Lenteschoonmaak van lijf en ziel: geef jezelf een Soul boost!

Soul Boost

Met de lente gaat het kriebelen. Alles ontwaakt uit de winterslaap en lijkt toe aan een nieuw begin. Tijd om niet enkel de kasten en het huis onder handen te nemen maar evengoed tijd maken voor een werkelijke ‘soul boost’: meer energie, zowel fysiek als mentaal. Gelukkig krijg ik hulp: Kim Vercoutere en Marijke De Coninck zetten me op weg.

Bewust in het leven staan

De coronacrisis stelt ons als mens en maatschappij veel vragen. Hoe houden we ons mentaal en fysiek gezond? Wat is echt belangrijk? Velen ontdekten de weldaad van het vertoeven in de natuur. We zoeken manieren om om te gaan met stress. Uitdagingen verplichten ons nieuwe wegen te zoeken en dat is ook niet anders bij de schrijvers van dit boek. Soulboost is het resultaat van een jarenlange zoektocht naar een gezonder en energieker leven.

Alhoewel ik gestart ben met deze praktijk (zorg voor het leven, voor alles en iedereen) vanuit mijn hoofd en ik er heel sterk van overtuigd ben dat iedereen de universele wetten en principes beter zou moeten gaan bestuderen, kwam de diepe verandering toen ik echt leerde voelen en mijn leven durfde te leven rond de behoeftes die ik had. Het besef waar het om draait is dat ‘Life Matters’.

Marijke De Coninck in Soul Boost, Gezond en energiek koken en leven met de 5 elementen, Lannoo 2021

Op het ritme van seizoenen

Wij leven niet op een eiland en al helemaal niet buiten de seizoenen en de natuur. Sommige seizoenen hebben eigen kwaaltjes, in de zomer eten we anders dan in de winter. Leven we in de winter vooral binnenshuis, in de zomer zijn we het liefst zoveel mogelijk buiten.

Het boek is opgebouwd rond de seizoenen en elk seizoen heeft een vast stramien:

 • Gerechten
 • Drankjes
 • Remedies (met o.a. iets over etherische oliën)
 • Bewegingen
 • Basiskruideninfo
 • Dessertjes

Een gezonde lifestyle – een betere wereld

Wat ik heel erg apprecieer aan het boek is dat een gezonde lifestyle gekoppeld wordt aan een betere wereld. Alles is met elkaar verbonden, zorg voor lichaam en geest kunnen niet zonder zorg voor de aarde. Die aarde is ons huis en voorziet ons van alles wat we nodig hebben. Ze voedt ons. Ecologie en gezonde levensstijl worden hier bewust met elkaar verbonden. Terecht.

En dan rest er nog één ding: beginnen!

Eerlijk, ik heb wat argwaan tegenover dit boek moeten overwinnen. Ik las woorden als macrobiotisch eten, etherische oliën, elementen en voelde me verloren. Dit is mijn wereld niet. Anderzijds leeft in mijn ook het verlangen om gezonder en energieker te leven: als je doet wat je altijd doet, krijg je natuurlijk wat je altijd krijgt. Dus dacht ik: ik lees over die ‘nieuwe woorden‘ heen. Het zijn maar woorden. Doén, dat leek mij een goed uitgangspunt. Ik kon het overigens best wel plaatsen: de auteurs zijn al jaren bezig met een gezonde levensstijl. Hun wijsheid en praktijkervaring is hier samengebald in één boek. Dat vraagt een langzame vertering voor iemand als ik die wat anders gewend is.

Lente!

Soulboost. Elk seizoen heeft zijn eigen voeding, kansen en uitdagingen.

Ook nu nog kriebelt het in mijn buik en kan ik niet wachten om op te staan tijdens deze periode van het jaar. Ik wil eraan beginnen! Nieuwe projecten, deze prachtige dag beginnen met alles wat er te beleven is. Ik voel me weer een kind dat niet kan wachten om het spel te beginnen. (…)
Als we met de natuur meeleven zullen we in dit prille, schietend groen van bijvoorbeeld bieslook, brandnetel, jonge prei en selder dagelijks eten, want dit voedsel houdt onze lever en galblaas gezond. Lichte, zure smaken en gefermenteerd voedsel helpen hier heel goed bij. Het is een tijd van reiniging, vasten, zuiveren, na het zware tafelen en binnen zitten gedurende de winter.


Citaat uit Kim Vercoutere en Marijke De Coninck, Soul Boost, Gezond en energiek koken en leven met de 5 elementen, Lannoo 2021

Do’s and don’ts

Elk seizoen begint met een lijstje do’s and don’ts. Naargelang je huidige omgang met voedsel kan dat best even schrikken zijn. Dat is het toch zeker voor mij. Maar dan denk ik aan de simpele volkswijsheid dat Rome niet op één dag gebouwd is. Gewoontes veranderen vraagt tijd en ik hoef niet alles in één keer te doen. De do’s lijken mij overigens makkelijker haalbaar dan de don’ts.

 • Beweeg, dans, (…) wandel in het groen, praat of schrijf over je gevoelens, start in de ochtend met je activiteiten, doe dagelijks leverstretches
 • Ontdek jouw creatieve vermogens en breng ze naar buiten. Vertraag je ritme en gooi je to-dolist weg.
 • Gebruik vaker gerst, citroen, wortelsap, gember, tempé, zuurkool en geniet van zelfgemaakte pickles, leg je bord vol groen en maak groene soep
 • Prei, brandnetels, bieslook, lente-uit, bleekselderij en Chinese kool zijn ideale groenten om dagelijks op tafel te zetten. Laat je kwaadheid los.

  Citaat uit Kim Vercoutere en Marijke De Coninck, Soul Boost, Gezond en energiek koken en leven met de 5 elementen, Lannoo 2021
Groene soep: een tip uit het boek Soulboost bij de lente.
groene soep

Een schat aan recepten

Motivatie en weten is één ding, maar wat echt telt is het in praktijk brengen. In het boek van Kim Vercoutere en Marijke De Coninck staan tal van makkelijk te bereiden recepten. Vooral de drankjes vind ik een extra motivatie. Ze zijn snel kaar en sommige kan je de hele dag door drinken.

recept uit Soul Boost

Wat ik van dit boek denk en hoe ik er mee werk

Ik benijd de auteurs om hun gezonde levenswijze. Uit wat ik lees merk ik dat dit boek vol passie en overtuiging geschreven is. Het is doorleefd, wat er staat kénnen ze.
Leg ik mijn eigen levensstijl daarnaast, dan is er ‘nog veel werk’ voor de boeg. Het boek vormt een flinke uitdaging. Met mildheid neem ik echter sommige – niet alle – adviezen ter harte. Concreet betekent dit dat ik ongezonde snacks en voedsel inwissel voor gezonde en lekkere varianten. Alles wat gezonder is, is winst. Als een orthodox gelovige dit boek volgen zou te veel van mij vragen. Niet omdat de auteurs mij niet overtuigen – dat doen ze wel – maar omdat ik mezelf ken: een te heftige ommekeer hou ik wellicht niet lang vol.
Ik zie het boek als een experimenteren, waarbij ik dankbaar gebruik maak van de receptjes, deze zijn lekker en origineel. Je hoeft geen keukenprinses te zijn en ze vragen zelden veel werk. Stap voor stap wordt het, op het tempo van de seizoenen. Ook de bloesems in de lente staan eerst in knop.

Praktisch

Soul Boost

Kim Vercoutere en Marijke De Coninck, Soul Boost, Gezond en energiek koken en leven met de 5 elementen, (Lannoo 2021) telt 200 blz. en is o.a. te koop in de Lannoo webshop voor € 25,99.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.