Zoutleeuw: Op het kruispunt van de middeleeuwen en volksgeloof

Zoutleeuw

Zoutleeuw (Vlaams-Brabant) is een historisch stadje. Opvallend is het stadhuis uit de 16de eeuw en het Vleeshuis dat teruggaat tot in de 13de eeuw. Deze knooppuntenwandeling dankt dan weer haar naam aan een klooster uit de 15de eeuw. Een mix van historische gebouwen maar bovenal wandelen op prachtige (kassei)paden in Haspengouw, waar de bloesems en boomgaarden nooit ver weg zijn.

collage wandeling Zoutleeuw
Bethania wandeling

Verrassend Zoutleeuw

Zoutleeuw, dat op de grens van Vlaams-Brabant met Limburg ligt, is best verrassend. Het komt weinig op het nieuws en lijkt weinig belangrijk, maar ooit was dat echt wel anders. Getuige ervan de rijkelijke gebouwen die tot ver in de geschiedenis teruggaan. Zoutleeuw lag in de middeleeuwen aan een belangrijke handelsweg en had zelfs een haven langs welke zout werd ingevoerd. De stad kende verschillende verdedigingsmuren en had een behoorlijke lakenindustrie. Het was zowaar internationaal bekend. Tijdens deze wandeling is die geschiedenis nooit ver weg. Net zo min overigens als de fruitteelt, eigen aan Haspengouw.

Zoutleeuw centrum
Zoutleeuw centrum

De Getelinie: getuigen van wereldoorlog 1

Deze wandeling passeert de Getelinie, tal van soldaten verdedigden hier met hand en tand volk en land. De herinnering blijft, de inzet gehonoreerd. Voor wie interesse heeft in het oorlogsverleden is deze wandeling best interessant.

Zoutleeuw Bethania wandeling

Bethaniawandeling? Hoezo ?

Deze wandeling dankt haar naam aan een kapel die dateert uit de 17de eeuw. Het is een zogenaamde votiefkapel, waarbij votief staat voor een gelofte of belofte. De Bethaniakapel is een Mariakapel en het verhaal gaat dat zij vooral bezocht werd om genezing te verkrijgen. Je bracht een lintje mee en hing dat aan de kapel en nam het lintje van de vorige mee naar de zieke. Vervolgens ging je daarmee naar de zieke en die zou dan genezen (kunnen?) worden. Tot zover het volksverhaal.

Zoutleeuw Bethania wandeling
Lintje aan de kapel
Zoutleeuw Bethania wandeling
de Bethaniakapel
De gerestaureerde kapel

De fruitteelt is nooit ver weg in Zoutleeuw

Maar los van alle geschiedenis van historische verwijzingen is dit bovenal een fijne landschapswandeling. Het grootste deel van de wandeling is op de ‘boerenbuiten’, op kasseiwegen die voornamelijk door landbouwers gebruikt worden, grote boerderijen met tal van boomgaarden.

Zoutleeuw Bethania wandeling
Zoutleeuw Bethania wandeling
Zoutleeuw Bethania wandeling
Zoutleeuw Bethania wandeling

Knooppunten

Wandelnetwerk Getevallei, volg 31 – 35 – 36 – 314 – 113 – 112 – 111 – 316 – 315 – 34 – 37 – 38 – 30 – 3 – 31. 

  • Startplaats: kerk Zoutleeuw (Grote Markt)
  • Afstand : 8 km
  • Parking: gratis parking rond de kerk, maar iets verder is er nog een aangegeven parking. Let goed op waar je staat: bij enkele plaatsen aan de kerk moet je een blauwe kaart leggen.
  • Terrein en gebied: je begint en eindigt in het stadje, maar je bent overwegend in de natuur, op verharde (kassei) wegen. Het zijn autoluwe wegen.
  • Moeilijkheid: vlak, maar veel kasseien, autoluw (eerder voor landbouwvoertuigen)
  • Horeca: in het stadje. Aanbeveling: De Cleyne Tafel waar je ook take away koffie, gebak, warme chocomelk en ijs kan krijgen (in coronatijden zeer dankbaar!). Je kan er uiteraard ook binnen iets eten of drinken.
  • Kaart en GPX via deze link
  • In de buurt kan je naar Het Vinne gaan, een prachtig provinciaal domein met veel watervogels, eveneens in Zoutleeuw.

Zin in andere of meer wandelingen ?

Overzicht van alle wandelingen per provincie

Klik hier

Overzicht wandelingen op kaart

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.