Wat is goede regenkledij ?

Goede regenkledij want: 
There is no such thing as bad weather, only inappropriate clothing.

Goede regenkledij : begin met je schoenen

Ik kan mij voorstellen dat veel mensen regen als een behoorlijk obstakel zien, toch hoeft dat niet zo te zijn. Het weer houdt me zelden tegen om te wandelen, het klopt immers wat Ranulf Fiennes hierboven schrijft: alles staat en valt met goede regenkledij, en vergeet daarbij vooral niet dat je schoenen waterdicht moeten zijn. Zijn ze dat niet, dan is het risico op blaren écht groot en dat wil je – bovenop de regen – écht niet.
Ik draag al jarenlang deze (goedkope) schoenen. Ze zitten goed en als ze versleten zijn koop ik gewoon opnieuw dezelfde.

Goede regenkledij, het recept

Ik draag al jaren dezelfde regenkledij. Dat kan alleen maar betekenen dat het doet wat het moet doen (mij comfortabel droog houden zonder mij te pletter te zweten) én dat het kwalitatief goed is. Zij het zomer of winter, het recept is altijd hetzelfde.
Heb je stukken van dit artikel al gelezen op DeWereldvanKaat? Dat kan, want uiteindelijk draag ik al jaren hetzelfde!

Het dillema: zweten en droog of niet zweten en nat ?

Wie wandelt krijgt het warm. Maar dat wil niet zeggen dat je zin hebt om doorweekt te worden omdat je geen jas wil dragen. Kies je echter een klassieke regenjas, dan zweet je je te pletter. Het maakt dan eigenlijk niet veel meer uit dat je kleren misschien niet nat worden, ondertussen loopt het zweet van je lijf. Als ik echt moét kiezen, dan ben ik liever gewoon nat. Daarom draag ik ook dikwijls gewoon een regenhoed. Ik moet dan wel zeker zijn dat ik nergens meer binnen hoef. Want met een regenspoor achter mij ben zelfs ik gegeneerd in een café.

Voor (korte) buien : de poncho

In de zomer heb ik bijna altijd een poncho bij. De regenbuien zijn meestal van korte duur en zo’n poncho heb je zo over je kleren én rugzak. Bovendien is het meestal te warm om continu met een regenjas te wandelen. Tijdens de Vierdaagse van de IJzer gebruikte ik ‘m behoorlijk veel. Toen was het werkelijk een kat- en muisspel van regen en zon.
Voordelen aan zo’n poncho: je trekt ‘m heel snel aan en uit omdat hij over je rugzak gaat. Je blijft een behoorlijke bewegingsvrijheid hebben. Hij is licht.
Nadelen: in een klassieke regenponcho zweet je je snel te pletter. Daarom gebruik ik gebruik al lange tijd deze poncho van Decathon. Er zijn goedkopere versies en je zal me zeker niet horen zeggen dat die ook niet de job klaren, maar er is wel een reden voor het prijsverschil. Lees maar hieronder !

Hoe regendicht is mijn jas/poncho ? Voert hij voldoende zweet af ?

Ga je voor eender welke regenkledij, kijk dan naar het cijfer dat de regenbestendigheid aangeeft. Deze poncho heeft een regenbestendigheid van 2000mm.
Dat cijfer verwijst naar de waterdichtheid. 2000 mm is prima zo lang je geen uren aan een stuk door de regen wandelt. Bij deze poncho staat ook ‘RET II’ . Dat verwijst dan weer naar de mate waarin de stof zweet afvoert. RET staat voor Resistance Evaporative Transfert.  Hoe lager het cijfer, hoe meer ademend vermogen. Die poncho van mij schoort dus behoorlijk goed.

Een RET score

 • tussen 0 en 6  staat voor uitstekend
 • tussen 6 en 13 is goed
 • hoger dan 13 : gemiddeld

Prijsverschil in regenmateriaal heeft meestal te maken met deze twee cijfers. Je krijgt waarvoor je betaalt.

De allround regenjas

Ideaal zou natuurlijk zijn als je een regenjas had waarop je blindelings kon vertrouwen. Een jas die heel wat regen aankan maar waarin je ook niet zweet. Als zo’n jas ook nog eens praktisch is én mooi, dan zit je helemaal goed.

Mijn jas krijgt goede punten !

Ik heb mijn hart verloren aan de Forclaz 500. De cijfertjes bewijzen het dat het een goede jas is, want hij heeft een regenbestendigheid van maar liefst 20 000 mm tot 25 000 m, dat is dus een veel hogere score dan mijn poncho. Het mag al wat meer zijn dan een regenbuitje. Al heb ik dat natuurlijk liever niet !
Wat ademend vermogen betreft heeft hij een score <9.
Opgelet: regenbestendigheid en ademend vermogen verminderen na het aantal keren wassen. Je kan dit wel verhelpen door de jas te behandelen. 

Praktisch

Er zijn maar liefst 4 zakken vooraan en allemaal met ritsen. Ik ben nogal van het freakerige type wat ritsen betreft. De GSM wil ik graag (vooral als fototoestel) binnen handbereik, maar ik wil ‘m ook niet verliezen als ik ergens een steile helling opklim of door een bos stap. In de voorste zakken steek ik soms gewoon mijn zakdoek of een plannetje. Binnen handbereik en het wordt niet nat.
Binnenin zitten er ook nog heel wat zakken. Er is er zelfs eentje voorzien voor je GSM/Ipod met een gaatje voor het kabeltje van je oortjes. Tijdens het echte wandelen gebruik ik dat niet, maar soms wil ik s’ avonds nog een wandeling door ons dorp ter ontspanning en dan is dat prima.
Iedereen die wandelt en een rugzak draagt (en zelfs zonder rugzak) weet dat het onder je armen snel druk en zweterig wordt. Gelukkig heeft deze jas verluchtingsritsen. Ik voel mij altijd een beetje belachelijk als ik die ‘open’ zet, maar geen kat die dat merkt. Tenzij je natuurlijk met je armen omhoog in de lucht gaat wandelen. Het vermijdt wel een pak vieze geurtjes !

De jas is licht en dat is wel noodzakelijk als je lange tochten maakt, het maakt veel uit voor je bewegingsvrijheid, zeker met een rugzak erbij. Mocht de zon haar toch van haar beste kant tonen, dan steek ik ‘m gewoon in mijn rugzak.

Een rugzak die tegen een flinke bui kan

Een goede rugzak maakt je tocht geweldig. Niet alleen omdat je er geen last van hebt (uiteraard het belangrijkste!) maar ook omdat je niet bij iedere gram aan ‘nog meer ongemak’ moet denken’. 

Dit zijn de voorwaarden waaraan een dagtrekrugzak voor mij moet voldoen.  

 1. De evidentie zelf: hij moet goed zitten
  Het beste pas je de rugzak mét gewicht. In Decathlon hebben ze zo’n zakken met dood gewicht om dat te testen. Ik loop daar echt mee rond, zelfs niet een paar minuutjes. Met borstriem en al ! 
  Soms vrees ik dat ik een Michelinventje word omdat ik zowel de heupriem als de borstriem aanspan, maar het is echt een verschil als ik die bovenste riem niet heb.
 2. Er zit een verluchtingscompartiment in
  Je moet het ervaren voor je het gelooft, maar in principe is het simpel. Ik wil geen rugzak die tegen mijn rug hangt.  Als ik een andere gebruik die geen verluchtingscompartiment heeft, dan gaat ik snel zweten door de constante wrijving op mijn rug. Bovendien is er dan geen ventilatie mogelijk. Klassieke rugzakken zitten als het ware aan je rug geplakt.
 3. Er zitten zijzakjes in waarin je een fles kwijt kan
  Ik heb geen zin om iedere keer mijn rugzak af te zetten om een fles te zoeken. Klinkt geweldig lui voor iemand die op wandel is, maar ik wil mijn cadans van het wandelen niet breken. Ik ben ondertussen zo handig geworden dat ik de fles er in en uit krijg zonder te stoppen of de rugzak uit te doen !
 4. Er zit een ingewerkte regenhoes bij
  Vroeger had ik een rugzak waar de regenhoes ingewerkt was. Eerlijk? Dat is toch het beste, want ik durf wel eens vergeten om zo’n hoes mee te nemen. Je zal zien, net dan gaat het flink regenen. Tegenwoordig lijken minder rugzakken een ingebouwde regenhoes te hebben. Gelukkig is zo’n hoesje compact, ik hang die er tegenwoordig standaard aan met een musketonhaak.  Eerlijk gezegd toch liever de ingewerkte regenhoes. 
 5. Het lief wil soms mijn rugzak dragen
  Oké, dat heeft niets te maken met de rugzak. Maar het levert toch een mooi plaatje op.

Dit is nog een foto van mijn vorige, oude rugzak. Gelukkig doet het lief hetzelfde met de nieuwe rugzak! 

Ik heb heimwee naar mijn oude rugzak (versleten!) maar deze nieuwe voldoet aan de voorwaarden zoals hierboven omschreven.  Bovendien heeft hij zo’n riempjes waardoor je je regenjas makkelijk kwijt kan.  Nog een voordeel : er zit een zijrits in, waardoor je zo makkelijk ook aan spullen kan die helemaal onderaan zitten. Tenslotte kan ik het verschuifbaar GSM-zakje aan de heupriem echt wel waarderen, want dat weet ik nooit goed kwijt, zeker in  meer zomerse tijden waar je géén regenjas met zakken aanhebt. 
Dus ja, misschien hou ik ooit evenzeer van deze rugzak als mijn ‘oude paarse’ !

Mijn liefde om erop uit te trekken is groot

Regen is voor mij echt geen bezwaar (meer) om te gaan wandelen, zelfs niet een dag lang. Ik geef toe dat ik daarin veranderd ben. Een paar jaar geleden zou de regen een reden geweest zijn om niet te wandelen. Maar ondertussen weet ik drie dingen :

 1. Mijn liefde om erop uit te trekken is groter dan mijn bezwaar tegen regen
 2. Het regent zelden een hele dag aan een stuk
 3. Je kan je prima beschermen tegen de regen.

Moraal van het verhaal? Laat regen je niet weerhouden om te genieten van een flinke dosis natuur en rust ! 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.