Voor- en nadelen kamperen

Evaluatie kamperen

Kamperen was dit jaar iets nieuws voor mij. Ik herinner me nog het moeizaam opzetten van de tent in onze tuin, mijn ‘Try-out’ camping in Zavelbos, het zalige kampeerweekend in Zeeuws-Vlaanderen  en mijn kampeer/citytrip naar Gent.
Samengevat kan ik stellen dat het kamperen mij bevalt. Het is avontuurlijk en bovendien supergoedkoop. Ik besef natuurlijk dat ik de luxe van veel vakantietijd heb, want als ik beperkt zou zijn in vakantietijd, zou ik misschien wel niet met de tent trekken en zou ik het liever wat zorgelozer doen.  Ik kan het hier misschien allemaal goed voorstellen, er zijn ook heel wat ‘zorgen’ bij het kamperen.

tent slaapkamer

Nadelen kamperen

 1. Je bent heel erg afhankelijk van het weer. Als het een hele dag regent is er weinig aan om een hele dag in je tent te zitten. Ik wandel en loop in de regen zonder problemen, maar echt een hele dag regen ? Dan is die tent er net teveel aan.
 2. Hetzelfde voor de warmte/koude. Ik weet nog niet wat het ergste is. De koude, daar kan je je tegen beschermen : een serieuze slaapzak en je matras goed isoleren (grondkoude).  In een tent kan het verschrikkelijk broeikastachtig heet worden. Het helpt als je tent in de schaduw staat, of anders zorg je voor een tarp die gedeeltelijk je tent afschermt.

  tent in de tuin

  Nadelen kamperen ? Het hangt heel erg af van waar je waarde aan hecht.

 3. Hoe behendig je ook bent, het blijft een job : dat opzetten van een tent. Ik zie daar niet tegenop, maar als je dat wel doet, dan moet je je misschien afvragen of kamperen iets voor jou is. Stel je ook voor dat je dat moet doen in volle regen en wind. Besef dat je een natte tent best niet opbergt.
 4. Weinig privacy. Kamperen is een sociaal gebeuren. Je hoort, ziet voortdurend mensen. Je deelt het sanitair, je wast af met anderen. Ik vind het sociale gebeuren prima, maar ik kan mij voorstellen dat het voor sommige mensen niet meevalt.
 5. Je leeft op een minieme ruimte in je tent. Alles goed en wel als je ‘buiten’ kan leven (wat de meeste kampeerders ook doen), maar ‘binnen’ is het toch maar kleintjes.
 6. Wie gilt bij het kleinste beestje is eraan voor de moeite : het is niet omdat je op een camping staat dat de natuur bordjes heeft met ‘verboden voor spinnen, rupsen, muggen, mieren’ etc. Tijdens mijn laatste kampeertrip was het wegzetten van die diertjes een dagelijkse bezigheid maar meteen ook een uitnodiging voor mij om van alles op te zoeken in de natuurgids. Maar ook hier : niet iedereen zal zo welwillend zijn.

  Sanitaire Unit

  Dichtbij het sanitaire gedeelte kamperen of juist niet ? Ook hier zijn voor- en nadelen !

Zijn er ook voordelen ?

De voordelen liggen heel dicht bij de nadelen, het is maar wat je voorkeur draagt en in hoeverre je dingen kan waarderen of juist niet.

 1. back to basics : van veel comfort kan je niet spreken al moet je ook niet overdrijven, het sanitair is meestal in prima staat en de meeste campings hebben zelfs WIFI, het is niet dat je ‘into the wild’ bent.
 2. Je leeft op het ritme van de natuur omdat het licht en het weer in principe je hele dag bepaalt. Ik checkte altijd de buienradar.

  Camping zavelbos pijelen

  De faciliteiten verschillen enorm per camping, maar zeggen meestal ook iets over de aard van de camping en welk soort kampeerders ze aantrekken.

 3. Alles gaat veel trager. Al is het maar omdat de faciliteiten nooit pal aan je tent liggen. Denk aan midden in de nacht naar het toilet dat 500 meter verder is en dit in het pikkedonker.
 4. Campings zijn sociale broedplaatsen. Kinderen zijn hierbij de beste facilitators. Honden doen de job ook.
 5. Veel vrijheid : ik hoefde voor geen enkele camping te reserveren (ook al deed ik dat wel). Veel mensen komen aan en zeggen ‘we zien wel hoe lang we blijven’. Dat lijkt mij moeilijker met andere vakantieplaatsen
 6. Het is supergoedkoop. Ik betaalde op mijn laatste vakantie, all inclusive € 76 voor 6 nachten. Volgende week gaan we naar een niet eens zo duur hotel waar we per nacht meer betalen.

Ik ben alvast gewonnen voor het kamperen !

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Heidi schreef:

  Ben ook helemaal pro kamperen 🙂 Heerlijk om van ’s morgens tot ’s avonds buiten te zijn. Als het weer meevalt inderdaad… Maar als je je op minder kampeerweer kan aanpassen dan valt dat allemaal goed mee. Die tarp tegen de zon is een goed idee! En als het regent kies je best een plekje zo hoog mogelijk op de camping zodat de regen niet in je tent stroomt.

 2. Gerrit schreef:

  Ik hou van kamperen !!! Lekker de tent op zetten en in de blubber banjeren! En gezamenlijk poepen in een wc hok

 1. 24 april 2016

  […] ben superenthousiast over kamperen. Ik schreef hier al over de vele voordelen van kamperen en ben zo eerlijk geweest ook de nadelen te beschrijven. Ondertussen heb ik trouwens […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.