1000 vragen #20 Waarin heb je aan jezelf getwijfeld ?

1000 vragen over mezelf
Veere caravan op brug

twijfelen aan mezelf

Eerlijk : er zijn nog weinig zaken waarin ik twijfel aan mezelf. Twijfelen als aarzelen tussen ‘kan ik het’ of ‘kan ik het niet’. Meestal heb ik een onmiddellijk idee over mijn kunnen. Ja, dat kan ik. Of ‘Nee, dat kan ik niet’.
Voor wie denkt dat ik beschik over de perfecte zelfkennis : mijn eerste intuïtie is niet altijd juist.
Onzeker zijn is dan weer iets anders, maar dat gaat meestal over situaties, zelden over taken. Het zou ook wel eens kunnen dat ik enkel dat doe waarvan ik redelijk zeker weet dat ik het tot een goed einde ga brengen.

twijfel

10 zaken waarin ik getwijfeld heb/twijfel aan mezelf

 1. Alleen en lang rijden met de caravan

  Ik had dan wel een caravan gekocht (droom !) maar ik de aarzeling was groot toen ik er ook effectief moest gaan mee rijden. Het lief reed de caravan nog mooi van de winkel tot bij ons thuis, maar aangezien ik veel dagen alleen zou reizen moest ik het toch alleen kunnen.
  Zweet bloed en tranen heeft het gekost, maar ondertussen vergeet ik al bijna dat er een klein huisje aan mijn auto hangt. Ervaring leert en sterkt het zelfvertrouwen. Maar toch, zeker was ik niet !

 2. Een halve marathon lopen

  Ik heb het een paar keer gedaan en het nooit zonder veel moeite verlopen. In tegenstelling tot het rijden met de caravan kost het mij nog altijd veel moeite en is het niet iets dat mij natuurlijk afgaat. Dankzij de steun en het geloof van medelopers is het toch gelukt.
  Momenteel begeef ik mij in het kamp ‘dat kan ik niet (meer)’, maar dat heeft wellicht meer met gebrek aan motivatie (te lange afstand en teveel tijd om te trainen) dan wel met echt geloof of ongeloof te maken.

 3. Triathlon

  Laten we toch nog even in de sportsfeer blijven ! Ik vind het nog altijd verbazend hoe ik daar ingerold ben zonder al te veel voorbereiding of kennis. Toch heb ik er een heel aantal gedaan. 1/8ste welliswaar, maar gezien mijn stressgevoeligheid vind ik het toch verbazend.
  Weerom : het is sterk wat het geloof van anderen in je kan doen.

 4. Alleen de wereld rond

  Ik heb veel gereisd. Gewerkt in New York (Zomer), verschillende tochten doorheen Azië, het Midden-Oosten en de Magreb-landen. Ik deed dat meestal alleen. Er zat zeker veel jeugdige overmoed bij. Momenteel bevind ik mij in het kamp van ‘Dat kan ik niet (meer)’ en moet ik toegeven dat ik nu meer angst en allerlei negatieve scenario’s zie dan vroeger.

 5. Deze blog – De Wereld van Kaat

  Deze blog heeft in de beginperiode tot mijn grote verbazing prijzen gewonnen bij Clickx. Ik schrijf dat toe aan het feit dat er toen niet eens veel blogs waren en de keuze snel gemaakt was, zeker als het over vrouwen ging. Tegenwoordig zijn er zoveel goede blogs van hoogstaande kwaliteit dat ik mij afvraag wat ik hier nog doe.
  Anderzijds blijft mijn blog groeien. Niet spectaculair maar toch groeiend. Maar bovenal : ik doe het doodgewoon omdat ik het graag doe.
  Motivatie is een prima medicijn bij twijfel. Volg je passie !

De belangrijkste les : je leert het meeste uit je falen

Een van de belangrijkste lessen die ik in mijn leven leerde (en die ik nog elke dag opnieuw moet leren en toepassen) is dat het beter is iets te doen en te falen dan helemaal niets te doen. Ik denk dat ik ooit bij Ophra las dat falen vooruitgang is en daar geloof ik echt wel in. Falen is natuurlijk geen doel, maar het leert je zoveel ! Spijtig genoeg waarderen we dikwijls enkel het eindproduct, terwijl het proces ons zoveel bijleert en ons nieuwe inzichten oplevert.
Dus zeg ik het nu gewoon aan mezelf :

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Bij twijfel aan eigen kunnen : gewoon doen ! Iets niet doen omdat je aan jezelf twijfelt is jezelf kansen ontnemen. Faal je ? Geen nood ! Begin iets anders ! [/perfectpullquote]

 

“1000 vragen aan mezelf”  gaat terug op een boekje dat een tijd geleden bij Flow zat. Het is een klein boekje en er is geen plaats voorzien om te antwoorden, daarom dacht ik : waarom niet op de blog ? Voor het pure plezier van het schrijven ? Het verzamelen van herinneringen, wat volgens Gretchen Rubin, bijdraagt tot geluk ? Vandaar een nieuwe rubriek : 1000 vragen over mezelf.
Niets weerhoudt je om mee te doen !

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.