Nina Polak: Buitenleven – de idylle van het platteland

Met ‘buitenleven’ van Nina Polak word je getrakteerd op een ontspannend verhaal dat zo verfilmd zou kunnen worden voor Midsomers Murders. Net zoals in de succesvolle serie speelt dit verhaal zich af in een landelijk dorp waar het rustige karakter allerlei verhalen herbergt die het publieke oor niet hoort. Er is een dorp, er zijn de personages met elk een sterk verhaal en tot slot zijn er twee nieuwkomers: de joodse Rivka en haar partner Esse.

De verhuis

Twee maanden voor de verhuizing stonden ze naast deze boom met een groezelige makelaar, kijkend naar de achtergevel van het ‘karakteristieke woonhuis uit 1900’. Snibbe had zich in het gras neergelegd alsof het zijn tuin al was.…

‘Makelaars zijn net mensen,’ zei ze, toen ze terugreden. Ze zag aan Esse dat zij haar enthousiasme over het huis probeerde te beteugelen en viel stil. Zo tastten ze elkaars gemoed af. Ze waren eensgezind, voelde Rivak, maar voorzichtig met wat te mooi leek. De damp van tevreden hond vulde de auto, ze keek naar de uitgestrektheid, het Noorderland, waarvan ze niet zeker wist of het haar beangstigde of geruststelde.”

Citaat uit Buitenleven van Nina Polak, uitgegeven door Prometheus (2022)

Rivka en Esse besluiten naar het noorden te verhuizen en de stad achter zich te laten. De hoop op een nieuw leven is groot: verbinding met de natuur, een trager leven, kortom: een beter leven. Maar kan een dorp dat waarmaken? Of is het vooral een vlucht? Goed om tijdelijk te vertoeven maar toch niet voor altijd. Want wordt zo’n dorpsleven niet saai zonder alle vertier dat een stad op alle mogelijke momenten biedt. Gebeurt er overigens wel iets op op het platteland? Hoe dan ook, de verwachtingen van Rivka en Esse zijn hooggespannen.

“Zij en Esse hadden, al mij al, vrij hoge verwachtingen van de natuur. Rivka kon daar om lachen. Kijk ons toch ons lesbische voorland inhalen, zei ze, bergschoenen en een bomengids.
Of het de leefijd was, of dat onheilsgevoel dat iedereen tegenwoordig van tijd tot tijd bezocht, wist ze niet, maar ze zag haar vrienden bij bosjes troost zoeken in het groen.”


Citaat uit Buitenleven van Nina Polak, uitgegeven door Prometheus (2022)

De natuur is hot

Pollak speelt in op de grote trek naar de natuur die al enige tijd bezig is. De natuur als heilzame plek voor veel zielsleed. Rivka, die haar laatste roman alweer enkele jaren geleden geschreven had en op zoek was naar inspiratie, hoopte dat het platteland haar nieuwe energie zou geven.

“Thoreau zou op het bureau komen te liggen, net als Augustinus, John Muir, Annie Dillaard en meer kluizenaars die zicht tot de natuur gewend hadden, hun rug naar de mensheid. Rivka zou nadenen wat ze zicht in dit knollenveld. Ze zou erover leven en schrijven”.

Citaat uit Buitenleven van Nina Polak, uitgegeven door Prometheus (2022)

Naar het noorden

Beide vrouwen verhuizen naar het noorderland. Een kleine opzoeking leerde me dat dat dit een streek ten westen van Groningen is. In alles compleet anders dan het stadse Den Haag. Zoveel is zeker.

Hun verhuis had overigens ook een praktische aanleiding. Esse, die jarenlang topsporter was geweest vond er een baan als hoofd van de jeugdopleiding in Groningen. Rivka zou er haar te lang uitgestelde roman schrijven, ook als was er nog maar enkel het witte blad.

De mythe van het platteland

Als snel ontdekken Rivka en Esse dat er van het idyllische beeld dat ze hadden over het plattelandsleven weinig klopt. De rust in en om hun huis wordt snel verstoord als blijkt dat tal van wandelaars zo hun tuin inkijken doordat het Pieterpad er loopt. Wandelaars die babbelen, die in felgekleurde regenjacks rondlopen met snelle pas. Niet wat ze in gedachten hadden.

‘Rivka kon het van achter haar schrijftafel de monstrueuze grijze stal van de boer nog zien. Ze kon die stal ruiken bovendien, en dat maakte op haar meer indruk dan ze had voorzien. Was dit de mestgeur, variërend van vaag tot penetrant, waarin ze haar dagen zou doorbrengen? Ook de stilte had ze zich anders voorgesteld. Die werd doorboord door mysterieuze machinerieën die de velden doorkruisten.

Citaat uit Buitenleven van Nina Polak, uitgegeven door Prometheus (2022)

Bovendien blijkt dat sommigen in het dorp het niet zo gezien hebben op vrouwen die een relatie hebben. Er zijn pesterijen en pesterijen. Dat horen ze als ze Eva Alta, een bekende TV-psychiater die lesbisch is, als dorpsgenoot leren kennen.

Confrontatie

Via Eva Altman leren ze steeds meer mensen uit het dorp kennen, vooral mensen die evengoed antwoorden zoeken in het stadsvrije gebied. Al snel blijkt dat het leven op het dorp helemaal niet zo eenvoudig is laat staan dat het antwoorden geeft. In plaats van dichterbij elkaar te komen vervreemden Esse en Rivka van elkaar. De figuur van Eva Alta intrigeert beiden: een vrouw met uitgesproken en uitdagende ideeën over het leven en de mens. Manipulatief? Of is het puur altruïsme? Esse lijkt op te knappen door haar contact met Eva, Rivka wordt er alleen maar chagrijniger van. Jaloezie? De spanning tussen alle hoofdpersonages stijgt. Elk met een eigen koppigheid gaan ze door met wat ze geloven, zonder de ander te overtuigen.

Over buitenleven

Nina Polak schreef met ‘Buitenleven’ een vlot leesbare roman die met humor over de ‘trek naar de natuur’. Stelling innemen doet ze niet. Beide vrouwen uit haar boek komen er anders uit na hun leven buiten de stad. Via het personage van Eva Altman stelt ze de hoeveelheid en het commerciële van zelfhulpboeken en -programma’s in vraag, maar beantwoordt de vraag niet. Volgens Rivka kan je je uit een depressie ‘denken’ (rationaliteit), ze heeft geen nood aan ‘praten over’, ook al overkwam haar op haar jonge leven iets. Via het personage van Esse en Eva Altman laat ze dan weer een andere stem aan het woord.
Toch is dit in zijn geheel een luchtig boek, dat vlot leest en je soms doet glimlachen. Tenslotte is er de prachtige cover en titel. “Buitenleven”. Geef toe, hebben we daar allemaal niet een of andere idyllische voorstelling van?

Cover Buitenleven Nina Polak

Nina Polak, Buitenleven is een uitgave van Prometheus (2022) en telt 240 blz. Paperback te koop voor €22,99 of als ebook voor €12,99.

Meer recensies lezen op DeWereldvanKaat? Klik hier!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Greetings! Very helpful advice in this particular article! It is the little changes that make the most important changes. Thanks for sharing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.