Gelezen : De vlamberken – Lars Mytting

Gelezen

Vlamberken

Op zoek naar identiteit

De vlamberken is het verhaal van Edvard Hirifjell die opgevoed wordt door zijn grootvader en die van zijn ouders enkel weet dat ze zijn omgekomen in Frankrijk. Wanneer zijn grootvader sterft lijkt hij alleen op de wereld zijn, zonder familie. Hij houdt de boerderij van zijn grootvader gaande en is aanvankelijk van plan om als Noorse boer verder te leven. Bij het opruimen van de boerderij komen de herinneringen naar boven maar ook de vraag naar identiteit. Wie waren zijn ouders eigenlijk ? Hoe zijn ze omgekomen ? Wie was die Franse dame hier ooit op bezoek was en die hij hoorde spreken over de  ‘erfenis van de jongen ? ‘.

Die nacht keerde de dood terug naar Hirifjell. Het was duidelijk wie hij kwam halen, want zoveel keus had hij niet. Ik was drieëntwintig, en als ik later terugdacht aan die zomer, besefte ik dat de dood niet altijd een blinde, gruwelijke moordenaar is. Soms laat hij sleutels achter voor hij vertrekt. Maar het probleem is dat het een kwelling kan zijn bevrijd te worden.

Vlamberken, walnotenhout en een houten kist voor een nog levende

Als er één thema uitdrukkelijk aanwezig is, dan is het wel hout. Opa’s broer heeft in de buurt van de boerderij bos vol vlamberken. Deze bomen worden opzettelijk verminkt door het aanbrengen van ijzeren ringen rond hun stam. Door de vervorming ontstaat er prachtige tekening in het hout. Nu en dan hoort Edvard knallende geluiden in het bos : de ringen zijn gebarsten door de krachtige groei van de boom.

Ook in de zoektocht naar wie zijn ouders waren, komt er hout aan te pas. Zijn moeder was immers de dochter van een boseigenaar. Geen bos vol vlamberken dit keer, maar wel een bos vol prachtige walnotenbomen.

Bij het overlijden van zijn grootvader ontdekt Edvard dat de begrafenisondernemer al jarenlang een prachtige houten doodskist heeft staan. Handgemaakt en van ontzettend hoge kwaliteit.

Een woelige familiegeschiedenis die terug gaat tot de WO I

Het leven van Edvard met grootvader was eenvoudig, maar eenmaal hij op zoek gaat naar wie hij werkelijk is, verandert zijn leven geheel. De zoektocht naar zijn (voor-)ouders leidt hem naar de Shetland eilanden en vervolgens naar Frankrijk waar zijn ouders zijn gestorven. Wat hem intrigeert is dat hij bij het omkomen van zijn ouders aanwezig was, maar zelf aan de dood ontsnapt is. Hoe zijn ze omgekomen ? Waarom is hij in leven gebleven ? Waarom zijn er blijkbaar in zijn familiegeschiedenis naamsveranderingen gebeurd ? Wat betekent het dat hij na de dood van zijn ouders 4 dagen vermist was ? Was hij ontvoerd ? Hoe zeer hij het zich probeert te herinneren, het lukt moeilijk. Hij was toen immers nog een kleuter.

Samengevat

Ik heb “De Vlamberken”  graag gelezen maar ik was bij tijden verward over wie wie was. Het boek ‘springt’ continu voor en terug in tijd en gaat drie generaties ver. Tel daarbij de naamsverandering en een stamboom bij het begin van het boek was niet mis geweest. Ik vond het bij tijden best ingewikkeld om te volgen. Wellicht is dit een boek dat je best in één keer leest.

  • Taal  : Vlot geschreven
  • Inhoud : Edvard Hirifjell, opgevoed door zijn opa, gaat na diens dood op zoek naar zijn familiegeschiedenis
  • Emotie :  spanning
  • Themata : terugblik op het leven
  • Genre : fictie
  • Personages : Edvard,  Sverre Hirifjell (grootvader), Hanne Solvoll (liefje in Noorwegen), Gwen Winterfich (vriendin in Shetland), Einar Hirifljell
  • Tempo : vlot
  • Context : Noorwegen, Shetland eilanden, Groot-Brittanië, Frankrijk.
    Het boek start in de 21ste eeuw maar gaat terug tot WO I

Praktisch

Lars Mytting, De Vlamberken, uitgeverij Contact, oktober 2016, 432 bladzijden.
Te koop (Paperback) via bol.com voor € 15,00. Ik las de Kindle-editie voor € 9,99.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.