snapshot diary – week 34 – Vierdaagse van de IJzer en Watou

Snapshot diary

Vierdaagse van de IJzer

Vierdaagse van de IJzer : hoogtepunt van de zomer

Iedere zomer kijken we er weer naar uit : het wandelen van de Vierdaagse van de IJzer.  Dat we diezelfde zomer meermaals op reis gaan naar buurlanden of verder, maakt niet uit. Die Vierdaagse blijft op nummer 1 staan, ook al is het de eenvoud zelf en hebben we ondertussen al meer dan 10 keer deelgenomen.

 

Bloedhete editie – 2 geboden bij het wandelen in zo’n hitte

Het was een bloedhete editie dit jaar. Alles hebben we in de voorgaande editities al gehad : regen, hagel, wind, koude, … maar gelukkig ook hitte. Het is niet dat we totaal niet weten wat het betekent om zovele kilometers in een brandende zon te stappen.
Ik heb alvast – zoals ongeveer iedere andere wandelaar – twee geboden waarvan ik niet wijk in zo’n hitte :

 1. Zorgen dat je genoeg (water) drinkt
 2. Je hoofd (letterlijk) zo koel mogelijk houden.

Beide waren niet zo moeilijk. Het leger ’tapt’ immers eender waar water af van de waterleiding zodat er om de zoveel kilometers kraantjes waren geïnstalleerd waar je je waterfles kon bijvullen. Iedereen krijgt bij het begin van de wandeling een flesje water, je hoeft er dus niet eens zelf voor te zorgen.

Verder droeg ik ook traditiegetrouw een zonnehoed. Ik heb in Noord-Afrika ooit eens een zonneslag opgelopen en dat wil ik echt nooit meer. Bij ieder kraantje vulde ik niet enkel mijn fles maar maakte ik mijn hoed ook helemaal nat met koel water zodat ik bij wijze van spreken een airco rond mijn hoofd had ! Het water verdampt en onttrekt warmte aan je hoofd, dus ja, ik hield het hoofd echt wel koel !  Een betere tip kan ik echt niet geven.

Op de camping

tent en caravan L

Vorig jaar was ons (toch prijzig) hotel in Ieper zo erg tegengevallen dat we ons waagden aan een camping. Het lief – voor wie dit volgt niets nieuws – staat echter zeer weigerachtig tegenover kamperen dus ik hield mijn hart toch wat vast. Ik had alvast adressen van hotels opgeschreven mocht het toch niet lukken (slecht slapen, slecht humeur !). Toch was het een fantastische ervaring. Zo goed en zo’n fijne camping dat ik er een eigen postje aan wijden zal.

Waarom deelnemen ?

Ik schreef het al eerder, maar ik ben zo op de ‘reclametoer’ (louter uit enthousiasme) dat ik het toch nog eens herhaal : redenen om deel te nemen aan de vierdaagse !

 1. De relatie met uw lief, uw vriendin, uw hond of kat zal er zeker beter op worden !
 2. Je hoeft je nergens zorgen om te maken, de  Vierdaagse van de IJzer heeft een ijzersterke  (what’ is in a name ?) traditie wat organisatie betreft. Het is gewoon van a tot z in orde.
 3. Je moet niet eens echt kunnen wandelen, de afstanden zijn 8 – 16 – 24 – 32, allemaal vrij te combineren. Je moet zelfs niet eens vier dagen gaan (maar doe dat toch maar, wat…)
 4. Vier dagen na elkaar stappen en je noemt je problemen uitdagingen in plaats van zorgen.
 5. Je bent nooit alleen, reken maar op duizenden deelnemers, dik, dun, groot, klein, jong en oud, van stappen met bittere ernst tot prettig gestoord.
 6. Je wordt deel van een traditie, de meeste mensen komen terug. Er is dus wel enig verslavingsgevaar.
 7. Je kan als volwassene nog eens op kamp, helemaal in de stijl van de jeugdbeweging : reken dus met veel matrasjes en veldbedden allemaal lekker gezellig in een tent. (Of je brengt gewoon je eigen tent mee).
 8. Nooit verveling :  vier verschillende startplaatsen
 9. Je bent koning van de weg, want de “MP’s houden van je en leggen zelfs het drukste verkeer voor je plat. King of the Road !
 10. Je krijgt snoepjes, drankjes, ze zorgen gewoon voor alles.
 11. Er is bijgot en heel kinderprogramma uitgewerkt met zoekopdrachten
 12. Randanmiatie : ik geef toe, vroeger leek het er wat ‘weelderiger’ aan toe te gaan, maar het blijft wel : zowel voor kinderen als volwassenen, foto-zoektochten, muurklimmen, deadride, voor wie iets anders zoekt dan enkel wandelen.
 13. Het is in West-Vlaanderen. Oké, da’s er een beetje over. Op een ander is het ook schoon. Maar dat sappige taaltje, daar moet ge toch van houden (alzo sprak het kind in mij dat geboren en getogen is in dit West-Vlaanderen).

Vierdaagse en meer- Kunstenfestival Watou

Watou

Vierdaagse betekent natuurlijk vier dagen maar daar legden we ons dit jaar niet bij neer. Niet dat er extra dagen gewandeld werden (de hitte vroeg wel z’n tol) maar er werden toch extra dagen aan vastgehaakt. Voor en na ! Dat resulteerde in een bezoek aan Watou waar we het kunstenfestival bezochten We waren beiden toch wat bezorgd dat dit de laatste editie zou worden en hopen heel erg van niet.

Het eind van een zalige zomer

En zo loopt de zomervakantie op z’n einde. Hij was zalig, zeker door de flinke portie zon die we de laatste week kregen. Straks begint opnieuw het werkjaar, maar de batterijen zijn zeker opgeladen !

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Een fijne week aan allen ! [/perfectpullquote]

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.