Reisgidsen vergelijken: De Groene Reisgids Nederland (Michelin)

Groene Reisgids Nederland

Als frevente vakantieganger richting Nederland testte ik 3 reisgidsen uit: De Groene Reisgids Nederland (Michelin), Ontdek Nederland (Anwb) en Nederland (Anwb Extra). Ik ga zowel op citytrip (hotel, apartement) als op kampeertrip met de caravan.
Wat zijn de sterktes en de zwaktes van elke gids?
Ik start vandaag met De Groene Reisgids Nederland
.

Een klassieker

Groene Reisgids Nederland

Ik was nog maar een uk of ik bladerde tijdens de lange jaarlijkse reis naar Spanje in de Michelingidsen: langwerpige groene dunne boekjes in het Frans. Behoorlijk saai ook, want geen foto’s, geen kleurendruk en precies voorzien voor een intellectueel doelpubliek dat wellicht vooral peinzend op reis ging in plaats van op avontuur.

De Michelin Groene reisgids is gelukkig meegegaan met z’n tijd mét behoud van de kwaliteiten van vroeger. Kleurendruk, goed leesbaar lettertype en bovenal praktisch van aard. Dat laatste was-ie vroeger ook al, zij het dat hij nu een groot publiek voor ogen heeft (ook gezinnen met kinderen) en dat hij meer down- to -earth is. Het doelpubliek blijft, door de vertalingen, internationaal en gaat uit van zo goed als ‘geen kennis’. Dat merk je echter alleen in het inleidend hoofdstuk. Voor wie uit een buurland komt zullen kaas en molens toch wel bekend zijn als typisch Nederland.

Enkel en alleen hotspots?

De Groene Reisgids Nederland opent meteen met de toppers van Nederland: Amsterdam, de Waddeneilanden, De Keukenhof, Kinderdijk, Paleis Het Loo, Utrecht, De Hoge Veluwe, Rotterdam, Maastricht en Neeltje Jans.

Als iemand die vaak op vakantie gaat naar Nederland, vroeg ik me af of deze gids nog iets te bieden had voor wie al een beetje gevorderd is in zijn kennis van Nederland. Het antwoord was verrassend ja, en dat komt vooral door de meer dan 600 bladzijden.

Testcase Den Haag

Traditiegetrouw brengen wij elke herfstvakantie door in Scheveningen (Den Haag). Zou deze gids mij na al die vakanties in Den Haag nog verrassen?

De eerste leuke verrassing was een uitgestippelde wandeling mét kaart in Den Haag. Niets beter dan gewoon flink wandelen om de sfeer van een stad op te snuiven. De wandeling loopt langs tal van bezienswaardigheden en de Groene Reisgids Nederland voorziet elke plaats van de nodige uitleg. In al die jaren had ik nog niet gelezen over het museum De Gevangenpoort – ik denk dat ik toch maar eens een bezoekje plan aan de cellen en de middeleeuwse ondervragingsruimte. De gids vertelt me meteen hoeveel een bezoekje kost én wat de openingsuren zijn.

En mocht ik na deze wandeling nog meer willen, dan voorziet deze Groene reisgids  Nederland me al met een tweede wandeling in Den Haag.

Het adresboekje

Wij kunnen best genieten van lekker eten, maar culinaire hoogstandjes zijn aan ons niet besteed. Na alle info over bezienswaardigheden, volgt het adresboekje waar je heen kan gaan om te eten, shoppen of logeren. Uitgebreid is dit lijstje niet, maar het is een begin. Ervaring leert me dat de horeca overal ter wereld snel verandert. Ook hier best toch nog een controleren of het pand nog bestaat.

Voor- en nadelen van deze gids

De groene reisgids Nederland gaat voornamelijk over de belangrijkste steden/regio’s in Nederland. De reisgids biedt een grondige eerste blik op Nederland. Musea en historische gebouwen krijgen een belangrijke plaats. Mij lijkt de gids ideaal voor wie op eerste citytrip naar een van de steden gaat en cultureel geïnteresseerd is. Het boek is lijvig en niet zo handig om in je tas mee te nemen.
Stadskaarten of kaarten met wandelingen zijn klein gedrukt in het boek en niet uitneembaar. Er is een beperkte overzichtskaart van Nederland (uitklapbare kaft).
Kampeerders worden verwezen naar de Michelinkaarten, je zal dus geen adressen van campings vinden. Wat wél interessant kan zijn voor kampeerders/campers of rondtrekkende reizigers zijn de voorstellen om de interessantste plaatsen te zien in in 4 dagen, 6 dagen, een wee, 9 dagen of 12 dagen. Je zal evenwel zelf voor camper/kampeerplaatsen moeten zoeken.

Deze gids maakt deel uit van een reeks, er mag verondersteld worden dat andere gidsen in de reeks ‘ANWB extra’ op dezelfde manier zijn opgevat.

Met deze gids krijg je veel waar voor je geld.

Praktisch

Groene Reisgids Nederland

De Groene Reisgids Nederlands (Michelinreeks) is uitgegeven door Lannoo (2017) en telt maar liefst 608 blz. Hij is o.a. te koop bij Bol.com voor €25,99.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.