Nederland op zijn best: buiten lucht leven, korte en lange wandelingen

Buiten lucht leven

Voor iedereen die net als ik van wandelen en Nederland houdt, een boek met lange en korte wandelingen in Nederland. Foto’s die je al op voorhand laten dromen, klassiekers en verborgen parels. Hop, trek die wandelschoenen aan!

Buiten lucht leven

Die drie woorden konden de samenvatting zijn van mijn droomleven! Het liefst vertoef ik buiten. Ik hou van het wisselen van de seizoenen, de natuur die altijd verrast en het kuieren in de natuur. Het kost niets, maar je moet er wel wat moeite voor doen. Gelukkig zet Petra de Hamer me hier flink op weg.

Waar vind je mooie wandelroutes en natuurgebieden?

Als iemand die véél wandelt, weet ik ondertussen vrij goed waar ik in Vlaanderen de mooiste wandelroutes en natuur kan vinden. Traditionele bronnen zijn de wandelknooppunten en Natuurpunt. Nederland is bekend met wandelknooppunten maar het is zeer lokaal georganiseerd en niet altijd onderhouden. De Nederlandse tegenhanger is van Natuurpunt is Natuurmonumenten maar verder is het zoeken en hopen op een mooi gebied en liefst een kaart bij de ingang.

Wandelen in Utrecht (eigen foto)

Korte en lange wandelingen in Nederland

Daarom ben ik ook ontzettend blij met het boek van Petra de Hamer dat een overzicht biedt aan wandelingen over heel Nederland en wel ‘korte en lange wandelingen’. Nederland kent, net als Vlaanderen, wandelclubs, maar wat mij opvalt is dat Nederlanders een grote voorkeur voor lange afstanden lijken te hebben. Ik ben dus maar wat blij dat in het boek ‘Buiten lucht leven’ ook uitdrukkelijk aandacht is voor korte wandelingen.

Het boek zet je op weg – letterlijk en figuurlijk

In het boek zijn wandelsuggesties verzameld per provincie. Je vindt verwijzingen naar startpunten waardoor je als wandelaar opnieuw behoorlijk veel vrijheid krijgt om net die route te lopen waar je zin in hebt.

Hoe meer mensen ik sprak, hoe meer ik merkte: wat voor de één een ommetje is, is voor de ander een uitdagende middag. De volgende overweegt een Lange Afstands-Wandelpad met vrienden.

citaat uit Buiten Lucht Leven – Korte en lange wandelingen in Nederland, een uitgave van Fjord (2020)

Wat je dus niet vindt in het boek, zijn wandelkaarten of geheel uitgewerkte routes, wél verwijzingen naar websites, wandelapps die je verder op weg zetten. Foto’s die je doen dromen en bovenal startpunten – zodat je lekker je zin kan doen.

wandelen in Zeeland (eigen foto)

Een schat aan informatie

Deze werkwijze, het aangeven van startpunten, beschrijving van natuurgebieden, zorgt ervoor dat je in één boek een overvloed aan wandelsuggesties krijgt.

Voorbeeld Lage Vuursche (Utrecht)
kaft buiten lucht leven

Een klein dorp met vijf restaurants waar je alleen maar pannenkoeken kunt eten, dat is voor Lage Vuursche voor veel mensen. Daarmee doe je de horeca tekort maar dat het een geliefd startpunt van wandelingen is, staat vast. Nu is dit een groot bosgebied, voorheen waren het allemaal landgoederen, met Kasteen Drakensteyn als bekendste. In het gebied zijn meerdere wandelingen uitgezet door Staatsbosbeheer, allemaal tussen de 2 en 10 km. De meeste starten in het dorp. Ook andere routemakers slaan Lage Vuursche niet over. Tussen Baarn en de Hollandse Rading loopt een mooie NS-wandeling en ook de 9de etappe van het Trekvogelpad komt door Lage Vuursche. Meer info op lagevuursche.com

Plannen maken

De lente is in het land en ik kan niet wachten tot de grenzen weer open gaan om terug naar Nederland te gaan (en covid vooral een herinnering wordt). Het boek ligt al een tijdje klaar in de vaste overtuiging dat ik het snel in praktijk zou kunnen brengen. Het wordt nog even wachten. Maar dat weerhoudt me absoluut niet om te dromen en te plannen. Wellicht wordt het eerst Nederlands Limburg of Zeeland, maar daarna ben ik niet meer te stoppen.
Aan de Nederlandse lezers: trek die wandelschoenen aan en laat je inspireren door dit wonderlijke boek!

Praktisch

Petra de Hamer, Buiten Lucht Leven, Korte & lange wandelingen in Nederland is een uitgave van Fjord (2020) en telt 240 bz. Te koop voor €20,00.

Koop lokaal

Op zoek naar wandelboeken met routes in België ?

En natuurlijk kan je ook altijd terecht op deze site voor tal van wandelingen

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.