Dai Carter: Mentale kracht, de wereld van nu vraagt erom

Omslag Mentale Kracht Dai Carter

Een vervolg op Nu of nooit

kaft van nu of nooit

Enthousiast als ik was over Dai Carters eerste boek ‘Nu of nooit’, was ik uitermate benieuwd naar zijn tweede boek: Mentale Kracht. In dit boek verwijst Carter opnieuw naar zijn jaren bij de Koninklijke Landmacht waar hij de laatste tien jaar doorbracht bij het Korps Commandotroepen. Dat je daar behoorlijk wat mentale kracht voor nodig hebt, spreekt voor zich.
Kunnen we van hem iets leren? Best wel, al zitten we achter ons bureautje, zorgen we voor kinderen en zullen we waarschijnlijk nooit te maken hebben met dezelfde situaties als die op een oorlogsveld.

Mentale kracht‘ gaat verder waar Nu of nooit eindigde. Begrippen worden uitgediept en de link met wat je als lezer kan doen is duidelijker. Carter verweeft opnieuw zijn levensverhaal in het boek, verhalen uit zijn tijd vroeger in het leger, maar evengoed uit zijn leven als echtgenoot, vader en ondernemer nu.

Mentale kracht en weerbaarheid maken je leven lichter!

Componenten van mentale kracht

Veelal wordt mentale kracht geassocieerd met iets dat tussen je oren zit. Of iets dat een kwestie van doorzetting of karakter is. Volgens Carter bestaat mentale kracht uit 4 componenten die nog eens verschillende elementen bevatten:

Citaat uit Mentale Kracht van Dai Carter
  1. Fysieke component
    bestaande uit fysiologie, neurologie, biologie en psychologie
  2. Cognitieve component
    bestaande uit mindset, mentale flexibiliteit en IQ
  3. Emotionele component
    bestaande uit emotieregulatie, human skills en EQ
  4. Spirituele component
    bestaande uit zingeving, meditatie en reflectie

Heel wat processen gebeuren onbewust, maar we kunnen wel allerlei vaardigheden inzetten om er invloed op uit te oefenen. Meestal vraagt dat bewuste keuzes en acties.

Mentale kracht en weerbaarheid zijn geen synoniemen

Dai Carter maakt een onderscheid tussen mentale kracht en weerbaarheid. Weerbaarheid is volgens hem het vermogen om heftige levensgebeurtenissen om te gaan terwijl ze gebeuren.

De kern van weerbaarheid zit in actie. Het zit in de stressvolle, kwetsbare en spannende momenten waarop onze weerbaarheid de kans krijgt zich op te bouwen. Laag voor laag, muur voor muren. Die muren bouwen we met een reden. Omdat gebeurtenissen en de pijn die ze veroorzaken ons kunnen raken in onze kern, en we ons erdoor beschadigd kunnen voelen. In Nu of Nooit beschreef ik het kogelwerende verst dat ik ooit droeg en vergeleek het met het pantser dat we allemaal dragen. Dat pantser is een groot deel van onze weerbaarheid, het stelt ons in staat om moeilijke en uitdagende situaties het hoofd te bieden. Door ons pantser kunnen we in het moment overleven. Niet ervoor, niet erna. Weerbaarheid is: jezelf verschillende copingstrategieën aanleren om een stressvolle of uitdagende gebeurtenis te overleven.

Citaat uit Mentale Kracht, Dai Carter

Het was voor mij even wennen aan woorden die ik zelf veelal door elkaar haal: weerbaarheid, veerkracht, mentale kracht. Veerkracht, het begrip waarover deel 3 gaat, ziet Carter dan weer als ‘Het vermogen om terug te veren na heftige levensgebeurtenissen door je te verbinden met jezelf en de mensen van wie je houdt’.

Onderzoek, referenties en een literatuurlijst

In het boek van Carter staat veel, heel veel. Wat hij vertelt is niet enkel en alleen gebaseerd op zijn ervaringen. Wat hij meegemaakt heeft linkt hij aan wetenschappelijk onderzoek, aan boeken die hij gelezen heeft of omgekeerd: vanuit de literatuur gaat hij naar het concrete. Helelmaal toevallig is dat niet, na zijn carrière in het leger behaalde hij het diploma toegepaste psychologie.

Door al die informatie kan je als lezer soms wat verloren achterblijven. Hij maakt zijsprongetjes her en der en dat maakt het soms moeilijk om de hoofdlijn nog te volgen.

Geen doe-het-zelf boek

Dit is geen boek in de zin van ‘In 3 maanden mentaal sterk’. Het unieke karakter van ieder mens wordt vaak benadrukt. Ieders situatie is anders én verandert. Mentale kracht is werken. Vanuit jezelf, aandachtig zijn voor wat in je leeft en wat er op je weg komt. Dit boek staat vol inzichten en richtingwijzers, zodat je weet waar je kan werken aan je eigen mentale weerbaarheid.

Praktisch

Toen ik dit boek gelezen had, dacht ik meteen: dit moet ik nog eens lezen. Trager nu. Niet verslinden, maar mee aan de slag gaan. Elke week een hoofdstuk of zo. Laten zinken. Het is dan ook de raad die ik iedereen wil geven die het boek leest: geef het tijd. Laat het resoneren. En besef, zoals Dai Carter vaak schrijft: iedereen beschikt over mentale kracht.

Dai Carter, Mentale Kracht, de wereld van nu vraagt erom, telt 224 blz. en is uitgegeven door Prometheus (2023). Het boek is o.a. te koop bij Bol.com voor €21,99 (paperback) of als als ebook voor 12,99.

Graag meer recensies lezen op DeWereldvanKaat? Klik hier.

Of volg mijn instagramaccount KaatLeest

logo kaatleest instagram

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.