Volwassen vriendschap: wat en hoe dan?

Volwassen vriendschap Marisa G. Franco

Vrienden maken lijkt kinderen makkelijk af te gaan. Ze hoeven er geen lesje over te leren en dikwijls gaan die vriendjes lang mee zonder dat er over reflecteerd wordt.
Hoe zit het echter met volwassen vriendschap? Hoe begin je eraan? Wat is de betekenis? Zijn volwassen vrienden een essentiële verrijking of gewoon een leuke extra? Hoogleraar Marissa G. Franco schreef er een boek over, doorspekt met verhalen en onderzoek.

Volwassen vriendschap begint… in de kinderjaren

Of liever: de manier waarop je later vriendschappelijke relaties aangaat. De ondertitel van Franco’s boek zegt het al: Hoe onze kennis over hechting je helpt om (nieuwe) vrienden te maken en te houden. Centraal in haar boek staat de hechtingstheorie van Bowlby met z’n vier hechtingsstijlen. Die worden voornamelijk bepaald door wat je in je kinderjaren meemaakte en zijn (volgens de theorie) bepalend over hoe je later als volwassene relaties aangaat.

Allemaal interessant maar voor wie nu denkt dat het boek een soort mini-cursus psychologie is: dat is het (gelukkig?) niet. Ze verwijst wel naar ‘de theorie’, maar het boek zit vol verhalen, anekdotes en verwijzingen naar het alledaagse leven. Oef. Is dat even van de baan dus.

Betekenis van volwassen vriendschap

Franco begint haar boek met de beschouwing dat vriendschap en zeker volwassen vriendschap dikwijls een ondergeschikt plaatsje krijgt als het over relaties gaat. De partnerrelatie staat dan ‘bovenaan’ als de meest warme en beste relatie en daaronder komt zogezegd de (volwassen) vriendschap. Door de drukte van een nieuwe relatie, wat later een nieuw gezin en carrière duren volwassen vriendschappen onder druk komen te staan, ze worden verwaarloosd of beëindigd.

In ‘Volwassen vriendschap’ begint Franco met haar persoonlijk verhaal: door enkele mislukte liefdesrelaties kreeg ze het gevoel dat ze niet in staat was om betekenisvolle relaties aan te gaan. In haar zoektocht zag ze echter dat dit niet klopte. Ze had toch vrienden? Goede vrienden? Of was dat ‘minderwaardig’ als je het naast een partnerrelatie plaatst?

Platonische liefde staat op de onderste trede van de liefdeshiërarchie die onze cultuur heeft verzonnen. Maar ik ben gaan inzien dat het een verpletterend verlies voor ons allemaal is om haar daar te laten staan.

citaat uit Marisa G. Franco: ‘Volwassen vriendschap, Hoe onze kennis over hechting je helpt om (nieuwe) vrienden te maken en te houden’ (Volt 2022)

Franco’s missie: volwassen vriendschap (her-)waarderen

Vanaf dit moment gaat ze op missie: onderzoek en promoten van volwassen vriendschap, het herwaarderen van volwassen vriendschap als een verrijking van het leven en jezelf.


Het boek valt uiteen in twee delen: terugkijken en vooruitkijken. Wie waren we en wie willen we zijn en kunnen we zijn?

Terugkijken

De kern van dit boek is de les over verbinding (…): verbinding vormt wie we zijn, en wie we zijn bepaalt hoe we ons verbinden. In ons leven zijn de momenten van verbondenheid groeimomenten geweest. We zijn toen opener geworden, empathischer, dapperder. En als er geen vriendschap was, verpieterden we juist. We sloten ons af, stonden met een oordeel klaar of hielden afstand uit zelfbescherming.

Citaat uit Marisa G. Franco: Volwassen vriendschap, Hoe onze kennis over hechting je helpt om (nieuwe) vrienden te maken en te houden (Volt 2022)

Vooruitkijken

Maar hoe maken we nu nieuwe vrienden? Waarom is het soms niet zo makkelijk? Waar kan het foutlopen? Hoe vinden we de balans tussen onze eigen waarden en grenzen en de noden/waarden van een ander? Dit alles komt aan bod in het – volgens mij interessantste – deel 2. Ze bespreekt er alvast 8 manieren om vrienden te maken en te houden.

  • Initiatief tonen
  • Kwetsbaarheid tonen
  • Authentiek zijn
  • Constructief omgaan met boosheid
  • Je gul opstellen
  • Genegenheid uiten

Zwaar boek?

Toen ik het boek in handen had vreesde ik dat dit een ‘zwaar’ boek zou worden met veel termen en theorie. De omslag deed me denken aan mijn studieboeken van vroeger. In dit boek zit veel onderzoek en gedegen kennis, maar het is zo geschreven dat het ontzettend vlot leest. Dat komt vooral omdat Franco het voortdurend illustreert met (herkenbare) verhalen van anderen en zichzelf. Nu en dan verscheen er een glimlach op mijn gezicht uit pure herkenning. Ik denk dat dit voor de meeste lezers van dit boek zo zal zijn. Er komen zoveel verschillende personages aan het bod dat er altijd wel iemand is.

Voorts had ik zelf wel wat aan het tweede deel ‘vrienden maken en houden’. Soms ontmoet ik wel iemand van wie ik denk: ho, die is interessant, daar zou ik nog eens willen mee babbelen. Maar hoe doe je dat dan? Gewoon weg ‘zeggen’? Je telefoonnummer geven aan iemand die je één keer hebt ontmoet? Dat ligt mij niet echt en ik kamp wel met de angst om verkeerd begrepen te worden. Herkenbaar? Dan lees je in het boek van Franco hoe het anders en beter kan.

Samengevat

Een fijn vlot leesbaar boek over een onderwerp dat meer aandacht verdient. Of zoals ze het zelf zegt:

Het onderwerp is hoe je een betere vriend wordt.
En daarmee een beter mens”.

Omslag boek Volwassen Vriendschap van Marisa G. Franco

Volwassen Vriendschap van Marisa G. Franco is een uitgave van Volt (2022). Het boek telt 336 blz. en is o.a. online te koop voor €24,50 (paperback) of € 11,99 (ebook). Je kan het ook als als luisterboek kopen voor €13,99.

Vergeet echter je lokale boekhandelaar niet. Hij vertelt je met liefde voor boeken alles over wat jou als lezer interesseert.

Meer reviews lezen op DeWereldvanKaat?

Tal van boeken werden hier al besproken. Je kan via deze link andere reviews lezen.

Veel leesplezier!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.