Vuurvlinderswandelpad Begijnendijk

Het vuurvlinderswandelpad van Begijnendijk doet 2 natuurdomeinen aan. Een wandeling langsheen vijvertjes, vlonderpaden en een rustig dorp. Ideaal voor wie het graag rustig aan doet en gewoon wil genieten. Helemaal bewegwijzerd en goed voor zo’n kleine 9 km.

Collage Vuurvlinderswandelpad Betekom
Vuurvlinderswandelpad – collage
praktisch

Onmiddelijk naar praktische info? scroll naar beneden tot bij ‘praktisch’

Vuurvlinders?

Wandelde ooit iemand dit pad en zag hij veel vuurvlinders en kreeg het daarom die naam? We hebben er het raden naar, maar misschien is dit wel een verklaring. Vuurvlinders zijn klein en je geniet pas van hun pracht als ze stilzitten. Ze vallen niet echt op. Dat zijn meteen de kenmerken van deze wandeling. Het is een kleine, fijne wandeling die wellicht nooit in een of andere gids zal komen als ‘best of’, maar je doet er verschillende natuurgebieden aan, de afstand is relatief kort en de wandeling zelf is behoorlijk gevarieerd.

Natuurgebieden op het vuurvlinderswandelpad

Ook hier geldt het adagio: klein maar fijn. Stel je geen grote bossen of natuurgebieden voor maar onverwachte plekken. Deze wandeling doet 2 natuurgebieden aan: de Raam en de Papendel.

De Raam is 2,5 hectare groot en is op sommige plaatsen heel drassig. Daar hoef je je gelukkig geen zorgen over te maken, want de vlonderpaden leiden je droog over het pad. Er is een vijver die verborgen midden in het dorp blijkt te liggen. Een bankje en zicht op de spelende eenden en je hebt een prima rustplaats! De vijver is zo klein dat je de contouren kunt zien. De wandeling passeert langs één kant van de vijver, maar ik raad je aan om gewoon een toertje rond de hele vijver te doen, dat maakt de wandeling iets langer, maar je geniet des te meer van al het gewoel in het water.

Het Vuurvlinderswandelpad, langs water.

Papendel is het volgende natuurgebied dat ook al begint met een partij water. Met zijn 8,5 hectare flink groter dan De Raam. Ook hier wandel je deels over vlonderpaden.

Het Vuurvlinderswandelpad loopt langs natuurgebied Papendel

Bewegwijzerd

De hele wandeling is bewegwijzerd via de klassieke zeshoekige bordjes. Ik had geen moeite om ze te volgen. Wil je toch liever gebruik maken van een kaart of een GPX dan kan je dit downloaden via de pagina van Toerisme Vlaams Brabant.

Vuurvlinderswandelpad: bordjes/wegwijzers

Praktisch

praktisch
 • Afstand: Een dikke 8 km
 • Startplaats: Begijnendijk, kerkplein
 • Parking: Gratis parking bij de kerk
 • Bewegwijzering:Via zeshoekige bordjes
 • Kaart of GPX:  geen GPX nodig, wil je dit toch dan kan je dit via deze pagina downloaden.
 • Horeca:dorpskern
 • Bankjes: in de natuurdomeinen
 • Moeilijkheidsgraad: vlak, na grote regenval kunnen (korte) stukken drassig zijn
 • Staat van de wegen: auto-arm, vlonderpaden, onverhard (minimaal 1/3 tot 1/2)
 • Situering: Begijnendijk, ligt in de provincie Vlaams-Brabant, 25 km ten noorden van Leuven, 50 km ten noordwesten van Brussel.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Greetings! Very helpful advice in this particular article! It is the little changes that make the most important changes. Thanks for sharing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.