Je kunt niet iemand uit een depressie praten

citaat
Je kunt iemand niet uit een depressie praten, je hoeft daar zelfs niet aan te beginnen. Het maakt het alleen maar erger. Als je echt depressief bent, voel je je waardeloos. Als je hoort dat je geen reden hebt om je zo te voelen, voel je je nog waardelozer. Want het is natuurlijk waar wat ze zeggen, dus moet je wel heel ongeschikt zijn en beter van de aarde verwijderd worden.

Bovenstaand citaat is van Ingrid Daubechies, een groot wiskundige, professor aan de Duke University in North-Carolina. Het artikel in De Standaard Magazine gaat voornamelijk over wiskunde en vrouwen in de wiskunde.

Dat Ingrid Daubechies over haar chronische depressie praat en de noodzaak van medicatie vind ik bijzonder sterk. Ze praat er nuchter over, over hoe ze wou stoppen met medicatie maar er zich uiteindelijk bij neerlegt dat ze de rest van haar leven medicatie zal slikken.

Vervolgens gaat het opnieuw over wiskunde en haar visie op wiskunde-onderwijs.

Ik vind dat sterk, zowel van de journalist als Ingrid Daubechies. Ondanks alle inspanningen overal blijft depressie een groot taboe. ‘Waarom zou je depressief zijn?’. Ik denk dat ze daar de nagel op de kop slaat.

Dat maakt het meteen ook zo moeilijk om iemand te helpen die depressief is. Je maakt het inderdaad alleen maar erger door te wijzen op al het goede.

Nabijheid. Aanvaarding. Dat het oké is om niet oké te zijn. Dat het is wat het is. Dat medicatie soms helpt, want dat lees ik toch ook in het artikel.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.