Kristien Hemmerechts: van ver gekomen

Van Ver gekomen

Van ‘van ver gekomen’ verwijst naar Kristien Hemmerechts aansluiting bij de katholieke kerk. Toch gaat dit biografisch werk niet enkel daarover. In korte tijd verloor ze haar moeder, zus en vriendin Heddy Honigmann. In ‘van ver gekomen blik ze terug naar deze relaties en haar ouder worden.

citaat Van ver gekomen Kristien Hemmerechts

Kristien Hemmerechts ‘komt van ver’. Het is een verwijzing naar wat haar moeder zei toen ze vertelde dat ze naar de mis ging. Voor mij meteen intrigerend, want las ik dat goed? Dat ze zich als katholiek definieert? Iets wat zo ‘niet in lijn’ ligt met de vele boeken die ze reeds schreef?
Anderzijds: Hemmerechts praat nooit naar de mond. Ook in dit boek niet.

Afscheid nemen van moeder, zus, vriendin

‘Van ver gekomen’ is een biografisch roman die voorspruit de jaren na haar pensionering. In korte tijd sterven 3 mensen met wie ze een nauwe band had: haar moeder, haar zuster, vriendin en documentairemaakster Heddy Honigmann. Deze gebeurtenissen laten diepe indruk na, zijn de aanzet tot reflectie. De relaties waren complex en op z’n minst uitdagend.
Dat Hemmerechts in contact komt met een katholieke gemeenschap rust eerder op toeval dan wel op bewuste keuze. Ze wil zich als vrijwilliger inzetten voor danklozen en leert zo de gemeenschap van Sant’Egidio kennen.

Een monoloog in één adem, soms chaotisch

Wat volgt is één grote vertelling. Het lijkt alsof Hemmerechts in één adem een monoloog afsteekt. Een terugblik, het verwerken van een verleden, het zich opnieuw positioneren als gelovige én als ouderwordende. Beschouwend, maar ook kritisch, zowel naar zichzelf als de ander.
Het boek is bij tijden behoorlijk chaotisch. Is het een literaire keuze? Wil het chaotische net benadrukken hoe zij het leven bij tijden ervaart: als chaotisch, verrassend, nooit rechtlijnig?
Het zou kunnen. Als lezer is het soms moeilijk om je niet te ergeren aan dat chaotische. Het is geen vloeiend verhaal.

“Van ver gekomen” is een biografisch roman. Hemmerechts kijkt terug, zoekt betekenis en blijft openstaan voor alles wat op haar levensweg komt.

Dat dat chaotisch is, dat moet je er wel bijnemen.

Van Ver gekomen

Kaft Van ver gekomen Kristien Hemmerechts

Kristien Hemmerechts, Van ver gekomen is uitgegeven bij uitgeverij De Geus (2024) en telt 192 blz. Het boek is o.a. te koop bij bij Bol.com voor €20,99 (paperback) of voor € 11,99 als ebook.

Graag meer lezen?

Interesse in meer recensies? Via deze link word je verwezen naar alle andere recensies. Of je volgt met via instagram KaatLeest of de FB-pagina Kaatleest.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.