Gelezen in februari: wijsheid, romantiek en gruwel

Ik las de voorbije maand boeken die ontzettend uiteenliepen in zowel inhoud als kwaliteit. Zie hier het lijstje!

CirceMadeline Miller, Circe

Ik vond ‘Een lied voor Achilles zo meeslepend mooi dat ik onmiddellijk aan ‘een tweede’ wou beginnen. Madeline Miller gaat opnieuw terug naar een klassieker uit de Griekse mythologie, nl. Odysseus. In het boek ‘Circe’ volgen we het verhaal van een godendochter die verbannen wordt naar een eiland en tot een eenzaam lijkt veroordeeld. De eerste indruk die je krijgt is dat Circe een dom wicht is en niet weet hoe ze het ‘spel van de goden’ moet spelen. Ze heeft weinig tot geen macht.
Langzaam groeit Circe echter uit tot een godin waar mens en god schrik voor hebben. Ze maakt komaf met de mannen die haar gastvrijheid misbruiken en verandert ze in varkens. Ze beschermt haar eiland en houdt zelfs Athena (godin van de oorlog) op afstand. Ze wordt verliefd en wordt verlaten.
Een boek dat je niet wil wegleggen.

Te koop bij o.a. Bol.com (pocketuitgave) voor €10,00.
Wat je op school niet hebt geleerdIk had hoge verwachtingen over “wat je op school niet hebt geleerd” omdat ‘The School of Life’ toch verbonden is met de naam van filosoof Alain de Botton.
Bij dit boek bleef ik toch wat op mijn honger. Ik was vooral benieuwd naar de ‘Essentiële lessen die nodig zijn om echt te leven’. De moet je toch wel diep in het boek zoeken. De kindertijd wordt zo negatief voorgesteld – als een open gevangenis – dat het lijkt alsof je je hele volwassen leven nodig hebt om te herstellen van alles wat in die kindertijd fout gelopen is. Ik kon mij niet ontdoen van de indruk dat hier een auteur aan het werk was met véél frustratie. Wie die auteur is of tot welke school hij behoort: geen idee. Dat vind ik voor The School of Life wel een beetje ondermaats. Evenals het spreken in ‘wij’ termen.

Naar het einde toe volgen enkele levenslessen, waarvan ik deze het meest kon waarderen :

Er is altijd een plan B.

“Let wel, we hoeven geen plan B klaar te hebben liggen. We moeten alleen het vertrouwen hebben dat we het, indien nodig in elkaar kunnen zetten”.

Het boek is een uitgave van Nijgh&Van Ditmar en telt 152 blz. Paperback te koop bij bij o.a. Bol.com voor €21,50 of als ebook voor € 7,99.
Dai Carter, Nu of nooit, Bouw aan je mentale kracht met de levenslessen van een commando speciale operaties, Prometheus 2022.

Ik had niet verwacht dat ik zoveel aan dit boek zou hebben. Zou het niet te ‘mannelijk’ zijn, of ‘sta strak van de zelfdiscipline’? Dit boek is immers geschreven door een commando speciale operaties.
Het boek staat vol levenslessen over mentale kracht. Wat mij verwonderde én heel positief stemde is de milde wijsheid van dit boek. Niet ‘doe dit’ of ‘doe dat’, maar lessen in wijsheid gestoeld op een flinke ervaring in extreem stressvolle situaties. Dai Carter weet de wereld van het opereren als commando speciale operaties zonder problemen te verbinden met het leven van alle dag. Zie een uitgebreide recensie met citaten op deze blog.

Dit boek is o.a. te koop bij Bol.com voor €22,50 (paperback) en als ebook voor €13,99
de vrouw die de honden eten gafHeel aangrijpend dit boek (2014) van Kristien Hemmerechts waarin Odette (overduidelijk Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux) in één grote monoloog vertelt over haar leven met ‘M’. Ze staat aan de vooravond van haar vrijlating.

In de zomer van 1996 werd Marc Dutroux gevangen genomen. Zijn gruweldaden schokten het hele land en daarbuiten.
Het verhaal én de vrouw die aan het woord is, is koel, afstandelijk en toont geen enkele glimp van empathie of berouw. Kristien Hemmerechts kruipt als het ware in het hoofd van Martin. Dat doet ze zeker niet ongedocumenteerd.

Bijna 26 jaar geleden ging deze schok door ons land en met het lezen van het boek is de schok om de gruwel niet kleiner geworden. Hoe kan het dan mensen tot zoiets in staat zijn?

Kristien Hemmerechts, De vrouw die de honden eten gaf, is is te koop bij o.a. Bol.com €15,99 (paperback) en als ebook voor €9,49


Ben er voor jeBen er voor je is gericht op jongeren en het is dan ook niet verwonderlijk dat Jamie-Lee Six hier aan het woord komt. Zij is als influencer bij heel wat jongeren bekend.
Mijn inziens vult dit boek een gat in de markt. Jongeren horen wel spreken over mentale problemen (of ervaren ze zelf), stoornissen als autisme, adhd, maar lijken verondersteld te weten wat dat allemaal is. Angststoornissen, depressie, verslaving, faalangst, dit boek gaat geen moeilijk onderwerp uit de weg.
Drie delen heeft dit boek: wat fout kan gaan, wat de triggers zijn én hoe je aan zelfzorg kan doen. Een boek dat wellicht bij vele jongeren welkom zal zijn.

Jamie-Lee Six & Julie Vranck, Ben er voor je! (Horizon 2021) is te koop bij Bol.com voor €16,99 (paperback) en als ebook voor €9,99.

Nog even dit….

Koop lokaalWanneer je lokaal koopt, steun je je lokale boekhandel die je met raad en daad bijstaat in de winkel. Hij/zij neemt risico’s door boeken in te kopen. Van de winst die hij/zij maakt betaalt hij zichzelf maar dikwijls ook personeel. Die mensen zijn de mensen uit je dorp, stad…
De lokale boekhandel staat mijlenver van de onlinegigant in Nederland.

Ik besef dat er ook voordelen zijn aan onlineshoppen. Gelukkig kan je dit ook in steeds meer lokale winkels.

Aan jou de keuze en bovenal veel leesplezier!

Iemand nog tips voor mij?

Tips zijn altijd welkom! Ik las ‘De vrouw die de honden eten gaf’ door een tip die ik kreeg. Ik zou het wellicht zelf nooit spontaan gelezen hebben. Dat ik ‘blij’ ben het gelezen te hebben klinkt moeilijk bij zo’n zwaar boek, laat ik het dus als volgt formuleren: het was een goede tip. Dankjewel!

Meer boekrecensies lezen op DeWereldvanKaat? Klik hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.