1000 vragen #21 Maakt het veel uit wat anderen over je zeggen ?

1000 vragen over mezelf
yada-yada-1432921_1280

Waarom kleuters zoveel wijzer zijn

Ik wou dat ik antwoorden dat ik mij nooit iets heb aangetrokken van wat mensen over mij zeiden, maar dat is niet zo.  In mijn hart leven de kleuterjuffen nog altijd : dat je met iedereen vriendjes moet zijn.  Ik neem het die juffen absoluut niet kwalijk, want als er één leeftijdsgroep is die ongedwongen vriendschappen sluit, dan zijn het wel kleuters. Misschien juist omdat kleuters nooit nadenken over wat anderen van hen denken. Die leven compleet vanuit het buikgevoel. Met zowel plakkerige kussen en dikke knuffels en wanhopige huilbuien als het niet meezit.

Hoeveel betekenis heeft hetgeen wat een ander over je zegt ?

Het heeft bijzonder lang geduurd voor ik door had dat je met de beste wil van de wereld niet voor iedereen goed kan doen. Vroeger dacht ik dat als ik mijn motieven uitlegde, de andere begrip zou hebben voor mij standpunt of handelen, tegenwoordig weet ik dat dat een illusie is. Soms zijn mensen slechtgehumeurd en kan je er geen kant mee op. Of ze moeten je niet om redenen waar je totaal geen vat op hebt of die zelfs onbestaand zijn. Of het interesseert hen gewoon niet. Wat je dan doet of zegt is gewoon een stoorzender. Of soms hebben ze gewoon een slechte dag en betekent het allemaal zoveel niet wat ze over je zeggen.

Vooral dat laatste was voor mij een eye-opener. Mensen zeggen snel iets. Door hen daarover aan te spreken merkte ik keer na keer dat ik er veel meer gewicht aan hechtte dan zijzelf. “Och dat ? Echt ? O, maar dat bedoelde ik niet zo”. Met ‘dat bedoelde ik niet zo’ nemen ze niet noodzakelijk hun woorden terug, maar wel het gewicht.

Sterke mensen brengen het beste in je boven

Toch zijn er een hoop mensen van wie het mij juist veel doet wat ze over mij zeggen. Dat zijn de mensen die ik graag zie wiens oordeel ik hoog acht. Met sommigen heb ik niet zo’n hechte relatie maar ik zie ze als mentors.
Die mensen weten dat zelf niet, maar ik kies ze uit, mensen met bepaalde vaardigheden die ik ook onder de knie wil hebben. Mensen met talenten die ik bewonder. Ik probeer van hen te leren. Ik leer van hen over hoe ze met situaties omgaan, ga met hen in gesprek over mijn zoeken om dingen beter te kunnen. En wat blijkt ? Er is niets om bang voor te zijn. Want sterke mensen brengen het beste in je naar boven. Zij zijn niet beroerd om je advies te geven of om kritisch te zijn over je daden. Alleen : zij hebben het beste met je voor.

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Conclusie :  het is maar wie het zegt en waarom het gezegd wordt. [/perfectpullquote]

De rest is onbelangrijk. De rest is blablabla. Dan toch liever gewoon luisteren naar de stem van mijn hart en mijn geweten.

En dat wens ik jullie ook toe. Negativisme brengt niemand verder. Loze oordelen ook niet. Wat niet wil zeggen dat het er in kan hakken als mensen iets over je zeggen dat niet zo positief is. Maar soms, en dikwijls vaak… zegt het meer over diegene die het zegt dan wat het echt waard is.

“1000 vragen aan mezelf”  gaat terug op een boekje dat een tijd geleden bij Flow zat. Het is een klein boekje en er is geen plaats voorzien om te antwoorden, daarom dacht ik : waarom niet op de blog ? Voor het pure plezier van het schrijven ? Het verzamelen van herinneringen, wat volgens Gretchen Rubin, bijdraagt tot geluk ? Vandaar een nieuwe rubriek : 1000 vragen over mezelf.
Niets weerhoudt je om mee te doen !

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.