Ga je nu eindelijk dat boek schrijven? Kaat Vrancken is je gids

Ga je nu eindelijk dat boek schrijven of blijf je erover praten


Al heel lang zin om een boek te schrijven maar je weet niet waar te beginnen? Zie je overal verhalen, maar blijf je steken na enkele alinea’s? Of zit je verhaal gewoon vast en voelt het alsof je eindelijk beseft wat een ‘writers block’ is? ‘Ga je nu eindelijk dat boek schrijven’ van Kaat Vrancken geeft je net dat zetje om weer vol enthousiasme verder te werken.

Hoe begin je eraan?

Van idee naar voltooid boek, het is een lange weg en zelden een rechte lijn. De versregel van Willem Elsschot is nooit ver weg: “tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren, en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren, en die des avonds komt, wanneer men slapen gaat”. Het zou al helpen mocht iemand je de weg wijzen, iemand die niet alleen het rechte pad kent maar ook weet waar je links of rechts moet slaan als je hoofd vol vraagtekens zit.
Het boek van Kaat Vrancken staat vol tips die de test van de praktijk hebben doorstaan. Als docent creatief schrijven heeft ze immers ook ervaring met tal van schrijvers in spe die (nog?) aan het begin van hun carrière staan? Deel 3 van haar boek kreeg dan ook de titel ‘Wat ik leerde op de schrijfles behalve schrijven’. Kaat Vrancken geeft overigens niet alleen schrijfles, ze volgde ook tal van cursussen in binnen- en buitenland.

Papier, laptop, oude schrijfmachine? Wat je maar wil volgens het boek 'Ga je nu eindelijk dat boek schrijven?'

Kaat Vrancken is saboteurs te slim af

Kaat Vrancken, vooral bekend om haar kinderboeken, kent niet alleen het ambacht van goed schrijven, maar evengoed is ze thuis in alles wat dat schrijven in de weg staat. Schrijven is een lang proces en overal liggen ‘saboteurs’ op de loer om je te overtuigen dat je je ambities maar het liefste wegbergt. Na zovele jaren ervaring kent ze ondertussen wel de demonen van het schrijven, ze ondermijnen je met zoveel zelfvertrouwen dat jij er de pen het liefste bij opbergt.

Dit zijn ze op een rijtje

  • De perfectionist
  • De angsthaast
  • De luiaard
  • De uitsteller
  • De aanklager
  • Het slachtoffer
  • De boekhouder
  • De betweter
  • De huisgenoot

Kaat kent ze allemaal en dient ze van antwoord. Als lezer van haar boek ben je dus meteen gewapend: Dit is er dus aan de hand! Meteen lijken deze kwelgeesten een stuk minder krachtig en kan je verder met schrijven.

Kan je dat leren, schrijven?

Volgens Vrancken kan je je alvast trainen. Eén ding staat voorop in dit trainen: je zinnen hoeven niet onmiddellijk op hun pootjes te vallen. En ook: zoals je traint voor het lopen en je er steeds beter in wordt, geldt dit ook voor schrijven. Die eerste 5 km loop je niet bij de eerste training. Net zoals dat eerste boek er niet in one strike komt. In “Ga je nu eindelijk dat boek schrijven?” leer je tal van manieren om je te trainen in het schrijven.

Voor wie is dit boek?

Dit boek verdient een groot lezerspubliek. Ook presenteert het boek zich in eerste plaats als een gids voor wie een boek wil schrijven, ook wie regelmatig een artikel schrijft zal in dit boek goede praktijksuggesties vinden.
Of herken je deze zin, de titel van het eerste deel van haar boek: ‘Ik haat schrijven maar ik wil het zo graag?‘.

Los van de tonnen tips, suggesties, praktijkervaringen, barst dit boek van aanstekelijk enthousiasme. Na het lezen van een paar alinea’s heb je al zin om het boek weg te leggen en aan je schrijftafel te zitten. ” Ga je nu eindelijk dat boek schrijven?” is een krachtig boek dat je best niet in één keer leest. Het kan best overweldigend zijn. Bovendien zit het vol praktische oefeningen, dus zie het als een schrijfcoach die je schrijfproces op weg helpt.

Ga je nu eindelijk dat boek schrijven?

Kaft Ga je nu eindelijk dat boek schrijven?

Kaat Vrancken, Ga je nu eindelijk dat boek schrijven of blijf je erover praten? is een uitgave van Querido (2024). Het boek telt 240 blz. Het boek is te koop bij o.a. Bol.com voor €22,99 (paperback) of te te verkrijgen als ebook voor €11,99.

Graag meer lezen?

Interesse in meer recensies? Via deze link word je verwezen naar alle andere recensies. Of je volgt met via instagram KaatLeest of de FB-pagina Kaatleest.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.