een boek is altijd goed

Dit jaar heb ik het bijzonder moeilijk gehad met de cadeautjes. Vroeger kon ik er maanden op voorhand mee bezig zijn en de ‘berg’ cadeautjes groeide dan ook aanzienlijk, zeker voor wie mij zeer lief is. Want ach, dit is nou ‘net iets’ voor hem, dat gaat hij leuk vinden enzovoort.

Niets daarvan dit jaar. Het leek alsof iedereen alles al had. Dit jaar werden de familiecadeautjes gelukkig geruild voor één cadeau voor de persoon wiens naam je trok. Dus niet voor ieder nichtje, neefje, … een apart cadeau maar eentje, zoals het wellicht in vele families verging. Maar omdat het bedrag toch redelijk was werden lijstjes gevraagd, wat ik wel net zo makkelijk vond, want je wist tenminste zeker dat de andere het fijn zou vinden en dat je cadeau niet op Ebay belandde.

Zelf moest ik ook een lijstje opstellen en in eerste instantie ging me dat slecht af. Tenslotte werd het vooral een lijstje van boeken. Nog méér boeken dus. En ik kreeg inderdaad een boek uit het lijstje, een ‘zeer aan te bevelen’ boeken trouwens, eentje waarvan ik vind dat iederéén het moet lezen !

Dit boek relativeert enorm, want je hoeft niet eens halverwege te zijn om te merken dat al wat onze politici het voorbije jaar bezighield er al decennia oud is. Kiesstelsels, kieskringen, het is geen exclusiviteit van de 21ste eeuw. Het was wel gekomen.

Nieuwjaar komt eraan en omdat mijn echtgenootje een superfan is van cadeautjes gaat de ronde nog eens door. Opnieuw stapelen de cadeautjes zich hier op, waarvan zowaar 3/4 in het rode ‘De Standaard Boekhandel’ cadeaupapier verpakt zijn. Nog eens boeken dus. Boeken voor ons huis dat volstaat met boeken. Maar boeken ook die ons maken tot wat we zijn : een gezin waar veel gelezen wordt, waar de tijden ingedeeld worden in interessevelden, de ‘astronomieperiode‘, de ‘middeleeuwse periode‘, de ‘cognitieve gedragspsychologieperiode’ , de Einsteinperiode, naargelang het onderwerp dat in zwang is. Met de onderwerpen van onze bibliotheek zou je zo een tijdslijn van ons gezin kunnen maken.

En opeens besef ik : als het boeken zijn, dan is mijn wrevel over cadeautjes onmiddellijk over.
Een boek is altijd goed.

J. Koppen, Belgische politiek voor Dummies

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ruth schreef:

    ik heb er ook weer een paar nieuwe bijgekregen, leesvoer genoeg om heel 2012 door al lezend door te komen…Happy reading!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.