Facebook – niet zo onschuldig ?

Net binnengekregen via Clickx :

Facebook bezit al je informatie… voor altijd
Nieuwe voorwaarden ontnemen je alle rechten
17 februari 2009 | Pieterjan Van Leemputten De nieuwe gebruiksvoorwaarden van Facebook stellen dat de sociale netwerksite letterlijk alle informatie bezit die je erop achterlaat. Zelfs wanneer je je profiel verwijdert, mag het bedrijf jouw gegevens doorverkopen aan andere bedrijven. Je verliest alle rechten op die informatie.

De aanpassing is opgemerkt door Consumerist. Het gaat om slechts twee gewijzigde zinnen in de voorwaarden. Een van de oude paragrafen eindigde vrij vertaald als volgt:

“U mag uw gebruikersmateriaal op elk moment verwijderen. Als u ervoor kiest om uw materiaal te verwijderen, vervallen bovenstaande licentievoorwaarden automatisch, hoewel u erkent dat het bedrijf gearchiveerd materiaal mag bijhouden.”

In de nieuwe versie wordt die tekst vervangen door de volgende:

“De volgende secties blijven bestaan na de beëindiging van uw gebruik van de Facebook-dienst: beperkte handelingen, gebruikersmateriaal, uw privacygebruiken, cadeaukredieten, eigendom, voorbehouden rechten, licenties, ingezonden items, meningsverschillen, klachten, compensaties, algemene disclaimers, beperkte verantwoordelijkheid, beëindiging van de Facebook-dienst, schikkingen, overheidswetten, vervolgingen, rechtsmacht en andere.”

De gebruiksvoorwaarden van de sociale netwerksite waren al redelijk dubieus. Zo geef je bij goedkeuring de organisatie in principe de toelating om je informatie wereldwijd te gebruiken voor eigen doeleinden. Met de nieuwe formulering mag het bedrijf dat voortaan ook doen nadat je opstapt.

Eigenlijk vind ik dat niet min. Want uiteindelijk vind ik het maar niets dat bedrijven informatie bijhouden over mij. En hoe zit het met de berichten die je via Facebook verstuurt ? Ik ben nooit een absolute fan van Facebook geweest, heb het eerder ‘noodgedwongen’ gedaan, ongeveer mijn hele vriendengroep zit er op ! Soms lijkt het dat wanneer je niet op Facebook zit, je in het pre-telefoontijdperk zou leven.

Maar goed, dit geeft weer te denken !

Update : het is alweer veranderd las ik (ook al daarnet) in De Standaard. Dat ze het allemaal niet zo bedoelden :

De mensen van Facebook hadden volgens Zuckerberg enkel gepoogd om de gebruiksvoorwaarden te moderniseren en te optimaliseren. Of zoals Facebook-woordvoerder Barry Schnitt het zei: ‘We claimen niet, en hebben nooit geclaimd dat we eigenaar zijn van het materiaal dat gebruikers uploaden.’

Waarom ben ik dan toch nog achterdochtig ?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.