Orbeccawandeling (Tienen) met start aan oud Romaans kerkje

Orbeccawandeling Tienen

Deze wandeling is geheel bewegwijzerd en gaat over rustige landbouw- en fietspaden. Ze start bovendien aan één van de oudste Romaanse kerkjes van ons land. 7 km lang, met weidse uitzichten en in de tweede helft wat bos. Een picknicktafel en een kasteel maken deze wandeling compleet. Zin in een terrasje? Tienen is op wandelafstand!

Collage Orbeccawandeling

Orbecca?

Het woord klinkt vreemd en dat hoeft niemand te verwonderen, het is immers een naam die (in geschriften) terug gaat tot in de tiende eeuw. Orbecca klinkt inderdaad een beetje middeleeuws. De wandeling start overigens bij één van de oudste romaanse kerkjes van ons land. De kerk zelf gaat terug tot in de 10de eeuw. Deze kerk is meteen het startpunt van de wandeling.

Orbeccawandeling Romaanse kerk bij startpunt
Romaanse kerk

Volg de zeshoekige bordjes: Orbeccawandeling

Je kan de wandeling volgen via wandelknooppunten maar veel makkelijker is het volgen van de zeshoekige bordjes. Op deze wandeling kan je bijna niet verloren lopen. Er zijn immers weinig kruispunten en je wandelt op landbouwwegen, (verhard) fietswegen of onverharde paden. Je zal weinig tot geen auto’s zien en zelfs het fietsverkeer is vrij beperkt.

Het eerste stuk van de wandeling geeft je vergezichten. Je kan in de verte (later kom je dichterbij) de stad Tienen zien liggen. Het tweede stuk ben je meer beschut, tussen akkers en bomen. Iets na de helft is er een picknickplaats.

vergezichten bij de Orbeccawandeling
Als je goed kijkt, zie je aan de horizon verschillende kerken van Tienen.

Kasteel

Je passeert tijdens deze wandeling ook een kasteel, maar veel hoef je je daarbij niet bij voor te stellen. Het is overigens niet zo goed te zien. Het kasteel is nog altijd bewoond en dat spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Naar verluidt was koning Leopold I er ooit te gast. Mocht je verbeelding toch graag meer echte informatie willen of ben je benieuwd naar de geschiedenis van het (niet publiek toegankelijk) kasteel, dan kan je hier meer informatie vinden.

Het kasteel van Oorbeek, je moet het even zoeken.

Overzichtskaart

Praktisch

 • Afstand: 7 km
 • Startplaats: Sint-Lambertuskerk, Groot Overlaar, 3300 Oorbeek (Tienen)
 • Parking: Voldoende (gratis) parking aan de kerk (ook picknickbankje daar!)
 • Bewegwijzering: zeshoekige bordjes, zie foto in de collage. Toch liever knooppunten? Dit zijn ze: 255 – 250 – 251 – 252 – 249 – 250 – 255
 • Horeca: Begijnhoeve (ook ijsjes en gezellig terras!)
 • Bankjes: enkele. Twee picknicktafels (bij aanvang en iets na de helft van de wandeling)
 • Moeilijkheidsgraad: vlak
 • Staat van de wegen: landbouwwegen, fietswegen (verhard, maar geen auto’s), onverharde paden
 • Kledij: je loopt vrij onbeschut. Dus check het weer. Schuilen is moeilijk. Bescherm je dus tegen mogelijke zon, regen of wind.
 • Situering: Oorbeek ligt nabij Tienen in de provincie Vlaams-Brabant.
  • 20 km ten zuid-oosten van Leuven
  • 41 km ten zuid-westen van Hasselt

Combineer deze wandeling met …

Een stadsbezoek aan Tienen. Je kan deze (Orbeccawandeling) combineren door te voet naar Tienen te gaan. Wie houdt van lange wandelingen kan deze Orbeccawandeling van 7 km combineren met de Vrouwenwandeling (4 km) die doorheen de stad Tienen loopt.

Zin in meer wandelingen? Klik hier

klik op de afbeelding of deze link

Wandeling zelf te kiezen naar provincie, afstand …. klik hier

Klik hier

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.