewust zijn. Peter Klerks graaft diep. Verplichte lectuur zou ik zeggen, want wil u werkelijk ongezien gemanipuleerd worden?

Koop lokaal

Peter Klerks, Door leugens verleid. Hoe je fake nieuws en andere vormen van manipulatie herkent en bestrijdt telt 544 blz. en is uitgegeven door Prometheus (2020).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.