Gelezen : Zuiverheid – Jonathan Franzen

Zuiverheid Franzen

Johanthan Franzen schrijft met Zuiverheid een heel epos

528 bladzijden telt ‘zuiverheid’, een dik boek waarvan kan gezegd worden dat het bijna een verzameling boeken en verhalen is. Toen ik het boek las dacht ik heel veel aan Dostojevski, ook hij schreef dikke boeken en ook van hem had je de indruk dat zijn boek een verzameling boeken en verhalen waren die na verloop van tijd feilloos in elkaar overgingen.
Je moet dus wel even doorbijten met dit boek, want je bent er behoorlijk lang zoet mee.

Bij de les blijven

Zuiverheid is een ingewikkeld boek en vraagt behoorlijk wat aandacht van de lezer. Het boek beslaat verschillende decennia en gaat over heel wat personages (ook dacht ik weer aan Dostojevski !) en soms dacht ik ‘wie was dat nou ook weer‘, want personages komen en gaan om pas veel later weer terug te komen in een totaal ander verband.

Zuiverheid : Het verhaal

Ik geloof niet dat het paar alinea’s zullen volstaan om het verhaal weer te geven en ik wil de pret ook niet bederven.  Samengevat gaat over Pip (de bijnaam van ‘Purity’) die op zoek gaat naar haar vader. Pip heeft werkelijk geen enkel spoor, want haar moeder – wiens identiteit ook niet helemaal duidelijk is – wil onder geen beding zeggen wie haar vader is.

Wat volgt is een verhaal dat verschillende decennia beslaat : gaande van haar moeder (Oost-Duitse) die haar (Amerikaanse) vader leert kennen en het moment waarop ze uit elkaar gaan en elk apart een eigen leven opbouwen. Er is het verhaal van de vader (nog voor hij Pips moeder kent), die in Duitsland vriendschap sluit met ene Andreas Wolf die later een soort tweede Julian Assange wordt. Ook een verhaal op zich : de vrienden met wie Pip samenwoont in een krakershuis.
Het zijn deze ‘achtergrondverhalen’ die al kleine boeken op zich zijn, maar toch heel fijn om lezen zijn.
De muur valt en de grenzen gaan open en zo loopt het verhaal ook verder (en terug) van Duitsland naar de Verenigde Staten via Bolivia.

Geheimen

Zowat alle personages dragen geheimen met zich mee waardoor het voor Pip behoorlijk moeilijk wordt. Ze wordt, juist omwille van die geheimen soms ronduit gebruikt en misleid. Meer dan één personages heeft een verborgen agenda met Pip.
De personages zijn goed uitgewerkt door Franzen.

four_star_rating

 

  • Taal  : Fijn geschreven, Franzen kan schrijven !
  • Originaliteit : Het is een gigantisch epos : de rode draad en de kleine verhalen die het maken.
  • Inhoud : Pip (V.S) gaat op zoek naar de identiteit van haar vader. Haar moeder wil er geen woord over kwijt.
  • Emotie : best wel spannend
  • Themata : identiteit, de val van de Muur (en de gevolgen), Rusland onder Stasi, hackers, wikileaks
  • Genre : fictie
  • Personages :  Pip (Purity, Zuiverheid), moeder van Pip, vader van Pip, Andreas Wolf en zijn entourage in zowel voormalig Oost-Duitsland als later in Bolivië.
  • Tempo : traag
  • Context : VS (Pip en moeder van Pip), Oost-Duitsland, Bolivië. Van voor de val van de Muur tot een stuk in de 21 ste eeuw.

 

Praktisch : ik las de Kindle versie ($ 9,28) ; om vreemde redenen is de Nederlandse uitgave stukken goedkoper dan de (oorspronkelijk) Engelse. Je kan de paperback kopen bij Bol.com voor € 12,50. Een koopje !

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.