1000 vragen #56 Vinden kinderen jou leuk ?

1000 vragen over mezelf

kinderen

Mijn hele leven al tussen de kinderen

Oké, het is relatief. Wanneer ben je kind af ? Ik geef les aan leerlingen uit het middelbaar onderwijs en nee, zij zouden het misschien niet zo leuk meer vinden dat ik hen kinderen noem. Anderzijds hoor ik dit wel uit hun mond soms : ‘Maar wij zijn toch kinderen ?’ (wanneer ze zich wat minder verantwoordelijk hebben gedragen dan ik had verwacht). Wanneer ik de streken zie die ze uithalen denk ik : zeker weten, kinderen ! Maar ook wanneer ik met hen praat.  Die onbevangenheid en gebrek aan ervaring maakt ze fris en uitdagend. Ze zien de wereld met andere ogen, zijn in een andere wereld opgegroeid en verplichten mij verder te kijken dan mijn kleine wereld. Daarmee is alvast de eerste vraag beantwoord : ik vind kinderen leuk. Je zal mij geen slecht woord horen zeggen over ‘de jeugd’ tegenwoordig, al maak ik mij best wel zorgen over de groeiende afhankelijkheid. Daar zijn zij trouwens niet voor verantwoordelijk, maar de combinatie onderwijs-ouders die ze in vele gevallen zo beschermt voor frustratie dat er heel veel groeikansen verloren gaan. Of kortweg groei.

Leuk gevonden worden is geen voorwaarde voor goed onderwijs

Afgaand op mijn ervaring in het onderwijs kan ik eerlijk antwoorden: sommige vinden mij heel erg leuk (en grappig), voor anderen maakt het niet veel uit en er zijn er zeker die vinden dat ik teveel zaag en te streng ben. Maar leraren zijn er niet in de eerste plaats om leuk gevonden te worden. Ik denk dat het een val is voor veel leraren en onderwijzers is. “Als ze mij maar leuk vinden”. Dat kan niet de missie van een leraar zijn. Het helpt natuurlijk gigantisch als leerlingen je leuk vinden. Maar het hoeft niet. Een leraar is geen animator of entertainer.

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Maar wat er ook van zij, ik vind kinderen alvast leuk. Groot en klein. Ze tonen me een wereld die ik zonder hen niet zou zien.    [/perfectpullquote]

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.