Gelezen: kleine brandjes overal – Celeste Ng

kleine brandjes overal - boek

Kleine brandjes overal gaat over 2 families in een strakke rijke buurt in de VS. De Richardson lijken in alles een normaal gezin dat volledig voldoet aan het perfecte plaatje. Alleenstaande moeder/kunstenaar Mia met haar dochter Pearl wordt in het gezin van de Richardsons warm ontvangen. Beide gezinnen blijken echter een rampzalige invloed te hebben op elkaar.

Een perfect gezin in een perfecte buurt

… alsof dat kan natuurlijk. Toch scheelt het niet veel. De familie Richardson woont in een buurt waar alles prima geregeld is. Nette huizen, prima scholen en een pak do’s & don’ts, de sociale controle is er niet min. Grasperken lijken altijd versgemaaid en er bestaan zelfs voorschriften waar je je vuilniscontainer mag zetten (altijd uit het zicht). Twee-onder- één-kapwoningen worden ‘gecamoufleerd’, zodat het lijkt alsof het één grote woning is, de buurt wil immers geen armoede uitstralen.

De Richardsons

De Richardsons zijn een familie die zo uit een Amerikaanse serie kon komen. Vader verdient goed, moeder is journaliste voor de plaatselijke krant. Lexie, Trip, Moody en Izzy zijn hun 4 kinderen die naar de middelbare school gaan. Na school verzamelen ze zich op de bank met vrienden om TV-shows te zien. Hun huis is een open huis: iedereen is welkom.

Nieuwe huurders

De Richardsons verhuren in de buurt nog een huis waar twee gezinnen kunnen wonen. Het geld hebben ze niet nodig, het huis kwam via erfenis in hun bezit en met de huuropbrengsten kunnen ze extra spaarpotjes aanleggen. Mevrouw Robinson ziet de nieuwe huurders best zitten: Mia, een fotokunstenares komt er samen met haar dochter Pearl wonen.
Het duurt niet lang voor Pearl vriendschap sluit met de jongelui van de Richardsons: ze hangt meer rond in dàt huis dan wel bij Mia, haar moeder. Omgekeerd vindt Izzy, de jongste van de Richardson en ook wel het zwarte schaap van het gezin, aansluiting bij Mia. Het lijkt wel of beide dochters van gezin wisselen.
Omdat Mia met haar beperkte inkomsten genoodzaakt wordt om bij te verdienen als poetshulp of dienster, duurt het niet lang of ze gaat werken bij de Richardsons.

Kleine brandjes overal

Al snel blijkt dat zelfs in het meest perfecte gezin kleine brandjes smeulen. De relatie tussen Izzy en haar moeder is allesbehalve warm. In de ogen van haar moeder, zus en broer is zij een dwarsligger, iemand die de regels niet wil volgen en altijd moeilijk doet. Door haar kritische blik brengt zij het ‘ideale beeld’ continu aan het wankelen.

Aanvankelijk lijken beide gezinnen een nogal rustig voortkabbelend leven te leiden, maar het duurt niet lang voor de tegenstellingen zich beginnen op te stapelen. Beide gezinnen hebben hun geheimen die als kleine brandjes overal onbeheersbaarder worden.

Brand

Het boek begint met een brand. De kinderen van de Richardsons, uitgezonderd Izzy, kijken toe hoe de brandweerlieden in de weer zijn om de brand te doven. Al snel blijkt dat het om geen ongeval gaat, in de verschillende kamers waren kleine brandjes aangestoken. Nergens is een spoor van Izzy te bekennen. Zit ze er voor iets tussen? Hoe is dit kunnen gebeuren? Het boek begint met het einde van het verhaal.

Wat er tussen al die kleine brandjes overal en die grote brand op het einde van het verhaal gebeurt, lees je in het boek.

Waardering van kleine brandjes overal

Kleine brandjes overal is een boek om in weg te dromen en te ontspannen. Het boek is origineel opgebouwd. Het is geen thriller, maar toch vraag je je als lezer continu af hoe het nu zit en wat er achter al die facades schuilt. Evenmin is het een misdaadroman, het zou bij wijze van spreken zo in je buurt kunnen gebeuren. De gevolgen zijn echter immens.

Praktisch

Kleine brandjes overal

Celeste Ng, Kleine brandjes overal, is uitgegeven door uitgeverij Signatuur (2018) en telt 305 bladzijden. Het is te koop bij o.a. Bol.com voor € 12,99 (paperback) en voor € 9,49 (e-book). Het

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.