Gelezen: Tijd zal het leren Cliftonseries #1 – Jeffrey Archer

Gelezen

 

Jeffrey Archer

Jeffrey Archer laat je niet los

Schreef ik vorige week nog hoe ik mij tergend traag door 600 bladzijden tegen mijn zin worstelde, dit boek van Jeffrey Archer kon ik dan weer niet wegleggen. ’s Avonds vocht ik net niet tegen de slaap om toch maar verder te lezen, zo meeslepend was dit boek.

Kroniek

Het verhaal neemt je mee naar het begin van de twintigste eeuw. We volgen het verhaal van Maisie die op trouwen staat. Negen maand later bevalt ze van een zoon. Ze is de vrouw van een dokwerker. Hardwerkend en met grote dromen voor haar zoon Harry.
Haar man overlijdt in duistere omstandigheden. Of tenminste, dat vermoedt ze, want van de ene dag op de andere is hij verdwenen.
Vanaf dan staat ze zo goed als alleen voor de zorg voor Harry.

Harry Clifton

Haar zoon blijkt talentvol te zijn en dankzij volharding en hard werken kan ze hem naar een begoede school sturen. Hij leert er Gilles Barrington kennen, zoon van de baas van de rederij. Ze worden vrienden voor het leven. Iedereen is vol lof over Harry, behalve de vader van Gilles. Hij weigert Harry een hand te geven en is niet opgezet met de vriendschap tussen beide. Al snel blijkt dat er meer aan de hand is dan misplaatst snobisme.

Begin van WO I

Het verhaal eindigt met de dreiging van de Tweede Wereldoorlog. Het huwelijk van Harry kon niet doorgaan omdat iemand bezwaar aantekende. De reden staat in het boek, maar die verklap ik hier niet. Zijn leven valt uiteen. Hij besluit om niet naar Oxford te trekken, ondanks de plaats die hij daar is aangeboden. De nakende oorlog zal goede krachten nodig hebben en Harry wil een maand meevaren met een groot schip om zo als ervaren marinier te strijden in de oorlog als het zo ver komt.
Het loopt echter anders af dan verwacht.

Jeffrey Archer

Jeffrey Archer schrijft meeslepend.  Hij slaagt erin de lezer helemaal op te zuigen in het verhaal dat op en top Brits is. Het is een echte kroniek van mensenlevens vol licht en duister, vallen en opstaan. Ik heb het verhaal absoluut geen recht gedaan door wat ik net schreef, zo bezorgd ben ik iemands leesplezier te bederven omdat ik toch verklap. Want ja, spannend is het echt wel !

Samengevat

Ik heb me met dit boek geen moment verveeld en de tijd kon niet snel genoeg gaan om verder te lezen. Het verhaal zit goed in elkaar, is vlot geschreven én spannend.

 

  • Taal  : Vlot geschreven
  • Inhoud :  Het levensverhaal van Harry Clifton
  • Emotie :  spanning
  • Themata :  kroniek, Groot-Brittanië begin 20ste eeuw
  • Genre : fictie
  • Personages :  Harry Clifton (hoofdpersonage), Gilles Barrington, Maisie Clifton (moeder), Old Jack (oude vriend en mentor van Harry)
  • Tempo : zeer vlog
  • Context : Groot-Brittannië, begin 20ste eeuw, na WO I tot begin WO II

Het boek is het eerste in een reeks van 7.  Je moet de boeken wel op volgorde lezen.

Praktisch

Jeffrey Archer, Clifton-kronieken 1 – De tijd zal het leren, uitgeverij Boekerij, februari 2016, 368 blz. Te koop paperback bij Bol.com voor € 19,95.

Ik kocht de Engelse versie voor Kindle, Only Time will tell, voor  $ 1,15. Veel goedkoper kan het echt niet !

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.