Kaat houdt het hoofd koel

 

Het hoofd letterlijk koel houden

hoofd koel houden
Vandaag stond een Aktiviawandeling op het programma – ter afwisseling van  het lopen – en hoe doe je dat, in de schrijnende hitte ?

Zie hier de alomwerkende truc : hou je pet of zomerhoedje onder koud water, zorg dat het niet al te veel meer druppelt,  – want dat voelt naderhand niet zo fris – en zet het vervolgens op je hoofd.

Je hoofd verkoelt twee keer

  1. Omdat de temperatuur van het water behoorlijk lager is
  2. Omdat het water verdampt en dus warmte ‘ontrekt’.

Heel wat mensen zullen die methode wel kennen van het in een natte doek wikkelen van een flesje water, want dat gaat natuurlijk evengoed, zij het om het flesje koel te houden natuurlijk !

Zelf heb ik het voor het eerst gezien toen ik een halve marathon in Visé liep en het daar onverwacht stikkend heet was, oftewel 29°. Ik zag hoe die atleten dat systematisch deden bij de drankposten : pet in het water en vervolgens op.
Dat de warmte tol vraagt ervaarde ik trouwens meteen na het einde van de wedstrijd : ik moest zoals velen naar EHBO-post om te bekomen.

Het wandelen vandaag viel mee, maar dat is geenszins te vergelijken met lopen, het is geen wedstrijd en ik halveerde trouwens de voorziene afstand. Om er echt van te genieten bleef het te warm. Het tempo lag laag – maar dat mocht best – en iedere kilometer was er misschien toch wel eentje teveel.

Sporten in de warmte ?

hoofd koel houden

Herinnering : toen was het minder warm. Ik zette er precies goed de pas in ! (Wit shirt, blauwe shorts)

Terwijl ik dit schrijf is voor ons huis een loop gaande. Hij startte om 18:30 uur op amper 200 meter van ons huis. 29° was het toen de loop startte, net zoals indertijd in Visé. Hier in het Hageland is het moeilijk om een stuk vlak te vinden, dus reken er maar een paar klimmetjes bij.

Op verschillende sociale media zag ik lange discussies of je nu wel of niet aan wedstrijden deelneemt in zo’n warmte.  Ik kan begrijpen dat het een moeilijke beslissing is als je al lang bezig bent met het trainen voor een bepaald event, maar zelf ga ik toch nooit het risico aan, ook niet als ik licht geblesseerd ben. Wedstrijden zijn er in grote getale en komen bijna altijd jaarlijks terug. Ze brengen ook altijd een vorm van stress mee en stress belast sowieso je lichaam.

Ik hoop dus maar dat allen  – want er waren toch een paar grote events vandaag – die wél meededen behouden thuiskomen en dat hun lichaam er goed op reageert.
Er zijn alvast koelere dagen in het vooruitzicht !

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 29 augustus 2016

    […] spreken een airco rond mijn hoofd had ! Het water verdampt en onttrekt warmte aan je hoofd, dus ja, ik hield het hoofd echt wel koel !  Een betere tip kan ik echt niet […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.