We zijn probleemoplossers en dat is een probleem

De Chinese vingerval

Ik kende het niet, de Chinese vingerval, maar als didactische illustratie kon het wel tellen. Je steekt je beide wijsvingers in het rolletje en vervolgens luidt de opdracht je vingers uit het rolletje te halen.  De eerste reactie is uiteraard trekken, maar wat blijkt ? Hoe meer je trekt, hoe strakker het rolletje rond je vingers wordt. Met andere woorden, het wordt alleen maar erger.

Probleemoplossers, zijn we het niet allemaal ?

Het was een metafoor die ik hoorde op een lezing die ging over omgaan met obstakels allerhande. Je staat op en er komen allerlei obstakels op je weg. Sommige groot, sommige klein. Sommige kan je onmiddellijk oplossen door er dieper op in te gaan, bij sommige is het wringen en duwen (zoals wat we probeerden met de Chinese vingerval), maar moraal van het verhaal was wel dat problemen oplossen veel energie vraagt.

Maar zijn het wel allemaal problemen  ?

Al snel kwam naar voor dat niet alles echt de moeite is om ‘op te lossen’, het is gewoon niet zo belangrijk. Je kan beter je energie richten op wat echt belangrijk is. Voor andere zaken geldt dan weer dat het gewoon zo is, het valt niet op te lossen, je versplilt veel energie door het persé te willen oplossen. Dat ‘strijden’ is afmattend.

Zijn het mijn problemen ?

Omdat we geprogrammeerde probleemoplossers zijn willen we alles oplossen. Alles glad strijken. Hebben we misschien al te idealistische beelden over hoe het zou moeten zijn. Maar behalve dat niet alles op te lossen is, hebben we er ook de tijd en de energie niet voor, zelfs al zouden we ze allemaal kunnen oplossen. Het zal ons enkel veel frustratie opleveren.

Waardenkompas

Dus ja, daar kwam de boerenwijsheid weer op kop : dat je best nu en dan stilstaat bij wat voor jou belangrijk is en waar je je tijd en energie wil in steken. Trouw zijn daaraan.

Moraal van het verhaal was zo’n beetje dat mensen veel tijd en energie verliezen door te strijden tegen. Blijkbaar hebben we het allemaal moeilijk met aanvaarding. Dat de dingen soms zijn zoals ze zijn en niet te veranderen zijn. Tja, we zijn probleemoplossers. ’t zit er diep in.

Bron illustratie

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.