De laatste koning – Steve Berry

De laatste koning

De laatste koning is een thriller van formaat. De geschiedenis van Beieren staat centraal. Liet koning Ludwig II een nog onontdekte erfenis na die wereldschokkend is? Twee erfgenamen menen van wel en zijn tot alles in staat om hun ‘koninklijk recht’ op te eisen. Een thriller die zich afspeelt in Beieren en verweven is met de geschiedenis van deze grootste Duitse deelstaat.

De laatste koning van het vorstenhuis Wittelsbach

Deelstaat Beieren (Duitsland) is al eeuwenlang de grootste deelstaat. Ooit was het een zelfstandig rijk met als heerser het huis van Wittelsbach. Het verhaal ‘De laatste koning’ draait rond twee erfgenamen die menen dat er na al die eeuwen toch nog een verborgen erfenis is, eentje die wereldschokkend is. Maar hoe dit te bewijzen? En wie zit er nog achter deze waardevolle erfenis?

Op zoek naar documenten van ‘De laatste koning’: deze zoektocht staat centraal in het boek.

Het wordt een verhaal van belangengroepen die er niet voor terugdeinzen wapens en bedrog te gebruiken, mensen tegen elkaar uit te spelen en als spion undercover bij de tegenpartij te infiltreren. Tussendoor maakt de lezer kennis met de geschiedenis van Beieren. Hoofdfiguur in deze geschiedenis is Ludwig II, bij velen bekend om de sprookjesachtige kastelen die hij liet bouwen en naar verluidt inspiratie waren voor Disney.

De typische kastelen in deze regio spelen een grote rol in ‘De laatste koning’dit kasteel staat ook op de omslag van het boek

Historische feiten vermengd met spannende fictie

Het boek is spannend en onderhoudend. Veel is herkenbaar omdat het historisch klopt. Maar hoe zit het met de rest? Steve Berry geeft de geïnteresseerde tekst en uitleg, hij eindigt met een epiloog waarin netjes staat wat historisch klopt en wat hij verzonnen heeft. Dat laatste hoofstuk hoef je niet te lezen, maar het maakt wel duidelijk hoe knap Steve Berry zijn uitgebreide kennis over de geschiedenis van een plaats kan verweven in een thriller. De beschrijving van straten, kastelen, groepen zijn accuraat.Wie ooit op vakantie was in deze streek zal zeker tal van plaatsen en kastelen herkennen.

“Ze keerden samen terug naar de Wartburg en zetten het duel voort met het Rätselspiel, waarbij een van de minstrelen het opnam tegen de Hongaarse tovenaar. Een episch verhaal. Typisch Duits.
De componist Richard Wagner had het bewerkt tot een opera. (…) Het libretto had in boekvorm liggen wachten in dat cilinderbureau in Herrenchiemsee. Nu wist Stefan waarom. Ludwig III had zijn eigen raadselspel bedacht, compleet met cryptische aanwijzingen en riddelijke queesten”.


Citaat uit Steve Berry – De laatste koning, uitgeverij Fontein 2024

Voor wie is dit boek?

Wie houdt van geschiedenis of ooit op vakantie was in Beieren, zal volop genieten van dit boek. Ook de thrillerliefhebber wordt op zijn wenken bediend. Steve Berry lijkt voor zijn format de mosterd te hebben gehaald bij Dan Brown, fans van Brown zullen blij zijn met deze variant.

De laatste koning – Steve Berry

Omslag 'De laatste koning'

Steve Berry, De laatste koning, is een uitgave van uitgeverij Fontein (2024), het boek telt 400 blz. en is o.a. te koop bij Bol.com voor €21,99 (paperback) of als als ebook voor € 4,99.*


*Prijzen bij verschijnen van dit artikel

Graag meer lezen?

Interesse in meer recensies? Via deze link word je verwezen naar alle andere recensies.

Of je volgt me via Instagram KaatLeest of de FB-pagina Kaatleest.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.