Leesgroep Piketty : ik ben bezorgd

kaboompics.com_Behind of woman gesturing

 

Ik ben bezorgd. Bezorgd om waar de wereld naartoe gaat en bezorgd om wat banken en wereldmachten ons lijken te vertellen. Dat het slecht gaat. Dat er bespaard moet worden. Dat er harder (langer, voor minder loon) moet gewerkt worden. Bezorgd om de mensen die uit de boot dreigen te vallen en laat mij onmiddellijk toegeven dat ik niet bezorgd ben om mijn eigen plaatsje, ik ben mij heel erg bewust van het feit dat er velen met mij willen ruilen. Ik heb mogen/kunnen studeren en ik heb vast werk en zo ook mijn man.

In december las ik de Kleine Piketty en was meteen verkocht om de grote te lezen. Het eerste deel van Piketty is duidelijk : bij trage economische groei valt er meer te verdienen uit vermogen dan wel uit arbeid. Of anders gezegd : de loonkloof groeit en dat sedert de jaren 80. Denk aan Reagan. Denk aan Tatcher. Of hoe rijken altijd rijker worden (waarbij het kapitaal voor zichzelf werkt) en armen relatief altijd armer.

Om 20 uur leek iedereen aanwezig. Mannen, vrouwen, ik denk dat er – misschien spijtig genoeg ! – niemand onder de veertig was. Sommige kenden elkaar, anderen niet, maar de gemeenschappelijke noemer was na een beetje babbelen duidelijk : kritische burgers die bezorgd zijn om de toekomst van de planeet.

Ik leerde er veel, heel veel, misschien ook al omdat er nogal wat ‘geleerde’ mensen aanwezig waren en een ervaren economist.

Dit is blijven hangen

  • Maatschappelijke verschillen kunnen slechts gebaseerd zijn op het algemeen welzijn (Piketty)
  • Kapitalisme is een virus dat geen ander doel heeft dan zich voortplanten (iemand uit de leesgroep)
  • We hadden het uitvoerig over de band economie/politiek, in hoeverre wordt de economie gestuurd door de politiek of is het de politiek die gestuurd wordt door de economie ? En is dat oké ?
  • Liggen mensen eigenlijk wakker van al zo’n zaken ?
  • In hoeverre zijn rentevoeten reëel ? (er werd gemompeld dat het abstracte constructies zijn, ik denk dat ik daar eens met een wiskundig econoom moet over praten)
  • Moet de economie blijven groeien ? Dat was een heel interessante ! Het antwoord leek ‘ja’ te zijn.
  • De geschiedenis van de verdeling van rijkdom is altijd een uiterst politieke zaak geweest. (Piketty)

Samengevat (samen met Piketty) : de verdeling van vermogen is een mensenzaak en een maatschappelijke zaak. Wie rijk wordt en hoe die rijk wordt of hoe generaties armer/rijker worden is geen natuurlijke wet. Het is mensenwerk én het gevolg van maatschappelijke keuzes.

Een intellectueel avondje, dat wel, en we zijn nog maar aan het eerste deel !

 

icoon foto grijs

Credits Photo : http://kaboompics.com/one_foto/895

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.