Kerstvakantie met boeken

Allerlei voornemens voor het nieuwe jaar – al moet ik daar nog eens goed over nadenken, maar eentje is alvast duidelijk : méér lezen, zowel fictie als non-fictie. Het lief en ik waren op citytrip en traditiegetrouw werden deze vakantiedagen gevuld met bezoeken aan boekenwinkels en het vele lezen op het gehuurde appartement. Raar dat dat op vakantie gemakkelijk lukt, we zitten dan allebei uren met onze neus in een boek. Thuis gebeurt dat ook, maar we worden sneller afgeleid en er is altijd wel werk dan wenkt. Het boek ‘Filosofie voor het leven’ van Jules Evans heb ik in een ruk uitgelezen. In tegenstelling tot de meer theoretische filosofische boeken die ik normaal lees, was dit eerder een ‘praktisch’ boek, zo’n beetje in de lijn van Alain de Botton. Het boek verbindt de ideeën van de filosofen uit de oudheid met hedendaagse levensopvattingen. Het meest opmerkelijk vond ik de vele linken tussen filosofie en psychologie, vooral de richting van de cognitieve gedragspsychologie (Aaron Beck) die stelt dat onze emoties het gevolg zijn van onze overtuigingen. Een echte aanrader !

Door het boek van Jules Evans werd ik herinnerd aan de School of Life van Alain de Botton, ik wou dat er zoiets in het Leuvense bestond – gelukkig geeft de School of Life tegenwoordig ook boeken uit. Met het nieuwe jaar in het vooruitzicht koos ik voor een boek van Philippa Perry met de uitdagende titel ‘Bij je verstand blijven”. Het boek steunt voornamelijk op psychologie en neurologie. Ik herinner me de vier gebieden die van belang zijn bij iedere verandering : zelfobservatie, contact met andere mensen, stress en je eigen verhaal. Zelfobservatie moedigt de lezer aan om tijd te nemen nu en dan je leven van op afstand te zien, en er bij stil te staan. Mindfullness of bezinnend leven zeg maar. Een mens wordt gevormd door de relaties die hij met andere mensen heeft, zeker in de jonge jaren, je leert van anderen, spiegelt je aan anderen. Bij het hoofdstuk stress houdt Perry een pleidooi voor positieve stress : durf je comfortzone te verlaten. Dat betekent stress, maar niet zoveel stress dat je er onder gebukt gaat. Tenslotte – en dat ligt vrij dicht bij wat de cognitieve psychologie zegt, ook al gaat ze daar niet echt op in – is het goed om bij je eigen verhalen stil te staan. We hebben allemaal verhalen over wie we zelf zijn, hoe ons leven in elkaar zit, verhalen over anderen. Die verhalen bepalen in grote mate ons denken, handelen en voelen. Maar het zijn in zekere zin ook ‘maar’ verhalen, ze kunnen eenzijdig zijn, fout, en bovenal : je kan eigen verhalen maken. 
Het zijn boeken die mij uitdagen en mij andere dingen laten zien. Ze doen me nadenken, vergroten mijn kijk op de wereld, stellen mijn eigen ideeën in vraag en dagen mij uit. Toch grote verdiensten ! 
Tenslotte heb ik deze week vakantie ook doorgebracht met Karin Fossum. Maar liefst 3 boeken heb ik gelezen van haar. Ik ben grote fan van haar geworden. Het eerste boek dat ik van haar las maakte grote indruk op mij, ook al was het geen thriller. De volgende 3 waren alle
drie thrillers die mij ’s avonds vroeg naar bed lokten omdat ik toch maar wou verder lezen. Ik las
De waarschuwer
Kwade wil
Zwarte seconden
Deze drie boeken behoren alledrie tot de reeks van inspecteur Sejer. Ik vond alle boeken echt goed, maar wie er eentje wil ‘proberen’ raad ik “zwarte seconden” aan, die schiet er misschien net ietsje boven. 
Voila, dit was de oogst van anderhalve week kerstvakantie. De feestdagen zijn gepasseerd en hopelijk brengt dat nieuwe tijd om nog meer te lezen. De kerstfeesten hebben alvast voor een nieuwe oogst boeken gezorgd, waarvan een paar echte voltreffers. Dankjewel ! 

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Julie schreef:

  Ha, Karin Fossum. Ik las al haar boeken in één ruk uit. ZALIG!

 2. ilse schreef:

  Wow, veel gelezen … bij mij blijft het beperkt tot anderhalf boek en een huishouden dat nog altijd niet aan de kant is … Drie zonen in huis en al dat gefeest, weinig tijd om met de neus in de boeken te hangen hier …
  Fijne wensen!

 3. Greet Nijs schreef:

  Kaat, veel gelezen en weeral goede tips. Ikzelf hou niet zo van die Noorst schrijvers, ze schrijven voor mij wat te “grijs”, als je begrijpt wat ik bedoel. (hoewel zwarte seconden in één ruk uit was) In onze boekenkast staan er ook van Sjöwall Wahlöö en Liza Marklund. Af en toe lees ik er één van maar ik grijp steeds naar romans. Deze vakantie heb ik “de erfenis van de zussen” van Katherine Webb gelezen. Nu ben ik begonnen in “de zwaluw en de kolibri” van Montefiore. Zij blijft mijn lievelingsschrijfster.
  Een vraagje: zijn die twee eerst boeken makkelijk te lezen of is het zware kost?
  Groeten en nog veel leesplezier, Greet

 4. Annelyse schreef:

  ’t is genoteerd, hopelijk hebben ze er iets van in onze kleine dorpsbib

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.