Verloren gelopen in het moeras

Wandelen in Zichem – ScherpenheuvelZichem

 

 

 

Originele wandelingen

Weerom onder het motto dat het niet ver moet zijn om schoon te zijn, vond ik een wandeling in Zichem op steenworp van hier, via de site ‘originele wandelingen’.  De wandelsite biedt een beschrijving en zelfs een GPX-formaatje.

Gadgetfreak als ik ben, had ik toch nog snel het GPX-je op mijn Garmin Edge gezet. Dat is wel een fietsGPS, maar dient evengoed om te navigeren en mijn kaarten zijn specifiek genoeg.

We stapten en verwonderden ons over gebied dat we toch nog niet kenden, ondanks de vele wandeltochten die we er al gedaan hebben en het feit dat mijn lief hier zowat opgegroeid is. De zomer kleurde alles nog mooier en groener.

Moeras

Dat er in de brochure stond dat ‘verschillende wandelaars al de weg waren kwijtgeraakt in het moeilijk toegankelijk moeras’ had ik selectief niet gelezen. Vlaanderen is toch drukbevolkt, dus hoe verdwaald kan je raken ?  Wel, nu weet ik het : hééééél erg kan je er verdwalen ! De begroeiing was er weeldiger en groot en soms zakten we met onze schoenen in overgroeide beekjes. We moesten ons als waren we in de jungle een weg banen want er waren geen paadjes te zien en zelfs het oriënteren op de zon lukte niet meer. O wat een geluk dat we de GPS bij hadden, zo wisten we nog een beetje welke kant op. Soms was het meer kruipen dan wandelen !

Beestenhorror

“Er zit een gigantisch beest op je, ik ga meppen, pas op“, zei het lief (tussen de struiken door) en het bloed spatte op. Nee, niet van de slag maar wel van het bloed dat het beest (ik denk een daas) al lekker aan het opzuigen was. Toen ik keek zag ik dat het krioelde van de insecten die dansjes maakten rond mijn ‘lekkere’ benen. Op zich nog niet zo erg, ware het niet dat ik iedere zomer wel een sterke allergische reactie doe op …. één beet.  We hadden echter geen tijd (en plaats) om het echt na te zien want we moesten gewoon verder. Ondertussen zaten mijn benen vol schrammen van doornen, kreeg ik er een laagje netelblaasjes op en kon ik alleen maar denken aan ‘weg van hier’ afgewisseld met ‘wat een avontuur’ !

Zichem

 

Het pad

Uiteindelijk vonden we opnieuw een pad. Nog nooit zo blij geweest met een gewoon ‘pad’, in de zin van = waar er plaats is om te stappen zonder dat je belaagd wordt door leger beesten en mogelijke teken die zich in het lange gras bevinden. We passeerden 2 vogelwatchers die van een vogelhut kwamen en ons aanspraken. ‘Komen jullie vandaar ? (wijzend naar het moeras). Hoe komt het toch dat er altijd maar mensen die weg blijven nemen terwijl die al lang niet meer bestaat ?’ Eu, internet ? antwoordden we. ‘Jullie moeten jullie echt controleren op teken’, zeiden ze. Die zitten hier met hopen. 

We wandelden even richting vogelkijkhut en genoten van de stilte. In de hut geen grasprietje te zien en ook geen vliegje of insectje. Dat een mens daar plots zo erg kan van genieten !

 

2016-08-06

Zicht vanuit de vogelhut

Uiteindelijk zijn we, na 14 km, toch terug op onze bestemming geraakt. Het was een prachtige wandeling vol avontuur, al zouden we de volgende keer wel een lange broek aandoen. Zonder GPS waren we zeker verdwaald.

De balans

Vandaag opgestaan en ja hoor, daar zijn de allergische reacties. Armen, benen, als ik er mijn vinger op leg voel ik mijn huid gloeien. Gisteren deden we beiden een dubbele tekencontrole en die beestjes lijken ons gerust gelaten te hebben. (Misschien eten dazen teken ?).  Hoe dan ook, het wordt toch anti-biotica (zalf), ik heb het al zoveel voor gehad en er al zo mee gesukkeld dat ik meteen in actie schiet.  Manlief heeft het er beter van afgebracht. Ik denk dat de beestjes hem niet zo aantrekkelijk vinden.

Op zoek naar avontuur ?

Wie graag avontuurlijk gaat wandelen is met deze wandeling in het geboortedorp van Ernest Claes,  wordt hier dus zeker bediend. Maar ik zou toch wel een GPS en lange broek meebrengen !  Het ‘lusje’ (zie bovenstaande kaart) is het moerasgebied. Je kan het dus gerust overslaan, wat ik eerlijkgezegd wel aanraad. Tenzij je natuurlijk eens iets wil beleven als Into the Wild !

Photocredits : eigen foto's, ik claim geen copyright.

Ken je ook mooie wandelingen ? Ik hoor het graag ! 
Geen reactieknop te zien ? Kijk even onder de titel. 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.