Volksverhalen: Van Manneke Pis tot de Betoverde Haas

Van Mannekis tot de betoverde haas

Ken jij het verhaal van manneke Pis? Misschien lukt het je nog om te vertellen over de reus Brabo van Antwerpen, maar als je op de Lange Wapper loopt weet je dat ook dààr een verhaal schuilt? Wist je dat West-Vlaanderen een betoverde haas herbergt? Dat Reinaert De Vos afkomstig is uit Oost-Vlaanderen? Je leest het in het ‘van Manneke Pis tot de Betoverende Haas’ van Tanguy Ottomer.

Volksverhalen uit het collectieve geheugen

Dat er volksverhalen zijn wist ik. Toen ik mezelf testte op mijn kennis over typische verhalen van Vlaanderen, kwam ik toch niet ver. Ik kon het verhaal van Brabo vertellen en Tijl Uilenspiegel, dat had iets met een appel te maken. Ja? Althans dat dacht ik. Manneke Pis! Brussel natuurlijk! Ik veronderstelde dat het te maken hadden met lef en durf. Een opgestoken vinger. Tot ik het boek van Tanguy Ottomer las en daar Manneke Pis terugvond. Nee, ik wist niet dat hij een slinkse jongen was die een heks te slim af was. Maar dit was alvast een juiste veronderstelling: plassen deed hij overal. Waar hij maar zin in had! Lees maar het eind van het verhaal:

En zo redde Manneke Pis niet alleen de stad van vuur, maar zorgde hij er in één moeite voor dat ook Brussel eindelijk bevrijd werd van het juk van de boze heks die onder haar wallen leefde. De Brusselaars waren uiteraard heel gelukkig en het beeldje van Manneke Pis dat de zwerver had gemaakt, kreeg een ereplaats in het midden van de stad. En daar kan het jongetje, tot op de dag van vandaag, naar hartenlust plassen!

citaat uit Tanguy Ottomer, Van Manneke Pis tot de Betoverde Haas, Horizon 2022

Hoe dat zit met die zwerver en dat beeld moet je natuurlijk zelf lezen. Laat ik zeggen dat het nogal … cruciaal is om het verhaal beet te hebben.

Elke provincie heeft zo zijn verhalen

Dat er werkelijk zoveel volksverhalen waren wist ik niet. Nog minder dat ze zo goed als altijd streekgebonden zijn. De verhalen in dit boek zijn een selectie van verhalen die al eeuwenlang de ronde doen. Sommige heel bekend, andere bijna verloren. De mengeling van ‘ooit iets van gehoord’ tot totaal onbekend is verrassend. Reinhaert de vos wel naast vergeten feeën van Hultai. Dat houdt het boeiend.

Boek voor alle leeftijden

Tanguy Ottomer spreekt in zijn voorwoord van een ‘voorleesboek’. Wat zoveel betekent als dat de verhalen prima voorleesvoer zijn voor kinderen, altijd met een slinkse twist of ondeugendheid, net zoals de meeste kinderen het graag hebben. Geen zeemzoetigerheid hier.
Het boek reduceren tot een voorleesboek is het echter tekort doen: de verhalen zijn allesbehalve kinderachtig. Dit boek is goed geschreven, met volzinnen, prima punctuactie en een mooi ritme waardoor ze zich natuurlijk geweldig tot voorlezen lenen. Laat je gaan en het wordt nog spannender!

Ken jij Jan en de Alverman?

Alverman? Een gekend figuur in Belgische volksverhalen
Dit zou een Alverman kunnen zijn, maar er ontbreekt duidelijk iets!
Wat? Lees het verhaal! (bron)

Voor grootouders die nog herinneringen hebben aan de jeugdserie Johan en de Alverman en graag voorlezen: ook de Alvermannekes komen aan bod. Ik heb zelf de serie niet gezien (wegens te jong!) maar mijn oudere broers en zussen vertelde mij (hun kleine zus) wel over Alvermannekes. Met een glimlach las ik hoe mijn broers en zussen ze precies omschreven zoals ze hier in eht boek staan:

“Het zijn kleine, zwarte aardmannetjes”, vertelde de smid. Hij zweeg even en fluisterde dan: “Eigenlijk zijn ze ronduit lelijk. Ze hebben lange baarden. Ook hun lijf staat vol haar en ze hebben lange, zwarte nagels aan hun vingers en tenen, die uitsteken en klauwen. Je kan ze makkelijk herkennen, want ze dragen altijd een rode mantel en een rode muts. Die muts gooien ze tijdens het dansen omhoog en ze vangen hem weer op met hun tenen”.

citaat uit Tanguy Ottomer, Van Manneke Pis tot de Betoverde Haas, Horizon 2022

Tot hier toe is het nog allemaal peis en vree, maar hé, ook in lang vervlogen verhalen zitten communicatiestoornissen, foute beslissingen en goed bedoelingen die compleet verkeerd uitdraaien. Lezen dus!

Samengevat

Van Manneke Pis tot de Betoverde Haas‘ verdient overal een plaatsje: bij jong en oud, in de klas, in de wachtzaal van de tandarts, kortom: een tijdloos boek voor iedereen!

Kaft Van Manneke Pis tot de Betoverde Haas. Tanguy Ottomer (Horizon 2022)
volksverhalen uit België

Tanguy Ottomer, Van Manneke Pis tot de Betoverde Haas. België in 20 spannende, stoere en grappige verhalen telt 112 blz. en te koop o.a. bij Bol.com voor €21,99 (hardcover) of voor €12,99 (e-boek).

Meer lezen?

Via deze link vind je alle reviews verschenen op DeWereldvanKaat.

Je kan mij ook volgen via Instagram

instagram KaatLeest
Klik op de afbeelding.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.