Wandelen in de vallei van de Zwarte Beek – Zelem

Zelem

Een beetje geschiedenis, een kasteel, maar bovenal bos en de Zwarte Beek. Deze wandeling verlaat snel het dorp Zelem en verloopt verder voornamelijk over onverharde paden in en langs het bos. Uiteraard volg je nu en dan de Zwarte Beek.

Een indrukwekkend startpunt in het hart van Zelem

Zelem is een piepklein dorp in Limburg maar het mini dorpsplein is best wel uitnodigend. Het is duidelijk dat hier vroeger (?) behoorlijk wat dorpsleven moet zijn geweest. Het hoeft niet veel verbeelding om de dorpsfanfare te horen spelen in op het paviljoen tegenover de kleine dorpsschool die prachtig gerestaureerd is.

Het is aan dit paviljoen dat de wandelingen beginnen. Het is even zoeken, maar gelukkig zijn ze goed aangeduid. Voor de beide wandelingen is er een aanlooproute, daarvoor ga je links als je met je gezicht voor de kerkdeur staat. Je loopt door een klein park dat in de zomer meer dan de moeite waard is. Er staan banken en grote eiken.

Wie nog twijfelt welke route hij nemen wil, kan terecht bij het grote infobord. Vervolgens begint een mooie weg die uit het dorp uitloopt, richting kasteel.

Via deze weg loop je weg van het dorp – aanlooproute

Het kasteel

Dit kleine dorp Zelem was ooit een strategische plaats in de Middeleeuwen omdat het op de staatsgrens van het graafschap Loon en het hertogdom Brabant stond. Aanvankelijk stond er een donjon, wat zoveel is als een versterkte toren met schietgaten. Gevochten is er zeker, want de heer van Lobos nam het op tegen Karel de Grote. Je kan al raden wie het onderspit moest delven… Wat er ook van zij, een en ander is terug opgebouwd en je passeert tijdens deze wandeling de zoveelste verrijzenis: van militair gebouw naar een ‘romantisch verblijf met Engelse tuin‘.

Op naar het bos en de Zwarte Beek

De vallei van de Zwarte Beek is zo’n 1500 hectare groot. Je kan er heel wat vogels spotten. Ooit kwam de zee tot hier, getuige de zandbanken die je plots midden in het bos vindt.

Onverharde paden

De wandeling loopt voornamelijk over onverharde paden. Ik kwam er ook een klein veldje mini menhirs tegen, maar die zijn er enkel om de wandelaar een plezier te doen. Er lijkt mij weinig historisch aan te zijn.

Verschillende afstanden

Je kan verschillende routes volgen, maar ze beginnen allemaal via de aanlooproute in het park nabij de kerk. De signalisatie van de aanlooproute is een bruin kruisje.
Vervolgens kan je kiezen tussen

 • De groene wandeling van 2 km
 • De blauwe wandeling van 3,7 km
 • De oranje wandeling van 4,7 km
 • De rode wandeling van 8 km

De wandelingen zijn perfect bewegwijzerd.

Wandelen in Zelem: praktisch

 • Startpunt: Dorpstraat Zelem (Halen) aan de kerk
 • Parking: Er is (gratis) parking aan de kerk
 • Afstand: 4 verschillende afstanden naar keuze, van 2 tot 8 km en ertussen.
 • Wegen: voornamelijk onverhard. Het kan modderig zijn.
 • Moeilijkheidsgraad: een klein beetje klimwerk hier en daar en soms smalle paden (evenwicht)
 • Horeca: bij het begin van de wandeling is een prachtige bistro bij het begin van de wandeling. Verder niets
 • Bankjes: bij het begin maar ook in het bos
 • Kaart / bewegwijzering: Je hebt geen kaart nodig, maar wil je die toch, dan kan je die hier downloaden. Zeer goed bewegwijzerd.

Veel wandelplezier!

Meer zin in wandelen?

– Wandelingen per provincie – link onder de foto

Klik hier

Wandelingen vinden op kaart – klik op link onder de foto

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.