De allerleukste core-training zonder planken ! De Hoelahoep !

Een hoelahoep training is een prima corestabilitytraining !

Corestabilitytraining of rompversteviging

Wie een tijdlang sport zal het wel ergens te horen krijgen. Dat lopen etc. wel goed is, maar dat je ook aan corestability moet doen om blessures te voorkomen. Een stevige core (romp) zorgt ervoor dat je houding beter is en helpt je bij àlle andere sporten. Je lichaam is tenslotte één en elke beweging die je maakt heeft effect op de rest van je lichaam.

Het klassieke planken

Eén van mijn voornemens dit jaar was om echt regelmatig te planken. Een minuut per dag. Gelukkig is dit voor mij niet zo’n probleem. Ik hou het zonder problemen een minuut vol. Eénmaal na die ene minuut wordt het al harder en zijwaartse plank (zijwaartse buikspieren) tja… dat is afzien ! Het ergste aan planken vind ik evenwel dat het gigantisch saai is.

De hoelahoep !

Tegenwoordig doe ik het met veel plezier ! Niet het planken, maar wel werken aan die corestability ! Ik las immers dat hoelahoepen ook een prima corestability training is. Bovendien – in tegenstelling tot het planken – gaat je hartslag behoorlijk naar omhoog.

Een (sportieve) hoelahoep hoeft niet veel te kosten (ik kocht die van mij in Action voor net geen 8 euro, 1,2 kg) en het is pure fun. Althans, zo ervaar ik het. Is het planken saai en gaan er tijdens het planken allerlei gedachten door mijn hoofd (saai ! Ik moet dit nog doen ! Hoeveel seconden nog ?) dan is dat bij hoela hoep niet het geval. Ik moet immers alle moeite doen om de hoelahoep in beweging te houden. Er zit een echt spelelement in en ik vind het spannend om te zien hoe lang ik het kan volhouden.

De techniek

Aanvankelijk deed ik het zo’n beetje zoals de hawai-dansers met strooien rokjes. Zwaaien met die poep. Kringetjes draaien. Ik geloof dat ik het als kind zo deed. Ergens voelde ik dat het niet klopte en ging daarom ten rade bij een collega lichamelijke opvoeding. Zij legde mij precies uit hoe het moest:  dat die romp recht moest blijven, er geen heupbewegingen aan te pas kwamen maar vanuit mijn benen (knieën) moest ik een beetje voorwaarts en achterwaarts buigen. Gespannen buikspieren en hopla, daar gaat hij !

Volgens bovenstaande video verbrand je in 5 minuten maar liefst 50 calorieën.

Vind je de (sportieve) hoelahoep niet (meer) in Action, dan is dit een alternatief.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.