10 000 vragen #86 Wie zijn jouw gevallen helden ? – politici

1000 vragen

Waren ze ooit wel mijn helden ?

Ik geloof niet dat ze ooit mijn helden waren, maar ik geloofde wel in hun idealisme. Ik zag ze als mensen die de wereld wilden veranderen vanuit een droom. Die droom mocht dan wel gekleurd zijn vanuit hun ideologie, ik meende dat de grondovertuiging bij alle politici was om dit land zo goed mogelijk te maken voor iedereen. En dat laatste was naïef, ontzettend naïef.

Politiek als belangenverdediging – politici in dienst van de economie

Nu lijkt het alsof politici continu gesandwiched zitten tussen belangengroepen waarbij de sterkste roeper, of liever, de machtigste in geld en invloed, het haalt. Geen dienaren van het volk, – dat is pas idealistisch ! – maar dienaren van de grote belangen. Dienaren vooral van de economie.

Economie ten dienste van de mens en niet omgekeerd

Ik besef best wel dat een goed draaiende economie net de garantie kàn zijn om op te komen voor wie het minder goed heeft. Hoor hoor mijn idealisme: dat het surplus aan winst geïnvesteerd in het beter maken van de wereld. In kankeronderzoek bijvoorbeeld, in zorgcentra zodat mensen een waardige oude dag hebben. Investeren in ziekenhuizen, in onderwijs, in mensen die het moeilijk hebben om welke reden dan ook. Die mensen zullen maar al te blij zijn om, eenmaal terug op de been – letterlijk en figuurlijk – weer hun steentje bij te dragen. Maar zo lijkt het niet te gaan. Veel winst gaat naar een kleine groep die nog rijker en sterker wordt. Een kleine groep die geen sociaal vangnet nodig heeft. Die zorgen daar zelf wel voor.

Pikkety heeft diepe indruk op mij gelaten

Zo’n drie jaar geleden verdiepte ik mij in tal van onderzoek over rijk en arm, allemaal gepubliceerd in dat dikke boek van Pikkety.  Het is niet veranderd in die drie jaar.

Momenteel gaat het goed met de economie. Er zijn banen op overschot, in sommige sectoren is het zoeken naar personeel. Je zou denken dat dit ruimte geeft. Ruimte om te investeren in dat ‘beter maken van ons land’. Merk jij daar iets van ?
Dus ja, politici zijn toch wat mijn gevallen helden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Myriam schreef:

    Helemaal mee akkoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.