Het Vinne: 4 wandelroutes in dit vogelparadijs

Het Vinne wandelroute

Altijd een beetje paradijs

Een paradijs voor vogelliefhebbers

Het Vinne heeft zowat alles wat mijn hart wil: véél water met massa’s wild waterleven, knuppelpaden die over het water heen lopen en niet te vergeten, geweldige vogelkijkhutten. Bovendien zijn er ook nog eens 4 verschillende aangeduide wandelroutes, maar wie daar nog niet genoeg aan heeft, kan ze met hartelust uitbreiden via de wandelknooppunten die verbonden zijn met Het Vinne.

Het Vinne in de lente: net Kennedy Airport

Alle seizoenen zijn natuurlijk goed in Het Vinne, maar zelf opteer ik voor de (latere) lente. Dan zie je het eerste gebroed al aarzeld moedereend volgen, zijn de kikkers kwik en monter en lijkt het hele water soms regelrecht Kennedy Airport, het is er een aanvliegen en opstijgen dat het geen naam heeft. Een wereld van jewelste is het er, krijsende meeuwen, snaterende eenden en kwekkende kikkers. Evengoed hoor je het gezoem van de bijen en het gezoef van libellen. Lente dus!

Bewegwijzerde routes

In het domein zelf zijn er 4 bewegwijzerde routes:

  • De rode wandeling is 2 km lang en loopt langs de speeltuin. Ze passeert geen enkele vogelkijkhut maar de grootste en hoogste is maar een paar honderd meter wandelen van de route.
  • De gele wandeling (ga links als je bij de ingang het water voor je hebt) is 3 km lang en doet de tweede (kleinere) vogelkijkhut aan. Je loopt een klein stuk op knuppelpaden, want altijd fijn is. Je passeert een schuilhut en het kleine terreintje dat voorbehouden is aan paalkampeerders.
  • De blauwe wandeling is 2,7 km lang en gaat langs de (o.a. medicinale) kruidentuin.
  • Tenslotte is er de witte wandeling (Kom op Tegen Kankerroute) die rond de vijver loopt. Er zijn verschillende knuppelpaden, rustplekken en schuilhutten.

Een wandelkaartje is niet nodig maar altijd fijn, aan het onthaal kan je er gratis eentje halen. Aangepaste terreinrolstoelen zijn er eveneens beschikbaar. Mooi is dat! Voor buggies zijn deze wandelingen af te raden.

Natuurexpeditie

Soms maak ik van zo’n wandeling in Het Vinne een regelrechte natuurexpeditie, gewapend met vogelgids en verrekijker. Wat de gids en de verrekijker betreft kies ik vooral voor wat praktisch is, klein en weinig gewicht dus eentje die al eens een val in een plas overleeft. Kom je vooral voor het vogelspotten, dan raad ik de (grotere) Gewiekste vogelgids van Nico De Haan aan. Dat kleintje op de foto is vooral handig om altijd bij te hebben. Nog plaats over in je rugzak en liever een betere verrekijker (al ben ik héél tevreden met dat kleintje van mij), dan kan je natuurlijk hier eens kijken. Ben je helemaal verkocht aan vogelspotten en zoek je andere mooie plaatsjes, lees dan dit artikel over vogelhutten in Nederland en België.

Vogelgids, verrekijker, fototoestel en kaartje van het domein

Overweeg je een verrekijker te kopen?

Er zijn tal van verrekijkers in ieders budget, met diverse maten en gewichten. Ik schreef een artikel specifiek over waar je moet op letten als als wandelaar, met hart voor de natuur, een verrekijker wil kopen. Je kan het hier lezen of door op onderstaande foto te klikken.

Fotogalerij

Praktisch

📏  Verschillende afstanden. Blauw = 2,7 km, geel = 3 km, Rood = 2 km, Wit = 4,3 km, zie beschrijving hierboven

📍 Ossenwegstraat 70, 3440 Zoutleeuw

🅿️ Gratis parking vooraan het domein

🔢 Volg de bewegwijzering naargelang de gekozen route. Uitbreidingen via wandelknooppunten mogelijk. Kaart (wandelknoopkaarten) staat bij ingang provinciedomein

🍺 Fijn terras, mogelijkheid om een hapje te eten. Controleer de openingsuren. (Beperkt).

🪑 Er zijn vele bankjes om te genieten

📈 plat

🥾 Half onverhard, wegens het drassige van het natuurdomein sowieso schoenen waterbestand zijn.

🗺️ Het Vinne ligt in Zoutleeuw, provincie Vlaams-Brabant, op 44 km ten oosten van Leuven en 23 km ten zuidwesten van Hasselt.

Zin in meer wandelingen?

Via deze link vind je een kaart met daarop alle wandelingen.

Of ga naar de database en kies zelf je provincie, afstand, soort etc!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.