Geniaal vitaal: het is nooit te laat om gezond(er) oud te worden

cover geniaal vitaal

Het liefst willen we natuurlijk een lang leven, maar meer nog: een gezond leven! Eenmaal volwassen lijkt het bijna of het programma ‘slijtagegebreken’ is ingezet. In Geniaal Vitaal geeft Dr. Yael Adler de lezer flink wat inzicht in het eigen lichaam en hoe we dat op z’n best kunnen onderhouden. Want fit en gezond ouder worden, dat doe je elke dag.

Korte cursus bio(chemie)

Het zal wel een beetje de beroepseer van een arts zijn, maar Geniaal Vitaal begint met een behoorlijk stuk biologie en biochemie. Logisch: hoe kan je je lichaam optimaal onderhouden als je niet weet hoe het werkt? Welke processen er gaande zijn? Wat dat lichaam goed doet en wat het eigenlijk blokkeert.

Adler weet het (gelukkig) prima uit te leggen. Ze gaat de diepte in zonder de lezer, voor wie de lessen biologie lang geleden zijn, te vergeten. Na het lezen van al die kennis vraag je je overigens af waarom dit niet meer aan bod komt. Heeft niet iedereen baat bij een basiskennis over het functioneren van het eigen lichaam?

Fit en gezond ouder worden gebeurt nu

Natuurlijk hopen we allemaal op een fitte oude dag, maar evengoed op een lichaam dat ons nu ondersteunt in onze dromen en keuzes. Geniaal Vitaal is een pleidooi voor een goed onderhoud van lichaam en geest.

“Al deze processen (o.a. celveroudering, nvdr) zijn onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. (…) Met de beschikbare kennis moeten we ons meer realistische doelen stellen dan forever young, bijvoorbeeld slow aging en healty aging. En dat is precies waar dit boek over gaat. Om het behoud van lichamelijke en psychische gezondheid, van levenskwaliteit, levensvreugde en vitaliteit – en dat in elke fase van ons leven. Want enerzijds is ons lichaam voortdurend aan verandering onderhevig, en anderzijds is het nooit te laat om tegen te sturen: preventie lukt op sommige terreinen ook nog als je tachtig bent.

Citaat uit Dr. Yael Adler, Geniaal Vitaal, want je moet weten om fit en gezond ouder te worden, Luitingh-Sijthoff 2024

Onderbouwd advies

In haar boek Geniaal Vitaal geeft Adler sterke adviezen om op een gezonde manier zorg te dragen voor je lichaam. Middeltjes of ‘wonderproducten’ die wel eens in het reclameblok voorbijkomen, fileert ze op hun beloftes. Dikwijls blijft er weinig van over. Dag na dag gezond leven met aandacht voor beweging, gezonde voeding en mentaal welzijn is haar recept. Het mooie ervan is dat het in ieders bereik ligt.

Het is nooit te laat

Wie een ouder wordend familielid heeft, zal de zorgen wel herkennen: de angst voor vallen, de mogelijkheid van dementie, de botten die brozer worden.

“Wie wil trainen om het valrisico te verkleinen doet er goed aan om niet alleen zijn kracht op peil te houden, maar ook snelle bewegingen, coördinatie en ritme in het programma op te nemen. Dans of tai chi zijn daar uitermate geschikt voor. Dansende ouderen hebben overigens het blij stemmende vooruitzicht dat ze hun risico om dement te worden met pakweg 80 procent terugdringen. Waarbij dat voor een grote deel ook aan de muziek kan liggen. (…)
Maar er is goed nieuws: onderzoek wijst uit dat het op de gevorderde leeftijd van 86 tot 96 (want zo oud waren de deelnemers) nog mogelijk is om slechts in acht weken door training de kracht in je benen gemiddeld met 175 procent te verbeteren – zelfs als je voor die tijd nooit aan sport hebt gedaan! Daar komt nog bij dat de spierdoorbloeding tijdens de conditietraining wordt geïntensiveerd – ook dankzij de vorming van nieuwe bloedvaten in de spieren. Dat beschermt tegen perifere vaatziekten en hartinfarcten”.


Citaat uit Dr. Yael Adler, Geniaal Vitaal, want je moet weten om fit en gezond ouder te worden, Luitingh-Sijthoff 2024

Wat ik van dit boek vond

Geniaal Vitaal is een vlot geschreven boek waarin met kennis en kunde wordt uitgelegd hoe je elke dag gezond en fit ouder kunt worden. Het boek is motiverend en de adviezen zijn makkelijk toepasbaar, al is het vooral een zaak van dagelijks de juiste keuzes maken. En zelfs al liep het helemaal niet zo gezond, het is nooit te laat om er iets aan te doen. Geniaal Vitaal is een helder boek vol kennis dat je als lezer positief aanmoedigt om gezond ouder te worden, nu én later. Het is bovendien een boek dat het ouder worden positief benadert.

Voor wie is dit boek?

Deze lezers zullen het boek graag lezen:

  • Mensen die op zoek zijn naar wetenschappelijk onderbouwde informatie
  • Lezers die interesse hebben in de werking van het menselijk lichaam
  • Mensen die zich zorgen maken over ouder worden
  • Zij die gezond ouder willen worden
  • Kritische lezers
  • Mensen op zoek naar werkbaar advies gebaseerd op gezond verstand

Geniaal Vitaal

Dr. Yael Adler, Geniaal Vitaal, Alles wat je moet weten om fit en gezond ouder te worden, telt 400 blz. en is uitgegeven bij Luitingh-Sijthoff. Het boek is o.a. te koop bij Bol.com voor €25,99 (paperback) of voor €12,99 als e-book.

Graag meer lezen?

Interesse in meer recensies? Via deze link word je verwezen naar alle andere recensies. Of je volgt met via instagram KaatLeest of de FB-pagina Kaatleest.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.