Rillaar: over de heuvels en dalen tot bij de vogellocker

Rillaar knooppuntenwandeling


Deze Rillaarse wandeling (10 km) loopt volledig langs wandelknooppunten van de Hagelandse Heuvels in Vlaams-Brabant. Strek die beentjes en bereid je voor op regelmatig klimwerk maar geniet evenzeer van de vergezichten, kilometers ver. Het gros van deze wandeling loopt over onverharde paden. Bos, water, en zelfs een heus kunstwerk met een bijzondere geschiedenis!

Collage wandeling Rillaar

Rillaar: Een klein dorp in Vlaams-Brabant

Rillaar is een klein dorp/deelgemeente van Aarschot in Vlaams-Brabant. Het telt een rijk verleden van allerlei dancings waar men van ver naartoe kwam. Echt bekend zal dit dorp je niet in de oren klinken, al passeerde de Ronde van Frankrijk er en zijn er een paar bekende politici die er wonen. Bovenal is Rillaar trots op één van Vlaanderens grootste veldrijders, een ‘echte van daar’.

Hagelandse Heuvels

Deze wandeling gaat volledig langs de wandelknooppunten van de Hagelandse Heuvels. Vanop die heuvels kan je ver zien: de basiliek van bedevaartsoord Scherpenheuvel (op 6 km) maar evengoed de toren van de Abdij van Averbode (op 11 km).
Deze wandeling loopt voornamelijk over heuvels, maar mocht je ooit zin hebben om terug te keren en enkel ‘plat’ te wandelen, dan kan dat evengoed. In Rillaar stroomt immers de Demer én de Motte. Langs deze rivier/beek kan je kilometers vlak wandelen.

De vogel-locker

De vogellocker in Rillaar

En plots, waar je het helemaal niet verwacht, kom je dit grote beeld tegen. Het beeld heeft een hele geschiedenis achter de rug. Oorspronkelijk stond het in het centrum van Aarschot en was het een evenbeeld van de kunstenaar. Een man in ‘vol ornaat’, ongekleed. Het beeld stond op wieltjes en werd meermaals gedraaid, uit preutsheid, een grap? Niemand weet het exact. Maar het beeld was evengoed onderhevig aan de weerselementen en moest worden opgeknapt.

Dat opknappen was het startschot van een ware transformatie. Geen edele delen meer in het zicht, vogelkastjes als kleine lockers op het beeld. Geen vogelverschrikker, maar vogellokker, oftewel vogellocker verwijzend naar de lockertjes in sportzalen en scholen: waar je je kostbare spullen in opbergt. Het beeld staat er prachtig, er staan bankjes en je bent er volledig op het platteland.

Typische natuur in Rillaar

Er zijn een aantal typische kenmerken aan deze streek. Eerst en vooral is er het glooiend heuvellandschap. Op de flanken zie je meermaals fruitbomen staan. Kom je in de lente dan kan je genieten van de bloesems die in bloei staan. Het gebied is hier drassig, waardoor er niet overal gebouwd kan worden. Dat resulteert in véél groen en onbebouwde vlakte. Evengoed kom je sowieso water tegen. De rivier de Demer die op de grens van Rillaar stroomt, ze verbindt Aarschot, via Langdorp met o.a. Zichem. Op die Demer kan je in de zomer kajakken. Er loopt zowel een fietspad als een wandelpad langs de Demer.


Tijdens deze wandeling loop je nu en dan naast De Motte, een zijrivier (beek) van de Demer. De Motte loopt door het centrum van Rillaar en heeft geen onbesproken reputatie: in het verleden durfde ze bij zware regen wel eens voor wateroverlast zorgen. Tegenwoordig is het ook de thuishaven van bevers die er dammen bouwen. Mooi om te zien!

Rillaar waterspaarbekken
Opvangbaken voor overvloedig water – tevens waterzuivering

Rillaar – deze wandeling in foto’s

Kaart

Kaart wandelknooppunten Rillaar

Je kan deze wandeling ook volgen via de app van Wandelknooppunten. Wie zin heeft kan met deze app de wandeling uitbreiden of net inkorten.

Wandelknooppunten

Rillaar: de wandeling in concrete punten

 • Afstand: Een kleine 10 km
 • Startplaats: Tieltseweg Rillaar (nabij de kerk). Er staat tevens een groot overzichtsbord met alle wandelknooppunten.
 • Parking: Er is een gratis parking nabij de kerk in Rillaar, Tieltseweg.
 • Bewegwijzering:Via wandelknooppunten: zie hierboven
 • Kaart of GPX:  geen GPX nodig, kaart via wandelknooppunten
 • Horeca: in het dorp Rillaar zijn diverse horecagelegenheden. Er is ook een kleine Carrefour in het centrum waar je broodjes/drank kan kopen
 • Bankjes: Enkele
 • Moeilijkheidsgraad: Licht glooiende heuvels, soms drassig. Geen steile beklimmingen
 • Staat van de wegen: Meer dan de helft van de wegen is onverhard, de verharde wegen zijn klein en auto-arm.
 • Situering: Rillaar, deelgemeente van Aarschot ligt in de provincie Vlaams-Brabant, op 20 km ten noordwesten van Leuven en 40 km ten oosten van Hasselt.

Zin in meer wandelingen?

Wandelingen per provincie: link

Klik hier

Wandelingen op kaart – link

Wandelingen overzicht op kaart

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Saar schreef:

  Hallo,is dit een bestaande route of zelf uitgestippeld ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.