De Slachters – Ruth Gilligan

De Slachters omslag

Ierland in de jaren 90

Welkom in Ierland in de jaren 90. In Groot-Brittannië is de gekke koeienziekte aan een opmars bezig. Ierland lijkt aanvankelijk aan de ziekte te ontsnappen, waardoor de Ierse boeren, die het al moeilijk genoeg hebben, plots de prijzen voor hun vee de hoogte zien instijgen: de weg naar meer inkomen, maar evenzeer corruptie en maffia-achtige toestanden.

citaat De Slachters
Fan van boeken? Volg mijn IG account KaatLeest

De Slachters

Het boek ‘De Slachters’ begint met een akelige foto: één van De Slachters is dood teruggevonden in een koelhuis, hangend aan een vleeshaak. Wat volgt is het verhaal van De Slachters, de voor- en tegenstanders, het zware leven van kleine boeren die het hoofd boven water trachten te houden. Ierland wordt geschetst als een land dat gebukt gaat onder sociale druk en conservatisme.

Coming of Age

”De Slachters’ mengt historische feiten – het impact van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob op het leven van boeren – met het relaas van 2 jongeren die midden in een conservatieve wereld hun identiteit zoeken. De druk van de gemeenschap, de vele tradities maken het hen niet makkelijk.

Wat ik vond van De Slachters

Het boek leest vlot en brengt de jaren negentig, waarin dit boek gesitueerd is, geheel tot leven. Het portret van Ierland in die tijd is ronduit beklemmend. Soms vroeg ik mij af of het auteur zich niet al te zeer liet gaan in het bevestigen van stereotype beelden over Ierland: de vastgeroeste sociale relaties, de macht van grote boeren, het juk van een volk dat niet praat maar alles binnenhoudt, de gevangenschap van behoudsgezindheid waar iedereen die ‘anders’ denkt of doet buitengesloten wordt.

Ruth Gilligan slaagt er evenwel in om een knappe verhaal neer te zetten dat goed in elkaar zit met een best verrassend einde.

Ook lezen?

Omslag De Slachters

Ruth Gilligan, De Slachters is een uitgave van Marmer (2023). Het boek telt 320 bladzijden en is o.a. te koop bij Bol.com voor €24,99 (paperback) of voor als ebook voor € 14,99.

Op zoek naar leesinspiratie? Hier vind je tal van recensies.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.