Wandeltip: Stadsparken en volkstuintjes – Deurne – 13 km

Ontdek met deze wandeling de pracht en variatie van stadsparken en volkstuintjes aan de rand van Antwerpen. Het grote Rivierenhof in Deurne, maar ook tal van andere kleinere parken elk met hun eigenheid. Een wandeling vol verrassingen.

Stadsparken waarin je kan verdwalen

Stadsparken en volkstuintjes

Oké, waar ik woon is er ook een stadspark, maar daar ben je na 5 minuten wel uit, hoe mooi het ook is. Anders is dat met stadsparken in of aan de rand van een grootstad. Daarin kan je lekker lang wandelen, uitzien waterpartijen en tal van paden volgen die je naar totaal andere plekjes brengen. Het Provinciaal Groendomein Rivierenhof in Deurne, aan de rand van Antwerpen is groot. Heel groot. De wandeling start dan ook in dit park om vervolgens van het ene stadspark naar het andere te hoppen, zij het kleiner van aard. Tussendoor wandelen langs de prachtige volkstuinen die met fierheid worden verzorgd. Kuieren langs straten die uit een aflevering van Midsommer lijken te komen.

Wonen in de ‘randstad’ van een grootstad

Het eerste wat mij opviel was dat ondanks de nabijheid van een grootstad, Deurne en omgeving heel ‘huiselijk’ is om te wonen. Je hoort wel eens een helicopter en een ambulance en in de verte de aanwezigheid van (veel) verkeer, maar al bij al heeft deze hele omgeving alles van een groot dorp en niet van een randstad. Geen hoge flatgebouwen maar wijken. Soms duidelijk bewoond door middenklassers (en rijker), soms duidelijk ook niet.

Stadsparken en volkstuintjes
Unitas Tuinwijk: erfgoed en bijgevolg beschermd stadszicht.
Sociale wijken van de modernistische architecht Renaat Braem. (Jaren ’60)
Arenahal – eveneens een ontwerp van Renaat Braem.

Tal van stadsparken

Wij raakten de tel kwijt over hoeveel stadsparken we uiteindelijk hebben bezocht. Het rivierenhof mag dan wel heel groot en mooi zijn, het Boekenberg- en Te Boelarepark moet echt niet onderdoen in schoonheid. Netjes, mooie wandelpaden, speelpleinen en in Boekenberg kan je gratis zwemmen in Europa’s grootste ecologische zwemvijer. Hou je van allerlei soorten bomen dan ben je in het Te Boerlaerpark goed af. Dit park herbergt tal van prachtexemplaren. Ik ben zelf niet zo’n kenner, dus laat ik even Wikipedia aan het woord over dit park:

In het park vindt men oude indrukwekkende bomen, onder andere LibanoncederspaardenkastanjesAmerikaanse eikenmoeraseikenzomereiken, (rode) beuken en een grote magnolia. In totaal staan er meer dan 50 soorten bomen en struiken in het Te Boelaerpark.

Naast typische parkelementen met het oog op recreatie en schoonheidsbeleving, heeft het domein beperkte bosgedeelten met behoorlijk inheems karakter, en wordt plaatselijk gestreefd naar een natuurlijke vegetatie. De kruidlaag is op veel plaatsen goed ontwikkeld. Kleinbladige klimopbosanemoonboshyacintsalomonszegelspeenkruid en bostulp  (zeldzaam) geven een indicatie voor oudere bosbodems.

Stadsparken en volkstuintjes
Boekenbergpark
Boekenbergpark

Volkstuintjes

Alsof al deze parken nog niet genoeg zijn word je als wandelaar op deze route ook verwend met diverse volkstuintjes. Ooit begonnen als antwoord op de honger tijdens de industriële revolutie, vormen ze nu de fierheid van menig hobbyist met groene vingers. Naar verluidt is het aanschuiven voor een plaatsje en de regels zijn behoorlijk streng. Wie zijn groene liefde in de steek laat, verliest zijn plaatsje.

Stadsparken en volkstuintjes

We liepen een paar keer verdwaald

Wij wandelden deze wandeling aan de hand van een beschrijving in het laatste nummer van Pasar. Het artikel en de beschrijving van de wandeling omvat meerdere bladzijden, maar het blijft mij een raadsel hoe je de wandeling zonder GPS kan wandelen. Zelfs mét GPS liepen wij even verdwaald in park. Dat is niet verwonderlijk, want soms lopen de paadjes kriskras door elkaar maar leiden ze je uiteindelijk wel naar ergens anders.

Op zich maakt het niets uit of je nu net dàt paadje volgt in het park of een ander. Het belangrijkste is dat je de goede richting uitgaat voor het vervolg van je tocht. Daarom met je je kunnen oriënteren en dat kan prima via de gratis wandelapp ‘maps.me’ of via Google maps. Wil je deze app gratis leren kennen, dan kan je hier terecht.

Heb je graag een GPX-bestand dan kan je dat hier vinden.

Praktisch

  • Parking: wij parkeerden gratis op Parking Oost van het Rivierenhof. Er was meer dan voldoende parking en je bent dan bij de ingang van het park. Adres: Parkweg Deurne
  • Afstand: 13 km
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk en voornamelijk vlak. Kinderwagen mogelijk.
  • GPX-bestand, dit is wenselijk als je de exacte wandeling wil wandelen: klik hier.
    Zie je er tegenop om een GPS bestand te gebruiken, bezoek dan gewoon één, of verschillende van de parken voor een kortere wandeling. Bv. Rivierenhof (grootste park, Deurne), Te Boelaerepark (Borgerhout), Boekenbergpark (Deurne Zuid) en Park Groot Schijn (Deurne).
  • Volkstuintjes en wijken: deze wandeling liep o.a. langs de arenawijk (Deurne), De Unitas tuinwijk, en de Volkstuinen.
stadsparken en volkstuintjes

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.