Waanrode: torendraaierswandeling tussen de fruitbomen en bloesems

Waanrode torendraaiers

Deze dorpswandeling in Waanrode (Vlaams-Brabant) leidt je langs kerkwegen en fruitboomgaarden. In de lente krijg je als extra de bloesems, maar de vergezichten en het landelijke dorpskarakter is er altijd. Volg de zeshoekige bordjes! Voor wie van rust, stilte, landelijke dorpen en bloesems houdt. 7 km genieten.

De Torendraaiers ?

Waarom inwoners van Waanrode torendraaiers worden genoemd is een goed bewaard geheim. Er valt weinig over terug te vinden. Ik zocht één en ander op, maar raakte niet ver. Het zou er vooral op neerkomen dat de kerken in Waanrode niet allemaal in dezelfde richting staan. Zo zijn er tal van theorieën over de richting van de kerk. Het koor van de kerk zou richting oosten moeten staan (opkomend licht = verrijzenis Jezus) en dat zou niet het geval zijn voor de kerken in Waanrode. Of er iets van klopt weet ik niet, maar het beeld in het centrum is alvast grappig: alsof de inwoners van Waanrode de torens zelf van richting veranderen!

Torendraaiers beeld in Waanrode
Torendraaires – Waanrode

Fruitteelt en bloesems

Appels en peren, je kan er niet naast zien tijdens deze wadneling. Of tenminste niet naast de fruitbomen. In de lente is het genieten van de bloesems, in augustus tot oktober zie je de weldaad van de oogst. In Nature Today kan je het volgende lezen over de bloesemtijd:

De appelbomen komen sinds 1990 gemiddeld op 22 april in bloei. Voor 1990 begon de appel gemiddeld bijna twee weken later met bloeien, op 3 mei. De gemiddelde temperatuurstijging van anderhalve graad in de eerste vier maanden van het jaar is voor 75 procent verantwoordelijk voor deze vervroeging.

Nature Today
Heel wat fruitteelt in Waanrode
Waanrode

Mariagrot

Op het eind van de wandeling wachtte mij nog een verrassing. Een heuse Mariagrot. Ik vind het altijd boeiend om te zien welke sfeer er hangt. Dikwijls voeren dergelijke grotten je een paar eeuwen terug. Verwijzingen naar Lourdes, allerlei wonderen, Bernadette geknield voor de grot. In alle zogenaamde Mariagrotten die ik tegenkom branden steevast kaarsjes, wat niet anders kan betekenen dat ze voor sommige mensen toch nog van belang zijn. Meestal zijn het oases van rust, zoals ook deze Mariagrot.

Mariagrot Waanrode
Mariagrot

Fotogalerij wandeling Torendraaiers

praktisch

Praktisch

 • Afstand: 7 km
 • Startplaats: Sint-Bartholomeuskerk, Dorp, 3473 Waanrode
 • Parking: Bij de kerk (gratis)
 • Bewegwijzering: Volg het zeshoekig bordje (zie foto’s)
 • Kaart of GPX:  onnodig. Toch graag een geprint kaartje of een GPX? Die kan je hier downloaden.
 • Horeca: dorpscentrum, met gezellige terrasjes
 • Bankjes: bij begin
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Staat van de wegen: verhard en onverhard.
 • Situering: Waanrode (Vlaams-Brabant) ligt op 33 km ten oosten van Leuven

Zin in méér wandelen?

Lijst met alle wandelingen te sorteren op provincie, plaats, afstand, … (link)

https://www.dewereldvankaat.be/alle-wandelingen-zelf-te-sorteren/

Lijst met wandelingen aangeduid op kaart (link)

Klik op de link en je krijgt een interactieve kaart te zien.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Greetings! Very helpful advice in this particular article! It is the little changes that make the most important changes. Thanks for sharing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.