Hyperfocus – Hoe je meer bereikt met minder werk

Cover Hyperfocus Chris Bailey

Je met volle aandacht op je werk concentreren en daarna met een goed gevoel terugkijken. Willen we dat niet allemaal? Alleen: hoe bereik je die hyperfocus die je dan ook nog eens met prachtresultaten beloont? Chris Baily schreef er een boek over, een pak wetenschappelijke kennis gecombineerd met haalbare praktijken.

Een dag vol afleidingen

Het zal je vast wel overkomen zijn: de dag is ten einde en wanneer je terugkijkt lijkt die zo door je handen te zijn geglipt. Ondanks alle goede voornemens.

Over die afleidingen gaat het eerste hoofdstuk van het boek van Chris Bailey. Omdat onze hersenen een voorkeur hebben voor alles wat nieuw is (iets anders doen!), is het geen klein gevecht om ze ‘buiten’ te houden.

Toelaten dat onze aandacht overbelast geraakt maakt onze dagen minder zinvol, omdat we later niet meer weten wat we met onze tijd hebben gedaan.

Citaat uit Chris Bailey, Hyperfocus, Hoe je meer bereikt met minder werk. Uitgeverij Business contact 2023 (2de druk)

Bailey begint zijn boek met de organisatie van je werkomgeving. Hoe kan je die organiseren zodat de kans op afleiding drastisch mindert? Zeg maar, goed begonnen is half gewonnen. De tips zijn realistisch en haalbaar. Leg je telefoon in een andere kamer (of 20 seconden wandelen ver weg), schakel de automatische piloot uit in jezelf (automatisch reageren op wat er in je op komt of op elke afleiding) en probeer doelgericht met je tijd om te gaan.

Voornemens

Die afleidingen zullen er altijd zijn, vele komen immers uit onszelf, maar gesterkt door zijn inzicht en tips, sta je alvast een stuk sterker. Als we onze beperkte aandacht intelligent en doelbewust investeren, focussen we dieper en denken we helderder.

We moeten zo veel mogelijk werken met voornemens; dat geldt al helemaal als we te veel dingen moeten doen in te weinig tijd. Voornemens geven ons de kans om prioriteiten te stellen, zodat we onze aandachtsruimte niet overbelasten. We worden ook kalmer als we dat doen. Net zoals je een ongemakkelijk gevoel krijgt als je te veel hebt gegeten, kun je een onprettig gevoel krijgen als je je aandachtsruimte probeert te vullen met een overdaad aan bezigheden.

Citaat uit Chris Bailey, Hyperfocus, Hoe je meer bereikt met minder werk. Uitgeverij Business contact 2023 (2de druk)

4 fasen in hyperfocus

  1. Kies bewust waar je aandacht wil aan besteden.
    Concreet geformuleerde doelstellingen helpen hierbij.
    Na het werk ga ik 1 uur naar de fitness, Na het avondeten lees ik 1 hoofdstuk uit een boek….
  2. Verwijder afleidingen
    Zorg dat je omgeving je helpt om je focus te bewaren. Voor sommigen is een café waar nog mensen werken/de krant lezen, koffie drinken, productiever dan op het werk waar ze mogelijks gestoord worden.
  3. Kies 1 bezigheid
  4. Wees je regelmatig bewust waar je aandacht is
    Merk je dat je afdwaalt, keer dan terug. Heb je plots een ingeving voor iets totaal anders, of schiet het je te binnen dat je geen melk meer hebt: schrijf het op een lijst en laat het daar.

Bovenstaande opsomming is maar één van de vele praktische tips die Bailey geeft. Het boek staat er vol van. Hoe kies je immers hetgene waar je je aandacht wil aan besteden? Hoe kan je jezelf leren om bij de zaak te blijven? Welke routines zijn ondersteunend? En wat met werk dat amper aandacht hoeft maar die je bij wijze van spreken blindelings kan uitvoeren? Hoe verhouden deze zich tot de taken die véél aandacht vragen?

Snipperfocus: omdat niemand continu in hyperfocus kan zijn

Aandachtstruimte is beperkt en hoe lonend het ook is, niemand werkt of leeft continu in hyperfocus. Dat is overigens ook niet gewenst. Hoeveel grote inzichten zijn niet puur toevallig gekomen, tijdens een wandeling, als bijproduct van iets anders? Los daarvan heeft je brein nood aan ‘ontspanning’, zeg maar ‘vrije tijd’. Met vrije tijd bedoelt hij niet de klassieke opvatting over vrije tijd, nl. de tijd die je niet moet (betaald) moet werken. Die wordt immers veelal opnieuw gevuld met activiteiten die focus vragen. Vrije tijd is hier ‘je hoofd vrijaf geven’.

Je kunt dieper nadenken als je minder wordt gestimuleerd. Elke keer als we met stimulatie verveling uit de weg gaan, laten we na plannen te maken, ideeën te registreren die ons brein heeft uitgebroed of energie bij te taken die we later kunnen gebruiken om energieker en doelgerichter te werken.

Citaat uit Chris Bailey, Hyperfocus, Hoe je meer bereikt met minder werk. Uitgeverij Business contact 2023 (2de druk)

Het tweede deel van Baileys boek gaat over die snipperfocus.

Een boek om nu en dan in terug te bladeren

Toen ik het boek uithad en zo onder de indruk was van de haalbaarheid van allerlei tips, dacht ik het boek dichtbij te houden om mij zo blijvend te motiveren. Maar zou dit geen afleiding op zich zijn? Overigens, ik ken mezelf, als ik éénmaal blader dan krijg ik weer (niets op tegen) nieuwe ideeën en voor ik weet ben ik weer een half uur verder is het werk blijven liggen.

Daarom staat het gewoon in mijn lijstje bij evaluatie van de week. Dan kijk ik na wat goed is gegaan en wat minder, welke losse eindjes er zijn en kan ik – het staat er als mogelijkheid – nog eens het boek doorbladeren als ik nood toe voel. Intentioneel bezig zijn met tijd en aandacht, netjes zoals Bailey het zegt.

Voor wie is dit boek?

Chris Bailey geldt als één van de grootste auteurs als het gaat over productiviteit. Productiviteit definieert hij als volgt:

Productiviteit betekent: doen wat we van plan zijn. Chris Bailey

Voel je je aangesproken door deze interpretatie van wat productiviteit is, dan is dit boek zeker iets voor jou, wat je plannen ook zijn.

omslag boek hyperfocus Chris Bailey

Chris Bailey, Hyperfocus, Hoe je meer bereikt met minder werk, is een uitgave van Business Contact (2de druk, 2023) en is o.a. te koop bij o.a. Bol.com voor €15,00 (paperback).

Meer lezen?

Op DeWereldvanKaat verschijnen vrij veel recensies. Ik schreef al vele malen over (mijn eigen omgaan met) productiviteit en wat ik daarover las.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.